Има хиляди пътища по света, обградени от красиви пейзажи, които те зареждат с енергия, докато просто си седиш и пътуваш. В този случай, Норвегия има какво да покаже със своя Атлантически път, който пресича островите на архипелага близо до област Ейде, свързвайки две от най-населените места в Норвегия – Молде и Кристиансун.

Участъкът е 8,27 километрова отсечка от път 64 в норвежката пътна мрежа.

Състои се от 8 моста, най-дългият от които е конзолният Сторсезандетски мост – 260м. Мостът има необикновена форма, поддържана от 2 колони, които издигат най-високата точка на моста на височина от 23м. Освен мостове, в отсечката са предвидени 4 места за почивка и места, от които можете да наблюдавате разбиващите се вълни на Норвежко море в скалите на архипелага или дивата природа и животински свят, обитаващ морето при по-спокойно време. На някои острови от отсечката са разположени места за туристи, на които има места за хранене, риболов и скуба дайвинг.

Пътят е отворен на 7 юли 1989г, като в началото на съществуването си е имало такса за преминаване, но през 1999г. е била премахната, защото мостът се е изплатил. Участъкът е част от културното наследство на Норвегия и е класифициран като национален туристически маршрут. През 2009г. пътят е бил деветата най–посещавана природна туристическа атракция в Норвегия със своите близо 280 хил. посетители от май до август.

Отсечката е печелила редица награди, сред които „Норвежка конструкция на века“.

Често туристите предпочитат да минат по Атлантическия път, вместо директната връзка, създадена през 1992г. – Кристиансун – Фрей. Предпочитан път е заради своите форми и пейзаж, който определено си взаимодейства с пътя, пръскайки вълните на Норвежко море в него. Бил е включван в статии на вестници, известни в Норвегия като най-доброто пътуване в света, което добавя още една причина да посетите Норвегия и Атлантическия път.

Със сигурност зимата не е най-подходящото време за екскурзия до Атлантическия път, понеже е хлъзгаво, а пътя е обсипан със стръмни наклони, най-големия от които – 8%. А в случай, че го посетите и времето е усмихнато си вземете фотоапарат, защото определено има какво да се снима.

 

Остави коментар с Facebook

 • МОСТЪТ ПИТОН

  Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…
 • Смъртоносен път в Боливия

  И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…
 • Пророческият мост

  Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Инфраструктура

One Comment

 1. […] Той е разположен между община Sospel, градчето Moulinet до град La Bollène-Vésubie. Участъкът е дълъг около 35км. Най-големият измерен наклон е 9,2 %, докато средният такъв е 5,2 %, което вкарва пътя в графата със стръмни пътища. Планинският релеф и стръмният наклон предполагат изобилие от завои. Толкова много, че след прохода има голям шанс да си останете замаяни. Върхът на прохода се извисява на 1607м надморска височина. Заради голямата височина и местоположението си, проходът намира място в класацията за най-живописни пътища в света наред с Атлантическия път. […]

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…