Skip to main content
search

Форматът „Лидерите, които строят“ влезе в 2019 г. с темата „Време е да обуем работните обувки“. Събитието се състоя на 19-ти февруари във фоайето на УАСГ. Гости бяха арх. Пламен Мирянов, управител и арт директор на „Артекс Проект“, инж. Николай Чомаковски, управител на Pipe System JSC / „Пайп Систем“ АД и инж. Живко Недев – изпълнителен директор „Хидрострой“.

Водещата Вероника Денизова даде старт на срещата с посланието, че университетското образование дава много добра основа, но истинските умения се изграждат в практиката. Тя приветства гостите, като отбеляза, че събитието за първи път има присъствието на трима управители на големи строителни компании.

Първи взе думата арх. Мирянов, споделяйки, че проектът винаги започва от ситуацията – с оглед на терена. Дори и фасадните материали се избират на площадката, а не в офиса. Там проектантът разполага с точните фактори за възприятие на сградата. Инж. Недев добави, че младите професионалисти имат способността да мечтаят и са необременени от практиката. Според него балансът между това и посещението на обекта могат да доведат до добър краен резултат. На гостите бе зададен въпрос и колко често посещават строителния обект. Арх. Мирянов представи на публиката чифт обикновени, работни ботуши, казвайки, че те са ключът за „втория университет“ – строителната площадка. Инж. Чомаковски сподели, че за последно е бил на обекта до около час преди самото събитие. Според него

„Офисът е уютен, но не е истинската сцена на събитията.“

Инж. Недев от своя страна сподели, че в тяхната компания са се научили да виждат красивото в големите неща. Според него и гостите, и публиката на събитието бяха привърженици на работата на обекта.

„Повярвайте, строителството има специфичен заряд.“

Той добави как всеки един участник в проекта вижда как той расте и го възприема за нещо свое.

Специфичните детайли и практиката – пропуски в подготовката.

Според арх. Мирянов на „свежите“ професионалисти им липсва знанието за специфичните детайли. В момента образованието по архитектура у нас разчита на решения от старите учебници. Тези, които желаят, трябва да отделят време за допълнителна подготовка. Трябва да се обърне и повече внимание на практиката. Инж. Чомаковски допълни, че трябва да се започва стъпка по стъпка – от най-ниското ниво към по-високите.

Желанието, търпението и упоритостта – връзката между образованието и практиката.

По въпроса с това кое свързва образованието и практиката инж. Недев изрази мнение, че дипломата е първият сертификат, който отличава младите професионалисти от останалите. Основно обаче е желанието за работа и учене. Важно е те да притежават и самочувствието, че са можещи. Според инж. Чомаковски ключови са търпението и упоритостта, а според арх. Мирянов – постоянството, работата и използването на пълния потенциал на средата.

Всеки участник в строителния процес е важен.

Водещата попита дали има разделение на професиите в строителния сектор. Арх. Мирянов отговори, че всеки е важен. Според инж. Недев офисът е на строителната площадка. Инж. Чомаковски допълни, че има разлика между това да имаш избора да си в студиото или да си задължен да понасяш тежките условия на обекта. Важното е всички да работят заедно за постигането на резултати.

„Там е истината. Нещата се случват на обекта.“

Инж. Чомаковски бе категоричен, че има разлика между чертежа и детайла на място. За него там трябва да прекарваме най-много време. Според арх. Мирянов на обекта можем да усетим пространството и неговите характеристики. Инж. Недев допълни, че строителите имат най-хуманната професия. Те строят в полза на човека, а не в негов ущърб.

За да мотивираш екипа, трябва да бъдеш част от него.

На въпроса по какви критерии гостите избират новите си служители арх. Мирянов отвърна, че водещо е доброто владеене на софтуер за проектиране, а инж. Недев – способността за екипна работа.

Според инж. Недев трябва да бъдеш част от екипа, за да можеш да го мотивираш. Всеки трябва да има свой ментор, ръководител. Арх. Мирянов допълни, че всеки колектив има нуждата да се чувства спокоен, когато работи. Лидерът трябва да е „в боя“ редом с всички останали. Така те се мотивират много повече. Създават се отношения, които прерастват в кауза.

След като гостите дискутираха темата помежду си, публиката също се включи с въпроси. Обсъждаше се това, че желанието и мотивацията не са едностранни – необходима е ангажираност от страна и на младите специалисти, и на работодателите. Бе обсъждано доверието в професионалната обстановка и делегирането на задължения. С въпроси се включи и Николай Михайлов, гост на предишно издание на събитието – „Дигитализация в строителството“.

За финал на вечерта на публиката бяха раздадени награди след проведена томбола – Борислав Рангелов, управител на копирния център – партньор на събитието Copycom, връчи ваучер за принтиране, а гостите подариха на втория изтеглен подписано от тях издание на „Изворът“ на Айн Ранд. Всеки от предварително регистрираните участници получи покана да посети един от новите обекти на „Артекс“ – сградата „Златен век“.

Очакваме Ви на следващото събитие, което ще засегне изключително актуална тема в момента – дигитализацията в строителния сектор!

Снимки: Карина Дикова

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu