Skip to main content
search

Студиото David Chipperfield Architects Berlin е избрано да проектира бъдещата най-висока сграда във втория по големина град в Германия – Хамбург. Кулата ще се нарича Elbtower (букв. „кулата на Елба“). Тя ще бъде с височина 230 метра и ще бъде новия акцент в градския силует. Очаква се да контрапункт на филхармонията на Елба, проектирана от световно известните Херцог и де Мюрон, която ви представихме преди месец. Двете сгради са едни от най-големите обекти в комплекса Хафенсити.

Според архитектите, бивайки ситуирана на открития водния фронт в близост до множеството мостове на Елба, тази сграда със смесени функции ще действа като входен маркер на източния край на квартала Хафенсити. Заемаща триъгълен парцел на мястото, в което река Елба и каналът Оверхафен се свързват, ситуацията предлага възможност за създаване на свободно стояща скулптурна сграда. Небостъргачът допълва, но и контрастира с формата на филхармонията на Елба, издигаща се над публичното пространство.

SIGNA, строителната фирма, която ще изпълни проекта, казва, че журито е било впечатлено от факта, че предложението на Дейвид Чипърфийлд архитекти съвпада много добре с архитектурния контекст и силует на града Хамбург. От фирмата допълват, че включващото архитекти, урбанисти и специалисти по недвижими имоти жури открито е гласувало за дизайна, предложен от студиото.

Сградата ще бъде с височина 233.3 метра върху имот с площ 21 055 кв. метра. Планира се строителството да започне в началото на 2021 г. и да приключи в средата на 2025 г. За инвестицията са предвидени 700 милиона евро.

Image: David Chipperfield Architects

Кой е Дейвид Чипърфийлд?

Макар и да не е много известно у нас, студиото е открито през 1985 г. и оттогава насам е разработвало проекти за обществени, жилищни, търговски и почивни сгради, както и урбанистични проекти. В портфолиото на фирмата фигурират знакови сгради като музея Юмекс в Мексико сити, както и ревитализираният Нов музей в Берлин. Тя има клонове в Лондон, Берлин, Милано и Шанхай.

Студиото е спечелило повече от 100 международни архитектурни награди, измежду които тези на Кралския институт на британските архитекти (RIBA), Кралската комисия за изящно изкуство (RFAC), Американския институт на архитектите (AIA), наградата Стърлинг, и наградата Мис ван дер Рое. През 2011 г. получава Златния медал на RIBA и Имперската премия на японската асоциация за изкуство през 2013 г. за цялостно творчество.

Основател на студиото е Дейвид Чипърфийлд, който е бил професор в Академията за изобразителни изкуства в Щутгарт и гостуващ професор в Йейл. Преподавал е и в Австрия, Италия, Швейцария и Обединеното кралство. През 2013 г. е куратор на 13-тото архитектурно биенале във Венеция.

Екипът ни продължава да следи с интерес проектите, случващи се в Хафенсити, Хамбург. Мястото е едно от най-бурно развиващите се в архитектурно отношение на европейския континент.

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu