Skip to main content
search

На 3-ти октомври се проведе събитието Future of Design 2019, организирано от Немечек България. Основната му цел бе демонстрация на най-новите функционалности на софтуерния продукт на компанията Vectorworks. Софтуерът представлява BIM продукт, насочен към сферата на проектирането.

Демонстрации на функционалностите на Vectorworks бяха представени на аудиторията от служители на компанията Nemetscheck

Събитието, което се състоя в галерията „Оборище“ 5, беше разделено на две части. Първата включваше демонстрации на различни функционалности и предимства на Vectorworks. За целта бяха обособени 7 пункта с различни демостанции, където посетителите можеха да наблюдават тестове на продукта и BIM модели на проекти, изработени с него. Станциите бяха тематично разделени: User experience; 3D/BIM & Reports; 2D to 3D Terrain; Rendering, AR & VR; Landscape Architecture; Entertainment Industry; Energos. Те предлагаха възможност за детайлен и цялостен поглед над всички стъпки от дизайн процеса – от чертеж в 2D среда, през 3D моделиране и BIM, импорт и експорт на различни формати файлове, изготвяне на справки, документация, енергийна ефективност, рендъринг и др. Основната идея зад разработването на такъв тип софтуер е използването само на една програма от началото до края на процеса на проектиране.

Кадри от провелото се събитие: демонстрации на една от стaнциите

Някои от ключовите инструменти в софтуера са изключително специфични. Той предлага възможности за предвиждане на точната консумация на електричество на квадратен метър за година според това какви инсталационни решения и пакети са вложени в проекта. Друг интересен аспект е наличието на възможност за т.нар. Walk through presentation, която представлява виртуална разходка в проекта с цел да се придобие по-ясна представа за неговата същност и концепция. Друг интересен момент от проектирането с този продукт е директният експорт на данни от проекта за изготвянето на презентации. Това означава, че не е необходима смяна на програмния продукт дори и за това.

По време на демонстрациите стана дума за бъдещото развитие на продукта и тенденциите в областта.

Създателите на софтуера заявиха, че работят над нови инструменти и още по-голяма база функционалности. В момента усилията им са насочени над подобряване на облачното пространство за съхранение на данни, така че по един проект да могат да работят големи екипи едновременно. Всеки ползвател на продукта получава достъп до него заедно със закупуването на софтуера.

Друг интересен аспект е как софтуерът би могъл да допринесе за намаляването на разходите за енергия и консумацията на такава, като чрез това бихме могли да повлияем над климатичните промени – аспект, все по-дискутиран във връзка със строителните процеси.

По време на събитието Future of Design бяха представени последните иновации в сферата на проектирането и BIM технологиите чрез софтуерния продукт Vectorworks.

Втората част на събитието включваше презентация от страна на главния изпълнителен директор на компанията – д-р Бирлаб Саркар. За гостите на събитието той показа различни техники на проектиране и как най-правилно можем да използване някои от функционалностите и инструментите на софтуера. Той обясни и какъв е процеса на разработване на продуктите. От общо 36 ключови функционалности в новата версия на Vectorworks 2020 половината са били разработени у нас. Процесът е непрекъснато съгласуван със специалисти от бранша в страната ни и извън нея, като това помага да се създаде висококачествен продукт, който да се използва от широк набор специалисти в сектора.

Основната цел на събитието, според организаторите от Nemetscheck, бе да се даде повече светлина върху това какви са последните тенденции в областта на проектирането и дизайн процеса извън нашата страна.

Събитието приключи с нетуъркинг, целящ споделяне на добри практики между присъстващите. Сред гостите на събитието бяха дизайнери, архитекти, интериорни дизайнери, проектанти и ландшафтни архитекти. Забелязваше се и присъствие на студенти, които проявяват интерес към въвеждането на продукта в ежедневната им работа по проекти, свързани с университетите у нас.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu