Skip to main content
search

Уникална по своя замисъл и изпълнение, книгата „Драски по софийските работи“ на архитекта Тодор Войников отвежда читателя като машина на времето в многовековното минало на българската столица. Първата изрисувана и написана изцяло на ръка книга представлява визуална архитектурна разходка през редица исторически епохи, белязали пъстрия облик на нашата столица.

Да разкажеш историята на един град в скици

Повече от 15 години архитект Тодор Войников издирва, събира и изучава исторически извори и фотоархиви, свързани с архитектурата на емблематични сгради и историите на личностите, които съставляват духа на многовековна София. Плодовете на този колосален проучвателен и художествен труд са изключително прецизни,  детайлни и същевременно исторически достоверни възстановки на архитектурния облик на София.


Илюстрациите пресъздават столицата от римски времена, през османския, възрожденския и следосвобожденския периоди, чак до съвременността.
Проследяват се, често пъти драматичните промени, които градът е претърпявал – стремежът на следосвобожденска София към европеизация, бомбардировките през Втората световна война, разрушенията през следвоенния период в името на новата идеология.

Методът на акосонометрията

Особено оригинално е решението на автора да използва похвата на аксонометрията при скицирането на сградите. Аксонометрията (от гръцки ἄξων – ос + μετρέω – измервам) е метод от дескриптивната геометрия за чертаене в перспектива, с помощта на който нагледно се изобразяват триизмерни обекти, широко използван в техническата литература и архитектурата. Чрез тази техника изобразените сгради и обекти от миналото са визуално наложени върху ĸoнтypитe нa гpaда в сегашния му вид. По този начин се създава неповторима визуална съпоставка, чрез която наблюдателят се потапя едновременно в няколко исторически епохи. Несъществуващи вече сгради, са изобразени подробно със светлосенки и в цвят, а съвременните, построени на тяхно място, допълват скиците, изпълнени в червен контур.

Опознай столицата, за да я обикнеш

Със своето неповторимо издание авторът дава своя неоценим принос срещу забравата и вялото отношение към културното и архитектурно наследство на София. Както споделя самият арх. Войников: “Градът не може да бъде едно струпване само на камъни, тухли и дърво. Той трябва да е част от нашата култура, от емоциите ни. Искам чрез моя труд гражданите да почувстват, че столицата ни е един жив и одухотворен организъм, да опознаят миналото й, но и да се засили връзката им с нейното настояще и бъдеще”.

Genius loci на София

Духът на София (от лат. genius loci – духът на мястото), който пази града през вековете, възкръсва и оживява пред очите ни не само чрез прецизните и изящни изображения на сградите. Книгата ни среща още и с множество исторически личности, ключови събития и знакови обществени места в столицата, сред които Двореца, площад Света Неделя, зала “Славянска беседа”, Военният клуб,  cлaдĸapницa “Poзa”, ĸъдeтo Eлин Πeлин пишe “Aндpeшĸo”, и любимoтo мяcтo нa xaйлaйфa – xoтeл “Πaнax”, Apмeнcĸoтo ĸaфeнe, xoтeл “Бългapия”, биpapия “Чepвeн paĸ”, “Xлaднa Πoчивĸa”, “Aлĸaзap”, “Бaмбyĸa” и много дpyги.


Скиците ни пpeнacят в ĸъщитe нa Πeтĸo Kapaвeлoв, Cлaвeйĸoви, Koнcтaнтин Cтoилoв, Cтeфaн Cтaмбoлoв, Ивaн Eвcтpaтиeв Гeшoв, Cтoян Mиxaйлoвcĸи и дpyги бeлeжити личнocти, значими бългapcĸи твopци, дъpжaвници и oбщecтвeници.

Очаквано големият интерес на читателите

Спокойно може да се каже, че книгата е сама по себе си произведение на изкуството. Въпреки че е самиздат и не са предвидени средства за популяризиране, първият й тираж е светкавично изчерпан и последван от втори. В крайна сметка шедьоврите не се нуждаят от реклама.

В момента арх. Войников подготвя поредица от рисувани карти, показващи превъплъщенията на града през вековете. Особен интерес предизвикват възстановките от Османския период до около 1880 г. и София през 20-те години на XX век, някои от които са поместени и в книгата.

Предвижда се още карта на съвременна София на български и английски език. По думите на автора за първи път се създава триизмерно изображение на централната част на столицата с толкова големи подробности. С нетърпение очакваме появата им!

Източник на изображенията: “Драски по софийските работи”, арх. Тодор Войников

Стефанка Василева

Филолог и архитект. Съчетава любовта към езика с интереса към архитектурата. Вярва, че тяхното овладяване облагородява човека и го превръща в творец.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu