Skip to main content
search

Фондация “Ново архитектурно наследство” заедно с Гьоте институт България организира лекция на тема градски активизъм и културно наследство. Събитието ще се проведе на 22.05 от 19.00 в голямата зала в сградата на Гьоте институт в София и ще се фокусира върху все по-нарастващата роля на гражданите в борбите за опазване на градската среда и архитектурното наследство. 

Публичната лекция “Gegen die Wand – градски активизъм и културно наследство” ще разкаже за градския активизъм чрез примери от три различни държави – България, Германия и Турция. 

Март, 2016 г. граждански активизъм срещу разрушаването на тютюнев склад в Пловдив. © Лина Кривошиева

Градът е фронт, а културното наследство в градската среда е линия на ожесточени битки – при това не само в България и не от днес. Как през архитектурата можем да разкажем обществото днес? Как опазваме наследство и идентичност в условия на динамични политически и икономически промени? И защо е важно винаги да се борим за качество на градската среда, включително през културното наследство?”, казва екипът на фондация “Ново архитектурно наследство” и отваря скоба към ролята на човека и общността в желанието му да опазва и развива средата, която обитава. 

През последните години в България се наблюдава бум на все по-активна гражданска позиция на обществото и то не само по обичайните теми като икономика и политика. Постепенно диалогът започва да се насочва и към начина, по който живеем и как градовете определят качеството ни на живот. Теми, които дълго време са вълнували само експертите вече достигат до все по-широк кръг от хора, които чрез инициативите си правят промяна и подтикват институциите и отговорните лица към действия, които да подобрят средата.

Юни, 2013 г. Протести в истанбул срещу застрояването на парка Гези. © Monique Jaques

Подобни промени в обществените нагласи обаче не се наблюдават само у нас. “Последните 10 години са времето, в което гражданското общество в България излезе с устрем в градската среда.” казва архитект Анета Василева, основател на фондация “Ново архитектурно наследство”. Именно затова с предстоящата лекция екипът на фондацията иска да разшири разговора и да посочи паралелни примери от Турция, Германия и отвъд пределите на страната ни. 

Прочетете тук статия на Анета Василева за градския активизъм

Заповядайте на 22.05 от 19.00 в голямата зала в Гьоте институт София, за да станете част от събитието, което ще завърши с публична дискусия.

Участват архитектките Анета Василева, Емилия Кълева и Зекие Емин. Вход свободен. Линк към събитието във Фейсбук.

____________________________________________

Фондация “Ново архитектурно наследство” е инициатива, която събира различни експери с цел проучване, популяризиране и стратегическо развитие на архитектурата, създадена в България след Втората световна война. Познаваме ги от събития като изложбата “Тоталпроект” в копродукция с РЦСИ “Топлоцентрала” и лекционния курс #bgsocarch. С новата си инициатива за градския активизъм фондацията разширява своята дейност и навлиза в проблемите на градската среда и съвременното обитаване в градовете ни.

За изложбата Тоталпроект, прочетете тук

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu