Skip to main content
search

Извънредното положение у нас заради пандемията от коронавирус поставя нови въпроси пред имотния пазар. Въпреки скорошните промени в мерките, ограниченията за почивка на открито са все още налице. Питаме се дали това не дава началото на нова тенденция в имотния пазар – повишаване на интереса към покупко-продажбата на къщи и апартаменти със самостоятелни дворове.

Какви са причините пандемията да поражда търсенето на жилища с двор–?

Може би отговорът изглежда очевиден – ограниченията, свързани с предотвратяване разпространяването на вируса оставиха много хора затворени вкъщи. Немалка част от населението, особено в София и големите градове, живее в апартаменти, обикновено с ограничени или никакви външни пространства като тераси или прилежащи самостоятелни дворове.

Photo by Damian Kamp on Unsplash

Това, от своя страна, със сигурност е породило големи екзистенциални въпроси у българина. Продължаваме да живеем в малки апартаменти, но почти всички разполагат с къща с голям двор „на село“. Често, оказва се, тя дори не е отдалечена от настоящия адрес. Тук препятствие за посещаването им се оказа затварянето на градовете, което неминуемо е накарало хората да се замислят къде всъщност искат да бъде техното постоянно местожителство.

40% увеличение на запитванията в търсене на къщи.

Тази информация споделя пред Economic.bg изпълнителен директор на една от големите агенции за недвижими имоти. Приоритет за потребителите е собственият двор на открито, както и спокойствието. Съществува възможност този сегмент да се разраства дори и след кризата.

Разбира се, повишеният интерес в последните няколко седмици не е достатъчно основателна причина агенциите да смятат, че се създава тенденция. При недвижимите имоти това са процеси, които протичат бавно. Една от основните причини за това е, че се очаква скоро да се сложи край на извънредното положение, а надеждите са пандемията да утихне до края на годината. Това е твърде кратък период от време, който да промени нагласите на купувачите в дългосрочен план.

Photo by Damian Kamp on Unsplash

Търсенето на имоти в близост до природата може да се окаже и скъпо удоволствие.

Не всички имоти в София, които се намират в зони като Симеоново и Драгалевци са от висок клас. Комплекси от затворен тип в момента имат цени от около 1000-1100 евро на квадратен метър, като за сравнение цените в центъра достигат и 2000 евро. Разбира се, цените са по-високи например в кв. „Бояна“, който открай време се смята за престижен.

Възникналата ситуация все още поставя много въпроси относно цените на имотите. Прогнозите са неясни – възможно е и да има спадане на цените и, ако има, очаква се то да се завърне по-скоро към стойностите от 2019 г. Оказва се, че в момента търсенето на пазара е по-активно, в сравнение с предлагането, като е възможно да се повтори тенденцията от годините след 2008-ма, когато започнаха да се търсят по-малки жилища с цел по-ниски разходи.

За какво да внимаваме при търсенето на къща с двор?

На пръв поглед някои къщи с двор могат да изглеждат като много по-изгодна алтернатива на апартамент, тъй като в цената им влиза обикновено по-голямата площ на къща и двор. Често обаче можем да се окажем и подведени, защото еднофамилните жилищни сгради изискват постоянна и внимателна поддръжка. Ето няколко основни фактора, за които да внимаваме:

Photo by Ash Ashley on Unsplash

  • Има ли изградена инфраструктура до нашия имот? Дали съществува улица с трайна настилка, канализация? В по-отдалечените райони и вилни зони улиците остават черни пътища с десетилетия.
  • Какви са съседите? Поддържан ли е районът?
  • Какви са строителните намерения в съседство?
  • Колко стара е сградата, която купуваме? Какви са възможностите за преустройство?
  • Какво е състоянието на покрива, фасадните стени, основите, както и евентуални подпорни стени в двора?
  • Отговарят ли електрическите, отоплителните и климатизационни инсталации на съвременните изисквания? Необходими ли ще са средства за тяхната подмяна?
  • Ако сградата е нова – разполага ли с Акт 16 или Удостоверение за въвеждане в експлоатация?

Ако успеете да намерите подходящата къща с двор, трябва да се вдъхновите и за това как да я оформите според вашите нужди. Още статии на тема интериор и вътрешни пространства можете да прочетете тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu