Skip to main content
search

Гаражните врати са сред онези елементи на сградата, които трябва да отговарят на високи изисквания за технологичност, дълготрайност и сигурност. При тях почти винаги става въпрос за ежедневна употреба, при която вратата трябва да работи бързо и безотказно. Когато се говори за гаражните врати на еднофамилните и многофамилните жилищни сгради, те трябва да предоставят достатъчна защита срещу взлом, както и да бъдат сигурни по време на експлоатация, така че да се предотвратят евентуални инциденти. Кои са найважните аспекти, с които трябва да се съобразим?

Сигурност срещу взлом на гаражните врати

Нуждата ни от сигурност се проявява най-силно в собствения ни дом, както и в непосредствената му близост. Често в жилището ни се помещават едни от най-ценните ни притежания и обикновено автомобилите са едни от вещите ни с най-висока стойност.

Сградната сигурност описва целостта от всички мерки системи за  видеонаблюдение, контрол на достъпа и системи за известяване при взлом. Нормата, която определя изискванията и класификацията на вратите и прозорците срещу взлом е DIN EN 1627. Основното при нея е осигуряването на време на съпротивление – колкото повече време е нужно на един крадец, за да си осигури достъп до помещение или сграда, толкова по-голяма е вероятността той да се откаже. Такава е и задачата на взломоустойчивата врата. Тя трябва да даде възможно най-голям и продължителен отпор на злодеятелите.

Гаражните врати трябва да бъдат сигурни | Изображение: Novoferm

Класовете на взломоустойчивост спрямо DIN EN 1627 са от RC 1 до RC 6 (RC – Resistance Class), като първият (и най-нисък) клас не дава време на съпротивление. Такъв тип врата може да бъде разбита с подръчни инструменти от неопитен нарушител. Най-високият клас RC 6 дава време на съпротивление 20 минути, но той се използва само при обекти с много високи изисквания за сигурност. Обикновено в еднофамилните и многофамилните жилищни сгради, на партерните етажи, входните и гаражните врати се предвиждат с клас на устойчивост RC 2, какъвто например имат секционните гаражни врати на Novoferm iso45 с 3-степенно заключване, чиято устойчивост е 3 минути време на съпротивление срещу опитен нарушител.

Сигурност при експлоатацията – какво трябва да знаем?

Гаражните врати трябва да работят безотказно всеки ден използването им найчесто е свързано с ежедневно пътуване, когато потеглянето бързо и навреме е важно. В извършването на тази ежедневна рутина обаче трябва да се има предвид сигурното функциониране на вратата, без да се създава опасност за ползвателите.

Механизмите на вратата трябва да са сигурни срещу злополуки |
Изображение: Novoferm

Безопасността, която трябва да бъде осигурена, включва защита от защипване на пръстите, както и спиране на хода на вратата при засечено препятствие. И двете ситуации биха могли да причинят сериозни злополуки, заради което трябва да им бъде обърнато значимо внимание.

Тези функции могат да са в комбинация с кодиращи устройства за отваряне на гаража с индивидуален код, както и с ярко LED осветление. Допълнителна сигурност придават бутоните за отваряне на гаражната врата с пръстов отпечатък. Сигурността при отваряне се обезпечава и чрез 3-канален преносим предавател с двупосочен радиосигнал за индикация на състоянието на вратата (отворена / затворена) с помощта на цветен светодиод.

Торсионни пружини |
Изображение: Novoferm

Да разгледаме в детайл – кое гарантира сигурността на гаражната врата?

За да бъде сигурността на първо място, всички ключови части се оборудват с възможно повече защитни функции. Вратите от Novoferm например осигуряват защитата чрез пет основни принципа:

  • На първо място самият дизайн на секциите и пантите на гаражната врата осигуряват ефективна защита от прищипване на пръстите.
  • Ъгловата каса пък прави почти невъзможна намесата между крилото и касата, което силно намалява риска от нараняване и обезпечава нейната ефективност.
  • Задвижването със самоконтролираща се изключваща автоматика спира и отваря вратата, когато тя срещне препятствие, а електронната блокировка срещу повдигане се грижи за защитата от взлом.
  • Пакетите от тройни пружини и двойни стоманени въжета осигуряват задържането на вратата при скъсване на пружина, компенсирайки повредата.
  • Пакетът пружини е разположен в ниша над релсите на вратата, предпазвяйки я от злодеятели, а стоманените въжета преминават през защитени направляващи ролки с U-образни държачи.

Цветът – завършващият детайл | Photo by Igor Sechinov on Unsplash

Сигурността на гаражните врати не търпи компромиси

Знаейки всички тези определящи фактори, вече можем да се фокусираме върху предпочитания от нас модел гаражна врата. Освен удобството на автоматичното задвижване при влизане в и излизане от гаража, вратата трябва да осигурява спокойствието, безопасността и здравето ни, и да защитава нашето имущество. Сега остава само да изберем цвета

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu