Skip to main content
search

Преди около две седмици “Наградите на европейското наследство” на Europa Nostra към Европейската Комисия обявиха тазгодишните отличени инициативи в областта на европейското културно наследство. Проектът „Реките на София“ се нареди достойно до френски вили, най-старата норвежка дестилационна фабрика и сицилиански куклен театър.

Наградите Европа Ностра

“Наградите на европейското наследство” съществуват от 2002 година насам. Те отбелязват и популяризират високи постижения и съвременни намеси в сферата на културното наследство, проучвателската дейност и образованието, инициативи с цел повишаването на осведомеността по ключови въпроси, както и дългогодишната отдаденост на изявени професионалисти и доброволци в сферата.

Разнообразните постижения, отличени през изминалите 20 години, са свидетелство за динамичното наследство на Европа и за отдадеността, с която то се празнува на територията на целия континент.

Защо „Реките на София“?

През март месец бяхме представили програмата, обявена от Столична община, която предвижда 1 милион лева за изпълнението на проект, който да допринесе за подобряването на градската среда и за превръщането на града в още по-зелено място. Този конкурс бе достойно спечелен от фондация “Колективът” с тяхното предложение за речен площад „Лъвов мост“. Проектът предвижда трансформация на пространството под моста като придаде нов смисъл и функция на речното корито, превръщайки го в пълноценно обществено пространство, отворено за хора и събития.

В исторически план реките Перловска и Владайска определят градоустройството на София от края на 19 век. През 30-те и 40-те години на миналия век реките са били прокарани, чрез създадени изкуствени речни корита от ръчно дялана зидария. Те са включени в списъка на националното културно наследство през 1988 г. Въпреки статута си обаче, речните корита – днес недостъпни от нивото на улицата, до голяма степен са занемарени.

Първоначално изкуствените речни корита били замислени като градска инфраструктура, както и своеобразни природни нишки, преплитащи се през градската тъкан, но поради презастрояването и лошата достъпност, предназначената им функция едва сега започва да се реализира. Благодарение на „Реките на София“, които създадоха достъп до тях и организираха два фестивала, включващи богата културна, образователна и спортна програма. Екипът на “Колективът”, който стои зад инициативата, възроди речните корита и помогна на столичани да погледнат на това пространство по нов начин.

След всички събития, семинари и диалози, проведени с различни институции, столичани и местната управа промениха своето виждане за изкуствените речни корита от неизползвана територия в място с културна, природна и социална стойност.

Проектът бе номиниран и на новите европейски награди Bauhaus 2022, които отличават съществуващите красиви, устойчиви и приобщаващи постижения в сферата на обществените интереси.

Инициативите се простират чак до русенския бряг

Екипът, чието дело е „Реките на София“, определено притежава големи амбиции за облагородяване на градската среда не само в столицата, но и отвъд, и не се страхува да ги постига.

Между 27-ми и 29-ти май се проведе събитие на територията на град Русе, което целеше да провокира интерес към горната част на кея и да демонстрира широкия спектър от възможности, които могат да бъдат реализирани по дунавския бряг.

Там „Колективът“ изгради няколко временни конструкции, които ще останат на кея до октомври месец. Целта е те да стимулират местните жители да припознаят тази градска зона както и дейностите, които могат да се случват там. Част от тях по време на събитието бяха класове по аеробика, суинг танци, огнено шоу, различни дискусии и музикални изпълнения на култови български групи и диджеи. През лятото пространството ще продължи да се използва за разнообразни събития.

Щастливи сме да отбелязваме все по-често подобни проекти за подобряване на градската среда, както и тяхното международно признание. Нямаме търпение да проследим следващите стъпки на амбициозния екип на “Колектива” като например инициативата  “100 Стола”, която стартира днес и ще се проведе в градинката над улица “Будапеща” 1. Повече информация за събитието може да откриете тук.

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu