Skip to main content
search

Студентските години, макар да ни се струват безкрайно дълги, отлитат само за миг. Моите се изплъзнаха като пясък през пръстите в последните дни на лятото. Днес се спирам с лека тъга на спомените за отминалите прекрасни студентски дни. Мога да ви разкажа за дългите безсънни нощи, в които се опитвах да завърша проект, за трудностите при опит вземане на поредната заверка или как пропуснах онзи страшен концерт, защото имах корекция на следващия ден… Днес обаче избрах да се спра на една по-важна тема – използването на лицензиран софтуер.

Преминаването през семестрите започва с изучаването на необходимите и задължителни програми от офис макета на Microsoft до сложните изчислителни програми, необходими за конструиране и оразмеряване на триизмерни обекти. Използването на лицензиран софтуер за всички е изключително важно, защото носи неоспорими предимства, най-новите версии, актуализация и поддръжка. За студентите това удоволствие е доста по-лесно достъпно, отколкото за всички останали.

Скъпоструващите софтуери са на един клик разстояние.

Office 365

Ученици, студенти и преподаватели могат да използват всички компоненти на Office 365 Education, включително Word, Excel, PowerPoint, ОneNote и още различни инструменти само с няколко лесни стъпки. Първата от тях е да попълните ваш валиден email адрес, както и данните на учебното си заведение. След кратка проверка вашият достъп ще бъде потвърден и ще имате възможността да се учите, да създавате обучителни видеа или просто да използвате програмите – независимо на вашия компютър или в облачно пространство.

Снимка: https://www.office.com/

Autodesk

Компанията предлага на всички студенти и преподаватели да се включат в студентската общност, където могат да открият документи и курсове за самообучение. Имате възможност да избирате от над 60 софтуера с различна насоченост със студентски лиценз за тригодишен период. В тях се включват Advance Steel, софтуер за 3D моделиране и детайлиране на стоманени конструкции,  Autocad, който няма нужда от описание,  Revit, Robot, Maya, 3D софтуер за моделиране, симулация на 3D анимация, Civil и много други.

Снимка: https://www.autodesk.eu

Nemetschek

Компанията ви предлага да използвате пълната функционалност на софтуера Allplan за студенти или за изследователска дейност за една година. IRM предлага всяка година безплатно обучение на студентите от УАСГ, в което те преминат през изграждане на цялостен триизмерен модел от началото до края. След успешно полагане на изпит, участниците в курса получават и удостоверение за ниво на владеене на Allplan.

Снимка: https://campus.allplan.com

Sofistik

„Вашето бъдеще е важно за нас.“,  споделят специалистите от Sofistik. Именно затова те предлагат пълната функционалност на софтуера за всички студенти и преподаватели. За да се сдобиете с нея, трябва да попълните формуляр и да приложите документ, който да удостоверява, че сте учащ или имате изследователска и преподавателска дейност. Сложната изчислителна програма става изключително достъпна чрез SOFinar-и, уроците и примерите, както и със съветите в образователния форум.

Снимка: https://www.linkedin.com/

Bentley Systems

Последна, но не и по значение, ви представям една компания, която предлага над 70 безплатни лиценза за студенти и преподаватели. Първата стъпка към сдобиването ви с желания софтуер, независимо от насочеността му, е регистрирането в Studentserver. Там може да откриете възможностите на всяка една програма, както и коя от тях е достъпна за студенти. Втората стъпка след инсталирането на софтуера е включването в онлайн обученията на Bentley Systems. Чрез тях може да намерите много информация по различни теми и проблеми, свързани с  моделиране и изчисление. След завършване на обучението студентите могат да получат специален сертификат за завършване на курса, а след това им остава само да обменят опит и знания в Bentley Communities с останалите специалисти в областта.

Снимка: http://apps.bentley.com/studentserver/home/index

Студентските години преминават през различни трудности, но добрите познания за възможностите на повече софтуери могат да ви спестят много безсънни нощи.

Ще се възползвате ли?

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu