Skip to main content
search

Парижката кметица, Ан Идалго, обяви план за преустройството за една от най-известните забележителности на града – Шанз-Елизе. 1.9-километровато авеню ще бъде трансформирано в зелено пространство, на което парижани и туристи да могат да се наслаждават.

Визуализация на бъдещия проект. Oбелискът на Луксор на площада Place de la Concorde на изток, който е част от историческата ос, сключена между него и Триумфалната арка на запад. / Снимка: Google Images

Проектът е на стойност 250 милиона евро и ще бъде стартиран след провеждането на летните Олимпийски игри в Париж. В действителност това ще бъдат третите летни игри, които се провеждат във Франция и общо 6 със зимните.

Планът за развитие

Планът за преустройство включва ограничаването на превозни средства наполовина, превръщайки пътищата в зелени площи, предназначени за пешеходци, и създаването на тунели от дървета, които ще помогнат за подобряване на цялостното качество на въздуха в района, който е дори по-замърсен от натоварения околовръстен ринг.

Трафикът по Шанз – Елизе във вечерните часове. Както сами можете да забележите, дори не би могло да стане дума за улица от споделен тип и засилено пешеходно присъствие. / Снимка: Google Images

Цялостната визия за района, разположен между кръговото кръстовище на Шанз-Елизе и Триумфалната арка, е да се намалят неблагоприятните шум, топлина, автомобилен трафик, като по този начин се повиши комфорта, качеството на въздуха и да се създадат пространства, освободени за на пешеходците.

Визуализация на бъдещия проект, на която могат да се видят така наречените зелени тунели, които да осигурят повече кислород, за да бъдат неутрализирани вредните въглеродни емисии, култивирани от огромния автомобилен трафик. / Снимка: Google Images

Емблематичното кръстовище ще бъде превърнато в публична площадка за туристи и парижани, които идват да съзерцават Триумфалната арка. Крайбрежната алея ще предложи много по-различно преживяване, значително подобрено от липсата на автомобилния трафик.

Историята

Завършена през 1667 г. по проект на Аndré le nôtre като продължение на градината на Тюйлери и известна със своите театри, луксозни кафета и магазини, днес улицата се слави като замърсено пространство, дом на консуматорството. Въпреки това, тя е на път да възвърне своята слава и дори да се превърне в желана и приобщаваща зона. Кметицата обяви също, че се очакват още намеси в района около Айфеловата кула и останалата централна част на града.

15- минутен град

От 2014 година насам Ан Идалго се опитва да превърне Париж в по-добро място за живеене, като през 2016 година обяви проекта „Париж диша“, който включва ограничаването на автомобилния достъп до определени места в града всяка първа събота от месеца. Също така, са въведени и някои промени в политиката като увеличаване на таксата за паркиране, забрана за свободно паркиране в определени дни, безплатен градски транспорт един път месечно, както и превръщането на части от магистралата край река Сена в крайречни паркове.

Визуализация на улица Шанз – Елизе през 2024-та година. / Снимка: Google Images

През февруари 2020 година стана публичен и планът за 15-минутния град, според който жителите ще бъдат способни да достигнат до всички ключови звена като училище, работа, магазини, паркове и здравни центрове в рамките на 15-минутна разходка или с колело. Oсвен това се предвижда да бъдат инсталирани общо 650 километра велосипедни линии като част от голяма велосхема, която цели да направи всяка една улица подходяща за придвижване с велосипед.

А вие очаквате ли с нетърпение да посетите Париж и да видите новия му облик? Аз да!

Станимира Гетова

Студент по архитектура в Унивеситета по архитектура строителство и геодезия в гр.София. Обичам да се занимавам с всевъзможни проявления на архитектура и дизайн, четене, история, изкуство, танци и рисуване. Пътуването за мен е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu