Skip to main content
search

2022 г. наближава своя край и е време да си спомним кои бяха акцентите на годината в архитектурата и строителството на страниците на STROIINFO. В архитектурен аспект може би ще запомним тази година с акумулиране на все по-силен обществен и професионален интерес към културното наследство и преизползването на сградния фонд, който притежаваме. Това наблюдаваме, например, от акцентите в наградите на КАБ тази година, както и в най-четените статии на STROIINFO през 2022. Ето кои са те:

Арх. Джагаров, който избра да живее на село и да реставрира стогодишна къща

През лятото си поговорихме с моя колега арх. Румен Джагаров, който след дипломирането си избра да живее в с. Ново село, Видинско и да реставрира стара къща, която да превърне в свой дом. С него разсъждавахме за предизвикателствата пред младите хора и какво може да ги привлече да преследват живот на село далеч от шума и активния живот на големия град. Говорихме си и за амбициите и целите след университета по архитектура и как трябва да се отнасяме към наследството в малките населени места.

Ледена пързалка и Паметник на съветска армия. Възможност за преосмисляне?

Тази година дискусията за Паметника на съветската армия достигна нови висоти в общественото пространство. Войната в Украйна стана повод ситуирането на монумента в централната градска част на София отново да излезе на преден план. Покрай ожесточените дискусии и крайните мнения по темата обаче, Столична община разположи там най-голямата зимна атракция на столицата, а именно новият леден парк.

Заедно с колегата ми Георги Мърхов разсъждавахме как всъщност подобни дейности, ситуирани в противоречиви локации, могат да ни дадат нови гледни точки и възможности да преобмислим съвременните обществени пространства у нас.

Сграда в риск: казусът около хотел “Рига” в град Русе

Председателят на Докомомо България – Никола Янев, ни запозна с опитите за защита на хотел “Рига” в гр. Русе като културно наследство – проучванията, заплахите и продцедурите по опазване на сградата, както и какви са нейните ценностни характеристики, които я превръщат в интересен пример на интернационалния модернизъм, примесен с местни влияния.

Обликът на българските зимни курорти през миналия век

Малко преди началото на празничния сезон Антония Косева ни пренесе в българските зимни курорти през миналия век. Тя ни разказа за тяхната специфична архитектура, градоустройство, ценности и принципи на планиране. Всички автентични изображения от българския ХХ век подбра специално за публикацията.

Бял минимализъм на брега на Созопол

Виктория Димитрова от своя страна пък ни пренесе в една бяла лятна приказка на брега на Созопол. Тя ни разказа за нев в интервю с арх. Александър Йончев, в което той сподели за любовта си към минималистичната архитектура и вдъхновенията му като творец.

Ще се разрушава ли автогарата в Банско?

В ранните месеци на годината аз ви разказах за казуса около автогарата в Банско, за който бяхме сигнализирани от местни жители. Сградата е отличителен пример на българския следвоенен модернизъм с местни влияния, които могат да я причислят към течението на регионализма.

За имота на автогарата обаче има изготвен ПУП, но на практика все още не са започнали действия за нейното разрушаване. Въпреки това собственикът на сградата има законовото право да предприеме тези мерки по всяко време, затова ние искахме да запознаем обществеността с този проблем преди да се стигне до фатален край за сградата.

Експозиция Ада тепе беше открита за посетители

През месец август в Крумовград бе открита експозицията “Ада тепе” на “Ателие 3 архитекти”, за която ни разказа Кристин Джалова след разговор със студиото. Експозицията представя специфичното и многопластово наследство на най-стария и най-проучен до момента златен рудник в Европа като вкарва посетителите в ролята на изследователи. Това бе повод да популяризираме и темата за изграждането на съвременни музейни пространства в България.

Какво ще бъде бъдещето на стадионите в Катар?

Едно от най-големите световни събития на годината беше световното първенство по футбол в Катар. Всяка подобна мащабна организация обаче е свързана със изграждането на нов сграден фонд. За пореден път светът критикува подобни практики и Катар беше предизвикана да намери нови начини за преизползване на своите стадиони. По-рано през месеца ви разказахме точно какви са плановете за бъдещето на седемте впечатляващи съоръжения в Катар.

Село Кърпачево – където историческите сгради живеят втори живот

Вече почти десетилетие с общи усилия се възражда село Кърпачево, разположено в Деветашкото плато. Селото става интересен пример за това как можем да възродим българското село и ефективно да впишем архитектурното му наследство в съвремието. Именно за това ни разказа Антония Косева по-рано през годината като ни разходи из няколко впечатляващи сгради, изградени в Кърпачево през последните години.

Прозрачни соларни панели – авантюристична идея или практична реалност?

В синхрон със света на строителните технологии и иновациите, от които се нуждаем, за да можем да изградим едно по-екологично и устойчиво бъдеще, Георгия Кинева ни разказа за възможностите за производство и прилагане на прозрачни соларни панели като стъклени покрития, които да произвеждат собствена енергия. Остава да видим само до каква степен те ще навлязат в съвременното строителство.

Това накратко беше най-популярното в годината на STROIINFO!

Очаква ни интересна 2023 г., в която STROIINFO ще се разшири и ще ви предлага още много интересни новини, задълбочени анализи, български архитектурни проекти, информация за производители и материали, с които да реализираме на практика една по-добра и качествена обитаема среда за всички нас.

Четете ни тук, следете ни във Facebook, Instagram и TikTok и очаквайте всички новости през 2023 г. които ще представим много скоро!

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu