Skip to main content
search

Сезон 5.2 на Академия Лидерите завърши с впечатляващи, оценени на високо ниво презентации, представени от отборите. В последното издание на формата всички участници съумяха да покажат отборен дух и колективно мислене. Имаше както присъствени събития, така и такива в онлайн вариант. Финалното представяне оправда високите очаквания – участниците направиха задълбочени проучвания, свързани с основния казус, обработени и представени по професионален начин.

Гости на финала на Академия Лидерите Сезон 5.2 бяха представители на всички компании, които участваха във формата. Някои от тях бяха присъствено, а други взеха участие онлайн. Те бяха жури на представения от участниците казус, който им беше зададен още в началото на сезона.

Основен казус: Проект за жилищно строителство в Източна Европа

Симулативна инвестиционна компания възложи на 4-те отбора, в ролята си на Project Manager компании, да направят инвестиционно предложение на проект за жилищно строителство в Източна Европа с бюджет от 3 млн. евро. Те избраха държавите и градовете, в които ще строят, съответните парцели и видовете сгради.

Младите специалисти трябваше да представят всички подробности по изпълнението, финансовата рамка на разходите и пазарни аналози. TAL Engineering им показаха каква всъщност е разликата между учебното и реалното проектиране и им доказаха каква голяма отговорност носят участниците в строителния процес. Участниците трябваше да засегнат всяка една тема, представена им на 12-те модула в Академия Лидерите, като изберат правилната стратегия за налагане на чуждестранен пазар спрямо насоките на BS Group, анализират внимателно получените оферти, както ги научиха от Barage Group и организират логистиката на изпълнението, като се базират на съветите от NOVOFERM.

Завършените проекти екипите представиха на 19.04 пред журито. Повечето от тях се сблъскваха за пръв път с подобна задача, което направи формата още по вълнуващ и изпълнен с емоции.

Как се справиха отборите?

Всеки от тях бе подготвил архитектурно табло на своя проект – задачата на Ivo Petrov Architects. Пръв беше Червения отбор, който представи проект за многофамилна жилищна сграда, намираща се в Братислава, Словакия. Участниците заложиха на спокоен район за строителството, осигуряващ комфорт и безопасност на жителите. Амбицираният отбор бе единственият, направил 3D визуализация, която впечатли борда на директорите от симулативната инвестиционна компания. Една от идеите им в проекта бе използването на енергия от околната среда, с което защитаваха тезата си за енергийната ефективност и екологичност – тема засегната подробно от REHAU при тяхното участие.

Сините бяха избрали за локация столицата на Полша – Варшава. Те също представиха проект за многофамилна жилищна сграда, като отличителното при Синия отбор бе използването на материали от представители на фирмите от Академия Лидерите. Те използваха иновативни смарт технологии на BOSCH, които компанията представи на своята презентация, както и възобновяеми източници за електроенергия.

Зелените се бяха насочили към предградията на гр. Талин, столицата на Естония. Те бяха заложили на различна стратегия, като техният проект бе за 7 еднофамилни жилищни къщи. Основният акцент беше върху екологията и смарт технологиите, като за целта бяха използвали сглобяема модулна конструкция. По този начин те осигуряваха необходимия клас за енергийна ефективност, над средния за Естония. Впечатляващото при тях бе бързата и сериозна възвращаемост на инвестициите.

Жълтият отбор представиха проект за многофамилна жилищна сграда в Будапеща, Унгария. Изборът им е бил повлиян от ръста в търсенето на жилища и силната икономика на столицата. Жилищният комплекс бе кръстен с името „Dream Garden Residence” и се отличи с впечатляващ озеленен покрив. Те бяха използвали в проекта си системата Унидом с цел икономия при конструктивните разходи на сградата. Жълтите също използваха смарт системи за по-голяма сигурност, както и бяха направили проучване за конкуренцията в строителния бранш.

Представителите на фирмите бяха впечатлени от презентираните решения и финалните проекти. За краткият период от 2 месеца и половина участниците бяха обхванали широк спектър от възможности, засягащи истинския строително-инвестиционен процес. След съгласуване между симулативния борд на инвеститорите, дойде време и за последната част от сезон 5.2 на Академия Лидерите – награждаването.

Финални резултати и награждаване

Преди обявяването на окончателните резултати, представителите на фирмите получиха награди от обратната връзка на участниците. В категорията „Най-вдъхновяваща и интересна лекция“ беше връчена грамота на Александър Александров, директор в REDVERTEX с темата „Идеен проект на живота“. Гласовете на участниците донесоха победа за „Най-полезна и информативна лекция“ на Telelink Infra Services, с темата „Координация на бизнес процесите. Целеполагане, тайммениджмънт и приоритизиране“, представена от инж. Мартин Янакиев. Титлата „Лекторът, от когото научих най-много“ за пореден път бе спечелена от инж. Петър Петров от Wienerberger, а „Лекторът, който ме мотивира най-много да остана и да се развивам в България“ беше инж. Милен Станоев, директор завод в „ТИТАН Златна Панега“.

Журито отреди Зеления отбор като сигурен победител за сезона, следван от Червения, Жълтия и Синия. В индивидуалното класиране Димитър, Васил и Анджела, студенти от УАСГ оформяха съответно челната тройка. Всички отбори получиха подробна обратна връзка за своите проекти, тъй като идеята на Академия Лидерите е да черпиш от опита на специалистите в бранша и не на последно място – да се научиш да работиш в екип.

Поглед назад ни показва как от темата „Как да създадем своята автобиография“ представена от Human Capital Store, минавайки през всички стъпки на строителния процес до това как да диверсифицираме бизнеса си, управлявайки рисковете при предприемачеството – тема, засегната дълбоко от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ АД, всеки участник демонстрира голям напредък в своето развитие. Вече 5 години Академия Лидерите успешно поставя екипите в симулатор на реална работна среда и ги изстрелва няколко крачки по-напред в сферата на архитектурата и строителството в България и не само!

Снимки: Радослав Свирецов

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu