Skip to main content
search

Тектът е подготвен от Габриела Василева – дизайнер, завършил университет по приложни науки “Ханзе” със специалност Интериорна архитектура. Основен фокус на нейните проучвания е начинът, по който пространствата влияят на човека. 

Плоският покрив е слой на високите сгради, който в много случаи остава неизползван. В бързо развиващи се градове с малка площ, празните покривни пространства печелят предимство, тъй като дават възможност на техните обитатели да използват оптимално сградите. С цел ползотворно усвояване на площта, празният покривът става причина за генерирането на редица иновативни идеи от архитекти и дизайнери.

Покривите, или т.нар. “пета фасада” на голяма част от високите сгради в градовете ни, могат да бъдат усвоени като полезни обществени пространства – заведения, открити офиси, зони за забавления.

Друга възможност за “втори живот” на плоския покрив са различните арт манифести на 21ви век. Белег на нашето време е създаването на арт инсталации, които имат за цел да провокират обществото, да привлекат внимание към социални, климатични и други важни проблеми. 

Арт инсталация “Подиумът”, Ротердам, 2022, Източник: MVRDV

“Бъдеще” е тема на многобройни изложения, която дава поле за размисъл сред стотици архитекти и дизайнери. Основната цел на изложения с подобни теми е да се съберат потенциални идеи за подобряване на качеството ни на живот. 

Пример за подобно изложение е фестивалът на покритивите в Ротердам – тридневно преживяване из града (или по-скоро над града). Тридесет и пет сгради отварят за посетители своите покриви и приветстват различни културни събития-дегустация на вино, концерти, лятно кино, спортни дейности и други. Интересен факт е, че макар Ротердам да се бори с жилищна криза поради липсата на площ, всъщност покривите из града заемат цели 18 квадратни километра. Ето защо, целта на този фестивал е да се обърне внимание към потенциала на покривите и тяхното усвояване. 

Източник: Rotterdamse Dakendagen

Такава е и темата на временна арт инсталация “Rotterdam Rooftop Walk”/ “Разходка по покрива на Ротердам”, създадена от ландшафтните архитекти на MVRDV. 

Идеята на проекта е да се постави под внимание възприятието на покривите като “втори слой” на града с цел биоразнообразие, устойчивост, здраве и комфорт. 

Източник: MVRDV

Поглед от близо

Арт инсталацията се състои от 600 метрова оранжева “безкрайна” пътека, разположена на височина от 30 метра.

Издигането на такава височина е ключов елемент за проекта, тъй като разкрива панорамна 360 градусова гледка към градския пейзаж на Ротердам – излага на показ, случващото се из покривния слой на града. Разбира се, подобна арт инсталация дава предимство и на туристическия сектор, привличайки повече от 200,000 посетители за 32 дни. 

Източник: MVRDV

Дизайнът като инструмент за решаване на проблеми

През последните години в Холандия се наблюдава сериозен недостиг на пространство в градовете. Това води до първи стъпки в урбанизацията на селските райони. Ето защо оранжевата пътека е не само туристическа атракция, но и поле за изява на редици учени, архитекти, инженери и дизайнери, поставени пред проблеми като климат, преход към възобновяема енергия и усвояване на градската среда с цел предотвратяване миграцията (урбанизацията) на селските райони. Един от основателите на MVRDV Уини Маас казва:

“Трябва както да усвоим покривите и да ги направим по-зелени, така и да ги свържем за да предложим на местните граждани нов градски парк.”

Източник: Rotterdamse Dakendagen

Дейности

Освен разходка над града оранжевата пътека предлага и десетки изложби с иновативни идеи, свързани с устойчивост и “зелено” бъдеще. Едно от предложенията, изложени по пътеката е продукт на холандската компания “Energy Floors”, които предлагат мобилни подови дансинг панели.

На принципа на кинетиката – стъпвайки, танцувайки и скачайки, потребителят генерира енергия до 35 вата, която бива възвръщана обратно в панела, снабдявайки го с LED светлина.  Тази технология позволява генерираната енергия да бъде също съхранена и използвана за зареждане на мобилни устройства.

Източник:Rotterdamse Dakendagen

Друга компания, изложила своите идеи е “TOPGROEN”. Тяхното предложение за зелено бъдеще са соларните панели, монтирани върху тревисти площи по покривите. Зеленината всъщност спомага генерирането на повече енергия, тъй като водата задържана от растенията охлажда панелите. 

Източник: TOPGROEN

Арт манифестите на 21ви век са добри и иновативни начини да дадат гласност на важни теми за човечеството. Създаването на арт инсталации, помещавани от изложения с новаторски фокус е добър начин да се извлече полза в културен и научен аспект. В синхрон с темата за глобалното затопляне идеите за устойчивост и биоразнообразие стават все по-важни и имат нужда от ефективно приложение. Ето защо проекти като “Разходка по покривите на Ротердам” дават гласност към екологични и социални проблеми, което е стъпка в правилната посока.

Габриела Василева

Дизайнер, завършил университет по приложни науки “Ханзе” със специалност Интериорна архитектура. Основен фокус на проучванията и е начинът, по който пространствата влияят на човека.

Остави коментар

Close Menu