Skip to main content
search

Между 23 и 25 юни тази година процесът по усъвършенстване на Бизнес парк София ще кулминира във фестивал – “Паркът”. На него ще бъде представена дългосрочната концепция за развитие на Бизнес парка като едно по-свързващо и общително място за гражданите на София. След дълги проучвания и усилия от страна на фондация Колективът Бизнес парк София ще развие своята перспектива като пространство с повече зеленина, повече изкуство, спорт и събития за своите обитатели и посетители.

На 04.05.2023 г. — най-големият офис комплекс в Централна и Източна Европа – Бизнес парк София, започа своята дългосрочна трансформация в по-зелено и активно градско пространство, което да предлага пълноценни изживявания, отдих и култура на своите обитатели и гости.

Промяната отговаря на нуждата от повече качествени, модерни и живи градски пространства в София и цели да създаде един добър пример у нас в духа на глобалните тенденции за устойчиво и включващо градско развитие. Партньор в дългосрочната трансформация са градските активисти от Фондация “Колективът”, които планират различни колаборации между експерти, артисти и граждани, за да обживят парка и неговите околности, да създадат нови зелени и активни публични пространства и да привлекат повече посетители и граждани от цяла София.

Дискусии на Колективът около предстоящата трансформация на Бизнес Парк София през лятото на тази година.

“Тенденцията за работа от домовете се отразява на начина, по който живеем, общуваме и правим бизнес.”, обяснява Екатерина Радева, ръководител специални политики и ESG политики на Бизнес парк София.

“За все повече от нашите партньори и наематели е важно екипите им да имат различни поводи да се виждат и социализират, да се забавляват заедно и да се чувстват като общност. А за нас, бидейки първият бизнес парк в България, е важно да се променяме в съответствие с глобалните цели за устойчиво развитие и да предлагаме повече изживявания, отваряйки пространствата на парка и за съседите ни от Младост и целия град.” допълва още Радева.

Бизнес Парк София

В Бизнес парка работят над хиляда души, а около него живеят повече от сто хиляди жители на София. “Младост” от своя страна е най-младият квартал на столицата и има много семейства с деца и малко зелени и публични площи. За да изследват потребностите на работещите и живущите в и около Бизнес парка,Колективът” организират серия от работилници и голямо проучване, в което участват близо 500 респондента.

Мнозинството наематели и обитатели на офисите и околните пространства са единодушни, че подкрепят трансформацията на Бизнес парка и биха искали да видят в него повече зелени пространства за работа на открито, повече разнообразни събития, спорт и култура. На база на събраната обратна връзка от работилници, интервюта и анкети, и няколко отворени покани към артисти и куратори, Колективът разработва нов план на офисния комплекс, с повече зеленина, места за работа на открито, нови места за изкуство и един огромен покрив, който се превръща в зона за хранене, отдих и събития.

Бизнес Парк София

Кулминацията на стартиралата градска трансформация ще се случи с Фестивал Паркът между 23 и 25 юни, когато за първи път ще бъдaт представени и новите социални пространства в Бизнес парк София. Eкип и партньори на Колективът и много местни артисти ще покажат пълния потенциал на тази градска зона, като я обживят с програма от представления, музика, кино вечери на открито, ново градско изкуство и различни събития за деца. Междувременно в Парка започват да се случват и различни арт намеси, които можете да следите на страниците на Бизнес парк София в LinkedIn, Facebook и Instagram и на Колективът във Фейсбук и Инстаграм.

Исторически, Бизнес парк София е най-голямата бизнес зона на Балканите и от 2001 г. налага тенденциите в управлението на недвижими имоти у нас, като предлага първокласни офис сгради, зелени площи и богат списък от услуги за нуждите на бизнеса. Комплексът включва 15 сгради с клас А на терен от 220 000 м² с обща застроена площ 300 000 м², в които работят над 10 000 души от много интернационални компании. Дългосрочна мисия на Парка е да създава атмосфера, в която компаниите и техните служители да се развиват, да растат и да се чувстват като общност.

Дискусии на Колективът около предстоящата трансформация на Бизнес Парк София през лятото на тази година.

Колективът от своя страна е организация, която работи активно за промяна към по- красиви и зелени градове заедно с граждани, творци, бизнеси и институции. През 2022 г. инициативата им “Реките на София” спечели Голямата награда на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра в Прага и беше финалист за наградите на ЕС “Нов европейски Баухаус” в Брюксел.

Остави коментар

Close Menu