Skip to main content
search

Със затоплянето на времето започва и активният сезон в строителството, като същевременно с това се дава старт и на ремонтните дейности по топлоизолиране (или така нареченото „саниране“) на сградите. За да се избегнат грешки в процеса, които в последствие ще са скъпоструващи за инвеститора, е необходимо топлоизолирането да бъде извършено чрез цялостна фасадна система. Кои са нейните компоненти и коя е подходящата за нашето жилище?

Да започнем от вън навътре – с мазилката

Често се среща разбирането, че мазилката е едва ли не финишен слой, който единствено придава цвят на фасадата. Всъщност тя е много повече от това – мазилката играе ролята на хидроизолация, която „запечатва“ топлоизолацията. Редом с това тя има и паропропускливост от вътре навън, така че външните стени на сградата да „дишат“, с което се постига оптимален микроклимат в помещенията.

Фасадните мазилки позволяват различен декораивен завършек

В съвременната практика, във фасадните системи прилаганите пастьозни полимерни мазилки са силиконова, силикатна и акрилна. В първата от тях (като например Röfix Silikonharzputz Premium) главното свързващо вещество е на основата на силиконови смоли. Нейните предимства са високата паропропускливост и същевременно с това отлична хидрофобност (отблъсква водата). Силиконовите смоли придават на мазилката гъвкавост, която я прави здрава и устойчива на напуквания. Тя е също така силно устойчива на замърсявания.

Силикатните мазилки от своя страна са съставени от калиев хидроксид със синтетични смоли. Тези компоненти правят този вид мазилка устойчива към развитието на микроорганизми (например мухъл). Подобно на предишната, те също са силно паропропускливи, без да допускат вода от вън навътре. Полагането им трябва да е добре съобразено с метеорологичните условия, тъй като те са чувствителни към тях, но след изсъхване добиват необходимата здравина.

Полагане на пастьозна мазилка

Основната съставка на аркилната мазилка е акрилният полимер, като при нея свързващото вещество е дисперсия на синтетични смоли. Тя също пристига под формата на готова за употреба цветна паста, която може да се полага веднага след смесване. Характерна за нея е трайността на цвета във времето, като той се запазва наситен, както и добрата еластичност. Подобно на предишните две, акрилната мазилка също има слаба абсорбация на влага и силни водоотблъскващи качества, и позволява лесно почистване. Тя обаче е по-уязвима към развитието на плесен, когато не е правилно защитена от застояването на вода и разполага с по-слаба паропропускливост.

Как се постига балансът цена – визия – дълготрайност?

Често при избора на конкретния материал влияние оказва и стойността на планираната инвестиция. От полимерните мазилки най-добри качества има силиконовата, заради което е и от по-висок ценови клас. По-балансираните решения в това отношение са силикатните и акрилните мазилки. И трите вида позволяват оформяне на повърхността по различни начини – гладка, влачена, драскана и т.н., както и различни цветове.

Възможни са различни цветови решения

Топлоизолацията също е един от основните компоненти на фасадната система

Съвременните изисквания за енергийна ефективност налагат високи стандарти при търсенето на правилната топлоизолация. Когато става въпрос за зоните над цокъла (на височина над 50 см от нивото на терена), тогава трябва да заложим на паропропускливи материали. Такива са например минералната вата (като например Röfix Firestop 035) и EPS-изолацията. В цокълната част се полага XPS, който е по-устойчив на механични натоварвания и влага, но пък не пропуска парите.

Обикновено при изчисления по днешните норми, сгради с външни стени от 25-сантиметрова тухлена зидария изискват топлоизолация с дебелина поне 10 см или повече. По отношение на цялостната сигурност и завършеност на фасадната система, тук трябва да се спомене, че топлоизолационните плочи идват с инструкция за монтаж от производителя. Не трябва да се пропуска правилното полагане на лепилото и дюбелирането, така че плоскостите да не се отлепят при външни въздействия

Различни видове фактура на мазилката

Значението на основата и допълващите компоненти

Невинаги външните фасадни стени са с дебелина 25 см. В съвременната практика се срещат най-различни решения, което означава, че топлоизолацията трябва да бъде правилно съобразена с основата. Това се дължи на различните коефициенти на топлопреминаване на отделните видове материали спрямо тяхната плътност. Съответно, в зависимост от основата, топлоизолацията за цялата сграда може да бъде с по-малка или по-голяма дебелина.

При изпълнението на фасадните системи трябва задължително да се включат и допълващите компоненти като фасадната шпакловка със стъклотекстилна мрежа, както и грундовете и изравняването между пластовете. Понякога в допълнение се налага и полагането на „изравнителен“ слой боя, който напълно да коригира появили се цветови дефекти и неравности.

Мазилката е повече от цветово решение | Photo: ©Sabrina Scheja

Как да открием правилните решения за нас?

За да изберем подходящата стена, топлоизолация, мазилка, нейното оформяне и оцветяване, трябва да разберем какви са нашите специфични нужди и разбирания за функционирането и визията на сградата. Дали ще изберем полимерна мазилка в цвят и фактура или пък например такава на варова основа, в търсенето на завръщане към по-устойчивите строителни техники? Всичко това можем да решим, доверявайки се на доказани, световни производители. Повече можете да научите на страницата на Röfix.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu