Skip to main content
search

КАКВО НАЛАГА ПОЯВАТА НА КЛЕТЪЧНИЯ БЕТОН?

Със засилващия се в Европа недостиг на дървен строителен материал след Първата световна война правителството на Швеция въвежда редица мерки, които да стимулират създаването на нови материали, които да го заменят. Така шведският архитект и изобретател Йохан Аксел Ериксон създава през 1924 г., а година по-късно и патентова първата рецепта за клетъчен бетон, произведен от негасена вар, метален прах и смлени шисти. Същината на откритието се крие в химическата реакция между варта и металния прах.

Днес автоклавният клетъчен бетон YTONG се произвежда по екологична, безотпадна и енергоспестяваща технология и при строг контрол от следните екологично чисти суровини – пясък, цимент, негасена вар и вода.

Минералите, от които се създава, участват с огромен дял в изграждането на земната кора и естествените запаси от тях са практически неизчерпаеми. Въпреки това те трябва да се използват разумно и пестеливо.

От 1 куб. м суровина се получават от 4 до 5 куб. м блокчета за зидария YTONG в зависимост от якостта и плътността им.

Разходът на суровини (без да се включва водата) за производство на 1 куб. м YTONG е около 400 кг. За сравнение, за 1 куб. м тухли са необходими 900 кг изходни суровини, а за 1 куб. м бетон – 2000 кг.

Детайли от производствения процес.

 

КСЕЛА И ИНОВАЦИИТЕ

От своето създаване през 1994 г. със закупуването на завод в гр. София, досега компанията е инвестирала повече от 80 млн. лв., като значителна част от тези суми е насочена към въвеждане на иновативни технологии и ноу-хау, осигуряващи високо качество на произвежданите материали според всички световни производствени и екологични стандарти.

Блоковете от клетъчен бетон YTONG се произвеждат по екологична, безотпадна и енергоспестяваща технология от кварцов пясък, чист клинкерен цимент, негасена вар и вода. Те притежават най-високия клас по реакция на огън – Ев­роклас А1 и са с най-добра топлоизолационна способност сред масово използваните зидарски материали в България. Осигуряват над 10% по-ниски сметки за отопление през зимата и естествена прохлада през лятото. С годините не променят качеството си, имат повишена звукоизолация и едновременно с това способността да „дишат“, което способства за предотвратяване появата на мухъл в помещенията.

В Европа MULTIPOR се използва вече 20 години, като с иновативния материал досега са изолирани над 18 милиона кв. м. площ. България е втората страна в света, в коя­то той се произвежда. Топлоизолацията с Multipor целогодишно поддържа необходимата температура на повърхността на стената, която да осигури най-благоприятна стайна температура за сезона.

През 2009 г. YTONG печели престижното отличие „марка на столетието”.

 

ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОБРАЗОВАНИЕ

 • Основен партньор на Национално състезание „Най-добър млад строител“. По време на него ученици от професионални гимназии в България имат възможност да работят с най-новите материали, инструменти и технологии на спонсорите, които са наложили европейски облик в българското строителство.
 • Конкурс „15 години YTONG гради бъдеще“, насочен към студенти от програма „Пластични изкуства“ към департамент „Изящни изкуства“ на НБУ.
 • Образователни демонстрации и лекции.
 • Продуктови обучения и практики.

 

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Служителите на „Ксела България“ ЕООД биват стимулирани чрез целенасочени мероприятия за повишаване на квалификацията. Действията на компанията са ориентирани към постигане на целите, съвместна работа и откритост. Ежедневната дейност на „Ксела България“ се ръководи от законите, наредбите и Етичен кодекс, който се основава на принципите на анти-дискриминация, отхвърляне на детски и принудителен труд, правила срещу корупция, спазване на безопасност и опазване на околната среда и здравето на хората.

Приоритетните направления, в които „Ксела България“ ЕООД работи, са енергийната ефективност, опазването на околната среда и създаването на сгради, които осигуряват високо качество на живот.

 

ПАЗАРЕН ДЯЛ

„Ксела България“ ЕООД е част от Xella Group – водещ световен производител на строителните материали, доказали качеството си през годините – блоковете от клетъчен бетон YTONG и минерални топлоизолационни плочи Multipor.

Наименованието YTONG е най-старата в света регистрирана търговска марка за строителен продукт (регистрирана през далечната 1940 г.).

РЕАЛИЗИРАНИ ОБЕКТИ

В България. Досега у нас са произведени над 5 000 000 m³ блокове от клетъчен бетон YTONG, което се равнява приблизително на 55 000 еднофамилни къщи или на 190 000 апартамента. С материали на YTONG са изградени и редица от най-представителните обществени сгради в страната. Блокове от клетъчен бетон се използват както в еднофамилни къщи, така и в огромни молове, производствени и селскостопански сгради. Сред известните реализирани обекти са хотел „Метрополитан“ и хотел „Даунтаун“ в гр. София, Мол „Сердика“, Мегапарк в гр. София, Бизнес парк „Варна“, Болница „Токуда“, Летище „София“, Увеселителен парк „София Ленд“ и много други.

В световен мащаб. Като илюстрация на диапазона от съвременни приложения на блокове от клетъчен бетон YTONG се посочва телевизионната кула в Токио – най-високата в света, известна като „Небесното дърво“. Тя е построена в една от най-земетръсните части на Земното кълбо. След редица експерименти за вътрешна облицовка на над 500-метровата асансьорна шахта, като най-подходящ материал са били избрани именно блоковете от клетъчен бетон YTONG, закрепени по специална технология. Облицовката е издържала безпроблемно както на високото пулсиращо въздушно налягане, създавано от бързо движещите се кабини, така и на вибрациите, които те предизвикват в строителната конструкция.

В САЩ има сериозни изследвания и опит в сеизмично устойчиво строителство с блоковете от клетъчен бетон YTONG, включително в сгради с метална носеща конструкция. Те бързо намират все по-широко приложение и в Африка. В Австралия пък материали YTONG намират приложение за изграждане на противопясъчни бариери покрай автомагистрали.

 

ГОЛЕМИНА НА ЕКИП

Xella е със седалище в Дуисбург, Германия и притежава 95 завода за производство в 20 държави и търговски организации в повече от 30 страни.

В България оперират два завода – този на YTONG в гр. София и за Multipor – в гр. Добрич. Екипът на Ксела в България е представен от 150 служители. Произведените материали се изнасят в над 10 страни от Европа и Близкия Изток.

Вижте тук предложенията на YTONG.

  Hobelix

  Every beginning is difficult but extremely essential.

  Остави коментар

  Close Menu