Skip to main content
search

Първата среща на Академия Лидерите с Вебер се проведе на 10 май (сряда) в Американския университет в София. Презентацията започна г-н Франсоа-Ксавие Мозер – президент на Сен-Гобен за Полша, Румъния, България и Турция, и регионален мениджър директор на сектора конструктивни продукти, част от които са брандовете Isover, Rigips and Weber. Неговата презентация засегна три основни теми: групата Сен-Гобен на световно ниво, делегацията Полша, Румъния, България и Турция като регионално подразделение и дигитални решения за архитекти, приложения и BIM.

Основна дейност на компанията е търговията със строителни материали, но целта към която се стремят е комфорт и устойчивост.

Приходът за изминалата година възлиза на стойност около 40 билиона евро. Строителният пазар може да се раздели на три сектора – иновативни материали, строителна продукция и разпространение и доставки. Сен-Гобен развиват и трите направления и се стремят да предлагат голям избор от продукти. Производствената фабрика се намира в Румъния,а в България имат офиси в София и във Варна. Франсоа-Ксавие Мозер разказа за технологиите, които използват в компанията – PIM (product info system), което позволява всеки добавен нов продукт да влезе едновременно във всички сайтове, апликации и каталози на фирмата и BIM (building information modeling). Сен-Гобен е в процес на строеж на свой нов главен център в Париж.

Следващият лектор беше г-н Виктор Кирянов – маркетинг мениджър на Вебер. Той представи основната тема за вечерта, а именно дигитализацията в строителството. Основните теми, които засегна в своята презентация бяха: основи на дигиталния бизнес, концепцията „customer journey“ и влиянието й върху маркетинговите дейности, Customer Experience Mapper на Weber – примери за дигитални услуги, нови дигитални решения от строителния бизнес и завърши с представяне на казуса. Част от продуктовата гама, която Вебер предлагат са сухи строителни системи, за фасади – мазилки и системи за лепене на фасадни плочи и технически разтвори.

Строителството е един от най-малко дигитализираните сектори, по-малко е единствено земеделието.

За да се развие тази сфера, трябва да се постави дигитален източник във всяка една точка и всяко ниво на структурата, започвайки от вътрешната система на компанията. Витор Кирянов продължи с разяснения на customer experience map, която се изготвя от федерален екип за всички клонове на Вебер. Групите от клиенти, с които работи фирмата са майстори, дистрибутори, строителни компании, собтвеници на сградата, архитекти и проектанти. Разясниха и няколко приложения, разработени в различни страни в Европа за компанията. Webercolor app е приложение, което се използва за визуализация на различни цветове на фугите и как ще изглежда те в дадено помещение. Weberdesign app е помощник при избора на фасадни материали, като визуализира мазилка или показва как би изглеждала фасадата с камък или плочи. Geolocation at POS е разработено в Бразилия и дава нотификация, когато минаваш покрай магазин с промоция в него, Weber video academy – приложение в Испания и показва как да използваш продуктите на Вебер, в Швеция QR код върху продукта те препраща към видео инструкции за работа. В Холандия се разработва 3D принтирана къща, за момента не е икономически изгодно, но може би това ще е бъдещето в строителството.

Накрая на срещата бе зададен и казусът, който постави участниците в ситуация на мениджъри на компанията Вебер. Тяхната задача бе да предложат дигитална услуга за клиентска група – строителна фирма или инвеститор, която да е с насоченост към продуктовата група сухи строителни смеси.

В деня на презентациите студентите от Академията споделиха, че казусът е сред най-интересните до момента. Темата „Дигитализация в строителството“ предизвика сериозен размисъл за иновации и оригинални решения, които да впечатлят гостите от Вебер.

Червеният отбор беше разработил демо версия на голяма база данни, която позволява по-лесно опериране с информацията. Конкретизирането на разликите между проектното количество и реално използваното могат да са от голяма полза на инвеститора. Приложението беше програмирано от участник от отбора. Използването на дрон в контрола на качество на изпълнение изпъкна като най-оригинална и същевременно приложима идея сред предложенията на оранжевия отбор. Презентацията им проследи още идеи за приложения за проследяване на пратката в реално време, строителна дигитална библиотека, както и календарен график за предвиждане на количествата за обекта. Сребърният отбор представи WeberArch – платформа, която промотира архитектите и осъществява връзката им с инвеститорите, както и работи като социална мрежа за новини, оценъчна система и референтни обекти. Зеленият отбор беше заложил на по-нестандартна идея – виртуална реалност, която представлява иновативен обучителен процес. Участниците визуализираха идеята си с конкретен пример и детайлно развитие на идеята. Синият отбор беше разработил концепция за виртуален търговски представител, което се оказва концепция, имаща реално бъдеще в сектора. Черният отбор беше заложил на комплексно приложение, включващо калкулатор, Web библиотека, локация и складова наличност и др. Жълтият отбор предложи на приложение за осъществяване на контрол на качеството.

Гостите от Вебер бяха впечатлени от увереността на презентаторите и справянето с несигурността и притеснението. На 90% умението да бъдеш лидер е заложено – или го имаш, или го нямаш, но има и доста неща, които трябва да се научат. За голяма радост голяма част от въпросните компетентности бяха демонтрирани. Чувството за хумор беше високо оценено, както и свързването на решението с цената. Друг коментар беше, че способността на студентите за вместване във времето е похвална, както и количеството от работа, която беше отметната. Големият ентусизъм и способността за екипност са сигурни показатели, че Академия Лидерите до голяма степен е обучила отлични бъдещи специалисти.

Респект и толерантност трудно се възпитават, но са задължителни за взаимоотношенията във всяка фирма.

 „Правейки избор, моментално се отказваш от нещо друго.“ Гостите от Вебер наблегнаха на факта, че ценят високо решението на студентите да се включат в Академия Лидерите, защото несъмнено се лишават от част от собственото си време, но същевременно градят в една много по-важна посока.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu