Днес ще си говорим за фасади. По-конкретно – за защитата, с която „обличаме“ сградата, за да я направим устойчива на атмосферни влияния. Обикновено най-често се говори за материала на използваните плочи за топлоизолация. Но колкото и отлични показатели да имат те, цялостната система от аксесоари е това, което работи на практика. Затова ще разгледаме видовете дюбели, които закрепват отделните елементи, техните предимства и недостатъци и една от причините за появяване на термомостове по фасадата. Тези слаби места, които често не се обсъждат, могат обаче лесно да бъдат защитени. Как – четете по-долу…

Топлоизолацията отдавна не е лукс, а необходимост.

Всички ние искаме да живеем не само в комфортен, но и в пазещ природата и нейните ресурси дом. С напредването на технологиите все по-често наблюдаваме подобряване на добре познати стари практики. И затова продължаваме да „отваряме очите си на четири“ за решенията, които ще направят нашата топлоизолация ефективна, цялостна и устойчива във времето.

Как се изпълнява топлоизолацията на една сграда?

Основата се почиства, подравнява и грундира. Нанася се лепило върху изолационните плочи, след което те се лепят шахматно отдолу нагоре. Реденето е плътно, за да не се образуват фуги. След това платната се укрепват с дюбели с пирон. И тук е моментът да спрем, за да се замислим над това, че

ПЪРВО РЕДИМ ИЗОЛАЦИЯ, А В СЛЕДВАЩИЯ МОМЕНТ Я ДУПЧИМ.

Какво се случва на пробитите места?

Дюбелирането се прави, защото изолационните плочи са подложени на постоянно натоварване, ветрове и температурни промени. То гарантира плътното им прилепване към основата.  Но дори и без специални познания, се досещаме, че това укрепване позволява на ефекта на топлоизолацията значително да се намали. През дупките топлината влиза и излиза съвсем спокойно. За по-голяма яснота, броят, необходим за закрепване на плочи от каменна вата е от 3 до 6 дюбела на плоча. И така една еднофамилна къща би имала около 2000 пробива, а висок жилищен блок – цели 40 000. Освен намаляването на ефективността на топлоизолацията, стандартните дюбели носят след себе си и риска от конденз по външната страна на изделията, който след време нарушава визията на сградата.

Хиляди термомостове в новоизолирана сграда

Това ни очаква, в момента, в който пробием топлоизолационните плочи. От друга страна, пластмасовите дюбели, които биха прекъснали термомостовете, ще подложат на риск вашата фасада при пожар.

Нека поговорим за високите сгради

За разлика от топлоизолирането на еднофамилните къщи, многофамилните сгради с височина над 28 м носят след себе си и по-специфични изисквания. Промяна в нормативните уредби залага задължително използването на продукти с клас по реакция на огън не по-малък от А2. Това означава, че ако се монтират капачки от топлоизолация с минимална дебелина 1,5 см, покриващи изискването за негоримост, може да се спести използването на метални дюбели и да останем с полимерни с метален винт или пирон (Из Наредба №8121з-647 за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите).

Има ли как да направим избор без да жертваме енергийната ефективност или пожаробезопасността?

Решението е FIBRANgeo CAPS – капачки за дюбели при изолация с каменна вата. Те ги покриват, като по този начин

ОСИГУРЯВАТ РАВНА ЕДНОРОДНА ПОВЪРХНОСТ НА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯТА.

Решението предполага вкарване на дюбела навътре в плочата от каменна вата. След това в така прецизно фрезован отвор се поставят предварително изрязани в точния размер на главата на дюбела капачки от вата. Те осигуряват идеална основа за нанасяне на следващите слоеве. Монтират се лесно и прецизно благодарение на специална фреза, а разходът на шпакловъчна смес значително намалява.

Доказателствата

Специалистите от ФИБРАН не работят с хипотези и сурови факти, а внимателно тестват системите на практика. Те анализират как са санирани блоковете в България от началото на програмата за енергийна ефективност през 2015 г. досега. Задължаването за използване на метални дюбели, отговарящи за изискването на негоримост, причинява компрометиране на качествата на топлоизолацията, създавайки хиляди термомостове по хиляди квадратни метри фасади в стараната.

Това доказват в края на зимния сезон 2020 г. ФИБРАН , като изготвят емперично изследване на два обекта. То показва, че близо 3% от усилията и парите, похарчени за енергийно подобряване на сградите, са неефективно вложени. Заснети са с термографска професионална техника два високи блока в гр. София, изпълнени с топлоизолационна система с каменна вата FIBRANgeo BP-ETICSplus. Първият – блок 216 на ул. Тараз Шевченко в квартал „Изток“, гр. София, е изпълнен с метални дюбели. Снимката показва, че по основата на дюбела е нагрята цялата по-широка външна част, т.е. дюбела служи като дренаж за отвеждане на топлината навън и реално редуцира изолационната способност на цялата система.

Другата снимка е от блок 103 до кръговото на 4 километър по Цариградско шосе в София, който е изпълнен с налаганата от ФИБРАН система с капачки, и на нея няма нито една точка на загуба на топлина по фасадата. Това доказва, че при еднаква дебелина на ватата двете системи работят по различен начини и осигуряват различна изолация на двата обекта.

 

Заложено е в хората да се отнасят критично към новите неща и съпротивата към промяната е фактор, с който всеки иноватор и нужно да се справи. Затова Фибран България АД има политика да участва в мероприятия към хора от строителния сектор с цел да популяризира своите решения. Едни от най-важните хора, на който трябва да се обърне внимание са младите – ученици или студенти, бъдещи професионалисти в тази професия. Затова Фибран участва в Лятна Академия Лидерите, където представи своя прочит на конкретната реализация на детайл за фасадна контактна топлоизолация с капачки от вата. Показателно е, че дори децата се справят успешно с нововъведенията.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Фасадна обвивка, инженеринг, логистика и доставки
Всеки сезон Академия Лидерите набляга на практическото обучение чрез посещения на значими обекти в България

В последните две седмици участниците в сезон 6.1 на Академия Лидерите разгледаха и отблизо…