Skip to main content
search

Мостовете са едни от най-интересните инженерни съоръжения. Те преплитат в мащабните си размери функция, добра конструктивна система и естетика. По този начин мостовете се превръщат в предизвикателство пред всеки един дръзнал да ги проектира, а след това и да ги построи. А може ли да отидем по далеч? Днес ще ви запознаем с десетте от най-интересните мостове в света.

Дъжд и вятър

Над река Линхи, в местността Донг, се намира мостът „Ченгянг“. Построен е през 1916г., но някои източници посочват 1912г. като година на завършване. Той премоства 64,4м., височината му е 10,6м и е широк 3,4м. Мостът е изключително важен за местните жители и преплита в себе си частици от китайската архитектура, бит и култура, както и древни легенди.

Снимка: ©https://www.tumblr.com

Построен е за да свързва близките села. Стълбовете, част от долното строене, са изградени от камък, а връхната конструкция е изградена почти изцяло от дърво. Мостът е живописна комбинация от дълъг коридор, дървени китайски павилиони и красиви веранди, извисяващи се над водите на Линхи. Легенда гласи, че един ден млада омъжена двойка се разхождала край реката. Рак завлякъл девойката към дълбините. Тогава цветният дракон от дъното чул молбите на отчаяния съпруг и спасил момичето. В знак на благодарност те изградили дървения мост, а на стълбовете гравирали символа на цветния дракон. Местните наричат моста „Дъжд и вятър“ и той става не само начин за премостване на препятствие, средище за търговия, но и препрочитано място за любовни срещи.

Дъжд и вятър (Снимка: ©https://chinatouradvisor)

На платното са разположени пет павилиона, деветнадесет веранди и три етажни нива. Връхната конструкцията е проектирана с кули, напомняща кулите на дворците от петте пира. Цветни рисунки украсяват уникалната конструкция.

Вълните на Хендерсън

Високо над Хендрсън Роуд, в Сингапур, югоизточна Азия, се намира пешеходният мост Вълните на Хендерсън.  Той е открит през 2008г. след две години строителство и е част от проекта Southern Ridges, възложен от отдела за Управление и реконструкция на град Сингапур. Проектантите на Вълните на Хендърсън са  RSP Architects Planners & Engineers Pte Ltd и IJP Corporation Ltd , Великобритания. Една от основните цели на проекта е да възстанови връзката между хората и природата, да вдъхнови чрез една разчупена и иновативна архитектура, която да стане символ на града и околността. Мостът е отличен пример за добра комуникация между архитект и инженер, в резултат на която са постигнати многофункционалност, интеграция на пространствата и естетика, несравнима по рода си. Мостът представлява комбинация между стомана и дърво в прецизни вълнообразни форми, които придават усещането за Южните хребети. Формата е постигната чрез просто математическо уравнение, но прецизния дизайн предизвиква редица затруднение по време на проектирането и изпълнението.

Снимка: ©http://www.rsp.com.sg

В проекта се обръща внимание и на минимизирането на екологичното въздействие на околната среда. Вълните осигуряват живописна гледка на приказни дървени пейки. Този мост е символ на синхрона между формата и конструкцията, която създава една конструкцията – мост между човека и природата.

Снимка: ©http://www.rsp.com.sg

В добри ръце

В добри ръце (Снимка: ©talavn.com)

Вероятно всеки един от нас е чувал за паднал мост и това ни ужасява. Никога не знаем кога такова бедствие може да се случи, а тревожната статистика расте.

Топлите ръце на майките ни закрилят, когато сме деца, наставляват нашия път и ни диктуват правилната посока. Как ви се струва идеята за мост, които се поддържа от две огромни ръце? В планините на Виетнам се намира 150м пешеходен мост с уникален дизайн. Той е проектиран от TA Landscape Architecture и е част от проект, който цели да привлече туристи в региона. Мостът е открит в началото на юни тази година. Според създателите му целта е да предизвиква в преминаващите усещането, че се държи от божиите ръце, излизащи от земята. Концепцията се дължи не само на формата, но и на историята – цели да възроди митовете за боговете, хората и природата. Мостът е част от новопостроеният маршрут от станцията на кабинковия лифт до градините. Проектантите са изправени пред проблемите с огромната денивелация.

Проектът (Снимка: ©talavn.com)

Решението трябва да е гъвкаво, но и съобразено с околната среда. Решението може да спре дъха на всеки един турист. Огромните ръце се поддържат от скелетни рамки, следващи анатомичната форма. Те са усилени с нишки от фибростъкло. Позицията на всеки един пръст е внимателно анализирана, за да постига желания ефект. Мостът е един уникален пример за това как може да загърбим скучните решения, да развихрим въображението, преплитайки мит, човек и природа в едно цяло.

Очаквайте продължение.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu