Skip to main content
search

В събота, 10 октомври 2020г., се проведе новият уъркшоп, организиран от Академия Лидерите. Темата на работилницата бе посветена на дигитализацията в дизайн процеса при проектирането. Събитието се състоя в Аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия и продължи цял ден. На него учащи и завършили млади специалисти в сферата на строителството и архитектурата получиха възможността да се срещнат с изявени специалисти от бранша.

Участниците в уъркшопа по време на една от интерактивните работилници | Снимка: Личен архив

По време на уъркшопа се проведоха работилници, организирани от някои от водещите компании в областта на дигитализацията в строителството и процеса на дизайн – PERI, Cobuilder, Nemetschek Bulgaria и Acherno. Те представиха някои от последните иновации пред присъстващите гости и предоставиха възможност за тях да се запознаят лично с голяма част от новите софтуерни и хардуерни продукти. Освен това участниците се запознаха с най-актуалните дигитални подходи за дизайн и взеха участие в разработването на проектни решения чрез прилагането на иновативните технологии в архитектурно-строителния процес.

Участниците в уъркшопа по време на една от интерактивните работилници | Снимка: Личен архив

След официалното откриване на събитието и приветстващите думи на организаторите компанията PERI представи своята гледна точка по темата дигитализацията в строителния процес и иновациите в сектора. Инж. Георги Димитров – управител в PERI България, и Зафир Зафиров – проектант в техническото бюро на компанията, се обърнаха към участниците с конкретен въпрос:

Как си представят строителството в бъдещето?

Отговорът на този въпрос се превърна и в основна задача, поставена от PERI пред присъстващите. Те трябваше да дадат различни предложения по темата, като можеха да включват както съществуващи разработени дигитални технологии, така и имагинерни, които все още не са разработени. След края на брейнсторминга и представянето на идеите на всеки от отборите, взели участие, от PERI разказаха за технологиите, които самите те са заложили в работата си към момента и в бъдеща перспектива.

Участниците в уъркшопа по време на една от презентациите си върху поставените от компаниите казуси | Снимка: Личен архив

Втората част от уъркшопа протече под ръководството на лекторите от Cobuilder International – Станислав Дерменджиев – изследовател дигитално строителство, Тодор Попов – аналитик бази данни, Таня Георгиева – специалист човешки ресурси и Николета Фаслева – ръководител екип клиентски проекти в компанията. Те разделиха отборите на 3 групи – проектанти, производители и строители и поставиха пред тях 3 различни проектантски задачи – проектно решение на мост, офис сграда и къща.

Участниците в уъркшопа по време на една от интерактивните работилници | Снимка: Личен архив

Отборите трябваше да си колаборират, за да достигнат до готов краен продукт при изключително малко време. Основната идея на лекторите от Cobuilder International бе да се подчертае важността и значението на връзката между отделните звена в проектантския процес. Участниците успяха да разберат и какви са ползите от дигиталните технологии при улеснението на комуникацията на отделните екипи в реалния строителен процес.

Nemetschek Bulgaria, начело с Коста Върбанов – продуктов мениджър, представи новия софтуер Bluebeam Revu. Той дава възможност за съхранение на чертежи, скици и други архитектурно-инженерни документи във формата .pdf и тяхната последваща редакция, без да се налага допълнително преформатиране на файловете. Отборите бяха разделени на подекипи и всеки от тях трябваше да редактира файлове на съществуващи чертежи. Информацията в облака за съхранение на данни се обновява постоянно и така всички участници винаги имаха най-актуалната версия на проекта. По този начин работата в проектантските бюра, особено между екипи от различните специалности, се улеснява изключително много и се намалява общото време за изработка на проекта на технически етап.

Снимка: Личен архив

Последната работилница в рамките на събитието бе проведена от проектантите от архитектурно студио Acherno. Ева Филистанова – основател на студиото и интериорен дизайнер, обясни пред присъстващите как нейното студио е приело дигиталния модел на работа и до каква степен това е повлияло положително на целия дизайн процес в изготвянето на техните архитектурни проекти. Освен това в практиката си студиото използва VR технологията за по-гладък процес при презентирането на проектните решения пред своите клиенти. С помощта  на Мирослав Сагев – интериорен дизайнер, Николай Найденов – визуализатор в Acherno направи демонстрация как се използва VR технологията, като извършваше различни дейности във виртуалния интериор. Участниците имаха възможност за дискусия и тест на VR очилата, които да ги пренесат в дигиталната среда на реален строителен обект на компанията Acherno.

Димонстрация на технологията VR | Снимка: Личен архив

По време на еднодневното събитие участниците успяха не само да подобрят знанията си относно дигитализацията на дизайн процеса и да вземат активно участие в дискусии и работилници, но и да изпробват сами различни технологии. Освен това уъркшопа даде възможност за обмен на ценен практически, житейски и професионален опит между участниците – студенти и млади специалисти и доказали се професионалисти от големи популярни и проспериращи компании в сектора на строителството и архитектурата у нас. По този начин за пореден път организаторите от Hobelix доказаха, че подобни събития са необходимост при подобряването и заздравяването на интеракцията между бизнеса и образованието у нас.

Снимка: Личен архив

А какво още предстои?

Очаквайте новото издание на петия сезон на Академия Лидерите. Повече информация по темата можете да откриете тук или на живата среща с организаторите на курса, в четвъртък – 15.10.2020, от 19:00ч. в Hobelix Hub, Студентски град.

Повече информация  за срещата ще откриете тук.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu