На 21-ви октомври в Sofia Event Center се проведе дългоочакваната IV-та международна фасадна конференция на ЕТЕМ. Този път тя беше с фокус последните тенденции във фасадния инженеринг, предназначени да създават иновации в архитектурата. Събитието се провежда на всеки две години и събира световно признати имена в архитектурата, които споделят вижданията и концепциите си за съвременното строителство и градската среда.

Photo by © Kristin Dzhalova

Като безусловен лидер в бранша, ЕТЕМ поставя фокуса върху развитието си върху бъдещето на архитектурата в контекста на бързо променящата се среда, енергийната ефективност и градоустройственото планиране – теми, сериозно засегнати по време на конференцията.

Джордж Менцелопулос, директорът на ETEM Group, поздрави участниците в глобалното събитие. Венета Новакова, директор R&D на ETEM Group, представи съвременните фасадни обвивки във време на промяна, на умни сгради и градове. Тя изтъкна, че е важно да говорим за бъдещето. На прага на четвърта индустриална революция фокусът е върху креативността и задачите, които не могат да бъдат свършени от машините.

„Вдъхновението е онази искра, която ни води напред.“ – сподели Венета Новакова.

Съвременните сградни обвивки влияят върху комфорта и здравословната среда на обитаване и поради тази причина изискванията към тях постоянно растат. Отговорност пред ЕТЕМ е да предостави обшивки за безопасна и екологична среда.

Техническият директор на DP Architects засегна актулната тема за фасади на небостъргачи. Действайки като бариера, те трябва да се справят с високата скорост на вятъра и същевременно да осигурят безопасност и комфорт.

THE DUBAI MALL, Dubai, UAE | DP Architects

Маркус Просниг, управляващият партньор на Coop Himmelb(l)au, представи накратко някои от най-интересните проекти на студиото. Освен смели като форма и послание, те отправят своята реакция към околната среда. Динамични, различни и с поглед към бъдещето, архитектите изцяло разгръщат концепцията за бъдещето на архитектурата на ЕТЕМ.

Musée des Confluences, Lyon, France | Coop Himmelb(l)au

Българските лектори на конференцията бяха Росица Браткова от Aedes Studio, Радомир Серафимов от Atelier Serafimov Architects, Владимир Маринов от Studio Define Engineers и Ангел Захариев от A&A Architects.

Арх. Росица Браткова разказа концепциите на три от най-емблематичните проекти не само на Aedes Studo, а и на съврменната българска архитектура като цяло. Тя сподели, че за да е успешно изпълнението на всяка една фасада, детайлите трябва да преминават през всички частни случаи.

Lubata residential building, Sofia, Bulgaria | Aedes Studio

Бернар Жилмон, директор инженерингови продукти на ЕАА се включи онлайн в конференцията. Ангелос Зографос, строителен инженер и технически консултант на Elval Colour, говори по темата 3D фасади. Той наблегна на факта, че фасадата не е само облицовка, а цялостен организъм, който има важна роля за цялостния комфорт и безопасност на обитаване.

Андреа Д`Антраси, архитект и асоцииран партньор на MAD Architects, представи част от иновативните сгради на китайската компания с мотото MAD Architects – mad works. Футуристичните дизайни, органичните форми и комбинацията с последните технологични решения правят проектите на MAD уникално произведение на архитектурното изкуство.

Harbin Opera House, China | MAD Architects

Стийн Андерсен, архитект и фасаден специалист от Henning Larsen Architects, разказа за виждането си за съвременната фасада през погледа на творчеството на студиото. Той сподели, че нещата опират отвъд материалността – става дума за хората, пространството и естественото осветление.

Nordea Bank, Copenhagen, Denmark | Henning Larsen Architects

Такейюки Катсуя, генерален директор Дизайн на японското бюро Nikken Sekkei, участва в проектирането на мащабни проекти с обществено значение като Toho Gakuen College Annex, Sophia Tower и Toa Road Corporation Headquarters Building.

Sophia Tower, Tokyo, Japan | Nikken Sekkei

Другите лектори на фасадната конференция бяха Влада Безбрадица от URSA и Масимо Меда от Sherwin Williams.

Благодарим на ЕТЕМ, че бяхме част от вълнуващото събитие! Очаквайте скоро интервю с арх.Росица Браткова, един от лекторите на IV-тата фасадна конференция.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В памет на Ричард Роджърс
Носителят на Прицкер почина на 88-годишна възраст

Ричард Роджърс, световноизвестен архитект и пионер на стила хай-тек, почина този месец на …