Skip to main content
search

София бавно, но сигурно се превръща в „Град на командно дишане“. Замърсяването с фини прахови частици продължава да е един от най-актуалните проблеми, а решенията, които се предприемат, са неефективни и краткосрочни.

Освен „видимия“ въздух, столицата ни има много сериозни структурни проблеми – вниманието в проектирането на градската среда е обърнато към автомобилите, а не към хората. Начинът, по който строим градовете си, е израз на основните ни ценности. Ако погледнем София, може да открием множество необлагородени пространства, липса на достатъчно зелени площи, булеварди без възможност за удобно пресичане и много други. Макар и да звучат далечно, тези проблеми са взаимно свързани. Създаването на пространства за хората, както и прилагането на строги закони за старите автомобили ще намалят нивата на фини прахови частици и ще преобразят столицата ни.

Днес ще Ви разкажем за една малка, но изключително важна стъпка по пътя към промяната.

Началото – мечтата за парк „Македония“

Един от основните двигатели за промяна е обществено мнение и засилената гражданска позиция. Именно те предизвикват екипа на „Спаси София“, които с помощта на арх. Явор Иванов, създават инициативата „Парк Македония – поискай шанс за Зелена София“. Тя е насочена към преобразяването на пространството на бул. „Македония” – от сивия ни познат и скучен булевард в зелено пространство с модерен дизайн. Идеята цели да възроди предишната визия – трамвайно трасе, обградено с високи дървета.  През 2016г. инициативата среща огромни затруднения при опита за промяна на съществуващия проект за реконструкция на експертите в НАГ. Нека Ви разкажем малко за него. Промяната не съответства на добрите примери на градоустройствени решения, които може да срещнете в Амстердам или в Япония. Най-лесно може да се опише като линеен паркинг с множество проблеми както за пешеходците, така и за велосипедистите.

Проектът на НАГ за реконструкция на бул. Македония (Снимка: http://spasisofia.org)

Екипът на „Спаси София“ създава проект за реконструкцията на бул.“Македония“ с много различна визия и приоритети. Обръща се пирамидата на внимание, като в центъра ѝ вече застава не автомобила, а човека. Предлагат се две пешеходни алеи, двупосочни велосипедни алеи, живи плетове, лавандули. Автомобилите също намират своето място в проекта. Предвижда се изграждането на обозначени паркоместа от външните страни на булеварда.

Промяната в мисленето е бавен, дълъг и труден процес.

“Подобно на проекта за нощен транспорт, комуникацията ни с Общината за Парк Македония измина дълъг път – от “няма никакъв шанс да се случи” до възприемането ѝ.”– споделят „Спаси София“ в публикация в една от социалните мрежи.

Проектът на “Спаси София” (Снимка: http://spasisofia.org)

Възгледите се променят и все повече граждани се замислят за облика на столицата. Днес преобразяването е факт. Това съобщиха кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков в петък, 04.01.2019г. Те представиха проекта за реконструкция на булеварда, разработен със съдействието на Wilmotte&Associés, архитектурно бюро в Париж. Основният акцент е да се възроди предишния облик – зелените трамвайни релси, чрез преобразяването им в своеобразен парк за отдих.

„По време на целия процес, ние, гражданите на София, изпратихме над 400 жалби до Общината с искане за реализация на проекта. Този успех е на всички ни!” – казаха „Спаси София“ след изявлението.

Снимка  https://www.sofia-agk.com

Проблемите на София са много, но ако се концентрираме върху решенията, а не върху констатирането им, промяната ще бъде реалност, а не само блян. Примерът на решителността и борбеността на екипа на „Спаси София“ ни дава надежда, че гражданската позиция има възможността да зададе посока – посока за промяна в мисленето и начина ни на живот.

Заглавна снимка: https://www.sofia-agk.com

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu