Skip to main content
search

Броят на изоставените постройки в столицата към днешна дата е неизвестен, но за 2017г. според в. „На фокус“ е близо 140. Днес ще ви разкажем историята на една сграда, която няма как да остане незабелязана. Тя се намира на Цариградско шосе и се извисява над всички бързащи за работа. Застинал във времето, недостроеният комплекс на ИПК „Родина“ е една от най-известните изоставени сгради в столицата.

Строеж

През 1976г. се зараждат инвестиционните намерения на държавата да построи печатница, която да е сред най-модерните на Балканите, и редакционен корпус, който да приюти всички журналисти в София. Строителството започва след шест години. През 1987 г. печатницата е завършена. Тя е част от общия проект за издателско-полиграфически комплекс, в които да се настанят вестници и списания, наред с „Работническо дело“. Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две подземни нива, предвидени за гаражи, 600 кабинета и плувен басейн, разположени на 50 000m2. Комплексът остава до груб строеж и до днес. Години наред пътуващите по бул. „Цариградско шосе“ са свидетели на бавната разруха на един мастодонт от бетон и стомана.

Снимка: ©http://www.banker.bg

На кого и защо?

През 2001г. се обявява търг със стартова цена от 7,5 млн. лева, но той пропада заради липсата на кандидати, въпреки проявения интерес на „Овергаз“, „Артек А и К“, „Балканфарма“ и „София Принцес хотел“. В медийното пространство се появят слухове за интерес от германската фирма „ВАЦ“ за продажбата на ИПК „Родина“. Тогава държавата притежава 94,2% от капитала, а останалите акции са притежание на различни акционери.

През 2005г. идеята за полиграфическият комплекс е възродена. Първоначалните намерения са за ремонт и въвеждане в експлоатация на сградите, но средства липсват. Четири години по-късно е сключена сделка с „Обединени български вестници“ след като се променя статута на четири сгради, сред които и ИПК „Родина“. Намеренията са за разрушаване на съществуващите постройки и изграждане на нов център на Националната агенция на приходите в замяна на три апетитни имота в центъра на София на стойност близо 84 млн. Предвижда се изграждането офиси и салони, които да отворят над 2400 работни места. Направена е експертна оценка след обследване на специалисти от УАСГ, която показва, че състоянието на високите сгради е сравнително добро, но  се препоръчва част от ниските тела и недовършеният строеж от западна страна да бъдат разрушени. Предвижда се укрепване с въглеродни нишки. Сделката придобива лоша медийна слава и няколко месеца по-късно пропада. Тогава държавата притежава едва 49% от капитала, оценени на 23 млн. лева. В края на годината се появява и идеята за довършване на редакционния корпус с финансиране на Световната банка, но най-ниската цена на „Главболгарстрой“ значително надминава отпуснатите средства.

Снимка: ©https://money.bg/

Поредният опит за продажбата на рушащата се сграда на един от оживените булеварди в столицата е през 2012г. от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Комплексът е оценен на 680 евро на кв. м. Търгът е спечелен от дружеството на Ирена Кръстева, замесена в някои от предните опити за приватизация на комплекса, като единствен участник. Условието пред купувача са в срок от една година да завърши строежа или да предприема действия за разрушаването му и разчистването на терена. В случай на неизпълнение, той загубва гаранционния депозит, възлизащ на стойност 20 млн. лв. Година по-късно купувачът претендира за разрушаването на 52% от застроените площи на ИПК „Родина“, това обаче значително се различава от истината, което е видно дори с просто око. Разбира се, ако това беше така, дружеството, собственик на комплекса, трябваше да плати на държавата много по-малко от неустойката – 20млн. лева. Последва затишие.

Какво се случва днес?

Днес ИПК „Родина“ има нов собственик – Михаил Тиков. Огромният комплекс и прилежащата му площ на възлово място в столицата смениха притежателя си срещу 40 млн. лева, малко над минималната цена. Причината е искането на КТБ за продажбата на имота заради дълговете на „Издателско-полиграфическия комплекс Родина“ и „Родина тауър“, собственост на Ирена Кръстева.

Каква ще е съдбата на ИПК „Родина“ – ще остане ли поредната недостроена сграда, ще се превърне ли в болница, офис сграда или ще бъде разрушена?

Инвестиционните намерения остават неизвестни.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu