Skip to main content
search
  • Каква беше ролята на RÖFIX при реставрацията на Централна гара Пловдив?

Първоначално към нас се обърна строителна фирма, която изиска изготвяне на препоръка относно изпълнението на „Реставрация и адаптация на Централна железопътна гара Пловдив.“ След координирането на опита ни с концепцията на архитекта – Любомир Петров и инвеститора – г-н Столарски, ние бяхме избрани за доставчик на системата за реставриране на фасадата. На практика, индикация за готовност да се отдаде на предизвикателството и да работи с нашите продукти и системни решения показа фирмата–изпълнител, а именно „Николай ОМ“ ЕООД. Така се стигна до нашето успешно партньорство в това начинание.

Снимката е предоставена от Röfix България.

  • Какви бяха основните предизвикателства, с които се сблъскахте в процеса на изпълнение на проекта?

Естествено, както при повечето по-големи проекти, първото ни предизвикателство беше да се преборим с практиката да се влагат неподходящи материали при подобни обекти.

Дълготрайността и устойчивостта на знаковата за Пловдив сграда бяха водещите фактори при избора на материали за този проект.

Продуктите от Renofamily успяха да се справят с предизвикателствата при самото изпълнение – от критичната основа с различна дебелина на мазилката до гладката завършена структура на фасадата. След като бяха свалени всички слоеве от неподходящите плътни бои и шпакловки, използвани за реновиране през годините, успяхме да възстановим паропропускливостта на архитектурния шедьовър. Все по-често практиката ни доказва, че реновирането и реставрирането на старинни сгради не е финансово и организационно непосилен процес и особено когато материалите и полагането им са правилните, резултатът се отблагодарява многократно като дълготрайност и архитектурна достоверност.

  • Какво е важно да знаем за материалите, които се използват при реставрация на сгради – недвижими културни ценности?

На първо място, те трябва да бъдат адаптирани към основата, т.е. върху старинните варови основи никога не бива да се прилагат продукти, които са в твърде висока якост, като например чисто циментовите шпакловки. Поради различията в свойствата на двата вида продукти възникват големи напрежения в процеса на експлоатация и това води до откъртвания няколко години след ремонта. Полимерните шпакловки са много еластични, но в същото време са и твърде плътни, т.е. те нямат достатъчна паропропускливост и след известно време могат да се наблюдават мехури от водните пари. Затова най-правилният подход са предимно варови или т.нар „дишащи“ продукти.

Снимката е предоставена от Röfix България.

  • Освен самите материали, и тяхното прилагане е от решаващо значение за крайния резултат. Как протече съвместната Ви работа с изпълнителите на обекта?

С фирмата-изпълнител „Николай ОМ“ ЕООД за първи път започнахме да работим заедно точно на този обект. Смея да заявя, че в началото и двете страни имахме своите резерви, водени от амбицията за изключително високо професионално решение и изпълнение и ясно осъзнавайки огромната отговорност. Обектът е от национално значение, свързан е с гаранции за изпълнението, което изисква страхотна координация, мотивация и доверие едни към други. В процеса на работа обаче, ние останахме възхитени от професионализма на изпълнителите и техните ръководители. Те, от своя страна, се убедиха на практика в добрите свойства и лесната обработка на нашите продукти, както и от нашата коректност като бизнес партньор. За добрата ни съвместна работа свидетелстват и следващите обекти, които осъществихме заедно.

  • Мислите ли, че позитивните тенденции в сферата на опазването на архитектурното наследство ще се увеличават?

Абсолютно да и съм убеден в това.

Много от некачествено изпълнените реставрации както на паметниците на културата, така и на частни сгради, вече се нуждаят от реновиране. Собствениците вече имат примера, че по-евтиното винаги излиза по-скъпо – пряко и преносно. Ние имаме възможността да се възползваме от опита на колегите ни от Централна Европа в това отношение и да предлагаме и на нашия пазар само изпитани и ефективни решения. Освен това, удоволствието да върнеш достолепието на една старинна сграда, съхраняваща в себе си духа и емоцията на отминали времена, е несравнимо с никоя друга строителна дейност.

 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu