Има хиляди пътища по света, обградени от красиви пейзажи, които те зареждат с енергия, докато просто си седиш и пътуваш. В този случай, Норвегия има какво да покаже със своя Атлантически път, който пресича островите на архипелага близо до област Ейде, свързвайки две от най-населените места в Норвегия – Молде и Кристиансун.

Участъкът е 8,27 километрова отсечка от път 64 в норвежката пътна мрежа.

Състои се от 8 моста, най-дългият от които е конзолният Сторсезандетски мост – 260м. Мостът има необикновена форма, поддържана от 2 колони, които издигат най-високата точка на моста на височина от 23м. Освен мостове, в отсечката са предвидени 4 места за почивка и места, от които можете да наблюдавате разбиващите се вълни на Норвежко море в скалите на архипелага или дивата природа и животински свят, обитаващ морето при по-спокойно време. На някои острови от отсечката са разположени места за туристи, на които има места за хранене, риболов и скуба дайвинг.

Пътят е отворен на 7 юли 1989г, като в началото на съществуването си е имало такса за преминаване, но през 1999г. е била премахната, защото мостът се е изплатил. Участъкът е част от културното наследство на Норвегия и е класифициран като национален туристически маршрут. През 2009г. пътят е бил деветата най–посещавана природна туристическа атракция в Норвегия със своите близо 280 хил. посетители от май до август.

Отсечката е печелила редица награди, сред които „Норвежка конструкция на века“.

Често туристите предпочитат да минат по Атлантическия път, вместо директната връзка, създадена през 1992г. – Кристиансун – Фрей. Предпочитан път е заради своите форми и пейзаж, който определено си взаимодейства с пътя, пръскайки вълните на Норвежко море в него. Бил е включван в статии на вестници, известни в Норвегия като най-доброто пътуване в света, което добавя още една причина да посетите Норвегия и Атлантическия път.

Със сигурност зимата не е най-подходящото време за екскурзия до Атлантическия път, понеже е хлъзгаво, а пътя е обсипан със стръмни наклони, най-големия от които – 8%. А в случай, че го посетите и времето е усмихнато си вземете фотоапарат, защото определено има какво да се снима.

 

Заредете още от Андон Донев
Load More In Статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пътен възел на 5 нива
Най-сложният в света

Шофирайки, със сигурност може да се натъкнете на различни предизвикателства. Обичайните та…