Skip to main content
search

В Елена бе възстановена училищна сграда, изградена от известния възрожденски майстор уста Генчо Кънев. Тя е първоначално построена през 1874 г., но става жертва на два пожара. Доскоро от училището бяха останали само части от каменните основи. В какво се очаква да се превърне реставрираната сграда?

Старото класно училище в Елена

Построена само няколко години преди Освобождението, сградата е служила за класно училище. По време на освободителните боеве край града през 1877 г., то бива опожарено до основи. Впоследствие местните хора събират дарения и издигат сградата наново през 1880 г., също под ръководството на уста Генчо Кънев. Новият градеж е осветен на 1-ви декември същата година и посреща 550 ученици.

Историческа снимка на сградата

В следващите 100 години сградата продължава да извършва своята функция, като е служила освен за училищни нужди, така и за събрания и съвещания. За последните й години се споменават различни данни. Тя спира да функционира предполагаемо през 1984 г., а през 1985 (според други източници – 1988 г.), училището отново става жертва на пожар с неизвестна причина. От сградата остават само основите и част от каменната зидария.

Фасадите на сградата, преди да изгори отново

Прочетете още: Генчо Кънев – майсторът в сянка

Възстановената сграда ще функционира като картинна галерия

Дейностите по историческото здание са стрували близо милион и половина евро. Финансирането е станало възможно благодарение на спечелен от общината проект „Култура във вечността“ по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България“ 2014 – 2020 г., като разработката е съвместно с румънската община Меджидия в окръг Констанца. Водещият проектант е арх. Милен Маринов. Всъщност опити за възстановяване на училището са правени още през 2009 г. по друга програма, а на страницата на студиото на арх. Маринов – „Арт Проект“, откриваме проект от 2010 г.

Доскоро останките от сградата се бяха превърнали в романтични руини | Снимки: times.bg, dnesbg.com

Фасадата на реставрираната сграда носи голяма част от автентичните елементи – присъстват колоните със самобитните капители, декоративните лизени, оформени като пиластри, первазите, рамките и корнизът. В сравнение с историческите снимки се забелязват малки отклонения в пропорциите на оригиналните елементи, както и липсващите детайли по капителите на пиластрите, които надяваме се предстои да бъдат допълнени. Кадри от строежа показват, че възстановеното здание е със стоманобетонна конструкция с преградни тухлени стени. Историческият цокъл е запазен, а блясъкът на неговата майсторска изработка е възстановен.

Фасади от проекта от 2010 г. | Изображения: Студио “Арт Проект”

В картинната галерия ще се помещават и други функции

В полусутерена ще бъдат обособени складове за съхранение към фонда от картини и икони на Музея на Възраждането. Предвидени са и реставрационни помещения, а на първия етаж ще е разположен информационен център. На едното ниво ще са изложени картини на еленски хдожници, а на другия етаж – творби на известни български майстори. Прилежащите пространства и спортната площадка около сградата също ще бъдат реновирани.

Освен строителството, в проекта, по който реставрацията е финансирана, са включени и дейности за културен обмен между партньорите – съвместни пленери, изготвяне на рекламни материали и стратегия за опазване на културното наследство на градовете Елена и Меджидия. В Елена се очаква да гостуват и румънски художници.

Стоманобетонната конструкция на сградата | Снимка: “24 часа”

Във време, в което недвижимото културно наследство у нас се намира в криза, възстановяването на училищни сгради от епохата на Възраждането е една добра новина. Макар и с отклонения, тук сякаш е постигнат балансиран образ, отговарящ на историческия облик на града.

Въпросите, които следва да си зададем, са дали е било възможно реставрираната сграда да изпълнява оригиналните си функции и дали новото й разпределение носи елементи на първоначалното? А дали всъщност е необходимо? Надяваме се скоро (очаква се откриването да бъде през август тази година) да имаме възможност да видим картинната галерия и със завършен интериор, и да разберем.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu