Skip to main content
search

В тази статия ще обърнем внимание на един европейски проход. Намира се във френската част от Алпите и е една административна област по-далеч от връх Монблан – най-високият в Алпите (4807м).

Проходът Col de Turini се намира в югоизточната част на Франция или по-точно в област Alpes-Maritimes, което в превод означава “Морски Алпи”.

© newsroom.porsche.com

Той е разположен между община Sospel, градчето Moulinet до град La Bollène-Vésubie. Участъкът е дълъг около 35км. Най-големият измерен наклон е 9,2 %, докато средният такъв е 5,2 %, което вкарва пътя в графата със стръмни пътища. Планинският релеф и стръмният наклон предполагат изобилие от завои. Толкова много, че след прохода има голям шанс да си останете замаяни. Върхът на прохода се извисява на 1607м надморска височина. Заради голямата височина и местоположението си, проходът намира място в класацията за най-живописни пътища в света наред с Атлантическия път.

© smartereurope.wordpress.com

Трасето е отворено целогодишно с изключение на студените сезони, когато може да бъде затворено, заради натрупване на сняг и замръзване. Проходът е емблематична част от известното рали състезание Monte Carlo Rally, където едни от най-ярките рали състезатели са изпитали предизвикателствата на този инженерен подвиг. Бил е включван няколко пъти в маршрута на състезанието Tour de France, в което са имали участие и други проходи, един от които може да видите тук.

©Alessio Feci @Flickr.com

Катерейки се по планината, пътят става все по – предизвикателен със своите завои. Често по него се случва да има скали или да изскочат диви животни, което подсеща, че е добре да сте по-концентрирани, отколкото при обикновен път. Също така, по пътя няма мантинели, които да предпазват колите от падане по стръмните скали. Единствените заграждения са скални прегради, високи около 20-40см и разположени в единия край на пътя. На места той е толкова тесен, че освен липсата на каквато и да е преграда, е трудно да се разминат две коли.
Дори да не позволява бързо придвижване, пътят си заслужава. Височината, на която се извисява предлага впечатляващи гледки, от които можете да видите части от Франция, Италия и докъдето ви стигне погледа.
Пътят е включван и в една от първите серии на телевизионното предаване Toп Гиър (Top Gear), където водещите, пътешествайки с екзотични коли, търсят най-добрите пътища за шофиране в света.

© Paul Geudon @drivetribe.com

Остави коментар

Close Menu