Skip to main content
search

Всеки, който в някакъв момент се е намирал сред голяма тълпа или просто на оживено място, е изпитвал топлината, генерирана от публиката. Именно тази енергия намира как да оползотвори нощен клуб в Шотландия. Той успява да стане напълно енергийно неутрален, благодарение на иновативната хрумка.

В края на миналата година популярният клуб SWG3 представи първата в света система, наречена “Bodyheat”. Тя успешно трансформира генерираната от посетителите енергия, за да я използва за нуждите на нощното заведение.  

Новаторската идея работи с помощта на иновативната система, която използва отделяща се топлина и я съхранява в дълбоки сондажи, които се намират на 200 метра под земното равнище. Тази енергия се използва, за да отоплява или охлажда заведението в зависимост от нуждите му.

“Правим това, за да можем да намалим енергийния си отпечатък и потреблението на електроенергия и след това да премахнем напълно невъзобновяемите източници”, казва Боб Джаваери, мениджър на клуба.

За по-малко от минута абсорбираната от “дишащите” тавани топлина се синтезира в сондажи. Голям позитив е това, че времето, за което може да се съхранява топлина, е много гъвкаво, което позволява, генерираната през нощта енергия, да се усвоява през деня. Системата дори позволява събирането на топлина през лятото, която може да се оползотворява през зимния сезон. 

Генерираната топлина се транспортира с помощта на внимателно подбран преносен флуид през затворена мрежа от тръби, след което се съхранява на 200 м под земята в 12 U-образни сондажи. Когато енергията е готова за използване, тя се връща обратно към термопомпите и след това към нощния клуб. 

Термопомпите работят ефективно и се нуждаят от малко електроенергия, за да отопляват или охлаждат помещенията за дълго време. Друго предимство на системата е, че спестява 70 тона въглероден диоксид годишно. Благодарение на иновацията клубът вече работи на 100% електроенергия от възобновяеми източници, като останалата част от нея се генерира от вятърна енергия, която е водещ източник в Шотландия, благодарение на специфичното местоположение на страната.

Системата е активна в три отделни пространства – пространство за събития с капацитет от 1250 души, второ с капацитет 1000 души и фоайето на заведението.

Във всеки един момент от присъствието на гостите в клуба, независимо дали в нощна парти атмосфера, в тиха обстановка по време на изложба или друго събитие, “Bodyheat” ще улавя отдадената топлина и ще я преобразува.

“Прекрасното в нашия проект е, че забавлението и танците приканват клиентите да се включат и те не трябва да правят нищо специално, а просто да се наслаждават и така активно да допринасят за намаляването на използваната енергия., посочи Джаваери, мениджър на клуба.

Устойчивостта в момента е ключова за развитието на света, бизнесите, градската среда. И за да бъде устойчива която и да е индустрия и да даде своя принос в тази посока, всички ние трябва да търсим начини да създадем по-добро бъдеще. Иновация като “Bodyheat” може да бъде ефективно приложена в много различни сгради и пространства, които събират в себе си големи тълпи от хора. Тя би била особено ефективна в мащабни пространства като стадиони и гари. За постигането на такива цели обаче трябва да се развият варианти за по-мащабна интеграция. “Bodyheat” определено е стъпка в правилната посока за устойчивото развитие.

Източник на изображения: www.swg3.tv

Остави коментар

Close Menu