Skip to main content
search

Едно от основните неща, които изграждат големия спортист са условията и средата, в които той се подготвя. У нас в последните години постиженията на световно ниво значително са намалели в сравнение с преди. Имаме ли необходимите бази, в които можем да създадем бъдещи шампиони и да се върнем като страна на световната сцена на спорта?

Спортни зали и съоръжения

В последните години строителството на спортни зали и стадиони се развива с бързи темпове. Построени са редица нови съоръжения както в големите градове: София, Пловдив, Бургас, Русе, така и в по-малките, като например баскетболните зали в Ботевград и Гоце Делчев. Това определено донесе позитивизъм в българския спорт, като станахме домакини на редица световни форуми в различни спортове.

Видимо е, че и броят на футболните стадиони в България са се увеличили в сравнение с преди. В момента текат бурни строителни дейности по един от двата стадиона в Пловдив, които се очаква да са новите футболни бижута на града под тепетата.

3D Визуализация на стадион Колежа/ Източник: capital.bg

Реконструкцията на стадион Колежа в Пловдив започва през 2012г., като строителството му е спряно на етап Акт 10, поради оттеглянето на Цветан Василев (собственика на клуба) от управата. През 2018г. са проведени обстойни конструктивни обследвания за оценка на състоянието на стадиона. След редица процедури по отношение на рестартирането на проекта, строителството на стадиона е възобновено в края на 2020г.

Подновяване на строителството на стадиона / Източник: gong.bg

В столицата също са в вход процедури по започване на реконструкцията на стадиона в Борисовата градина. По-рано през изминалата година бяха предложени 5 варианта за реконструкция от няколко водещи архитектурни бюра. Очакванията са до година да са започнали и строителните дейности по съоръжението. Футболната база в Разград, която е сред най- добрите в България, е също част от това положително развитие във футболната среда.

Как е бил монтиран покривът на зала Арена Армеец?

Тези мащабни проекти със сигурност са ентусиазирали редица български архитекти и строителни инженери, за които това е престижно поле за изява. Строителството на зала Арена Армеец е пример за качествата и уменията на нашите специалисти.

Новата спортна зала в гр. Шумен / Източник: Google Images

Може би първата крачка по отношение на развитието на българския спорт е направена и си проличава, че има положителен ефект. Въпросът е дали ако по същия този начин се форсират процесите по модернизиране на базите, в които се зараждат бъдещите ни спортисти, няма да ни даде нужния тласък за връщане на световната сцена на спорта.

Спортните училища

Когато търсим проблемите в една система, трябва да се започне от основите, на които се гради тя. Спортните училища са може би първото стъпало за изграждането на спортистите. В днешно време, в процентно отношение децата, които имат желанието да се развиват в тази сфера, значително са намалели.

Спортна зала за футбол / Източник: Google Images

Донякъде е разбираемо, предвид динамичното развитие на други по-доходоносни професии, като например IT- сектора. Въпросът е комплексен, но ако се обърне внимание на модернизирането на базите и условията, в които се подготвят бъдещите ни шампиони, е възможно младото поколение да повиши интереса си към спорта отново.

В момента условията в спортните училища не са на необходимото ниво, нужно за достигането на световните спортни сили. Може би това е правилната първа стъпка за рестартиране на системата ни в спорта с цел достигане на предишното ни величие. А защо не и още по-бляскаво?

Изоставена спортна зала в град Варна / Източник: touchesofvarna.blogspot.com

Стартирането на една идея е добре да започва от фундаменталните си особености. Затова от една страна може да се каже, че изграждането на спортни съоръжения за изявата на вече завършени спортисти, трябва да стъпи на здрава основа. Основата в случая е спортните училища, зали, терени и условията на младите надежди. Без нея системата трудно би функционирала успешно.

От друга страна, вече поставеното начало с изградените зали и стадиони, може да бъде допълнено с модернизирането на базите и местата където се подготвят бъдещите спортисти. Положителното в случая е, че може би самата трансформация на цялостната система, е възможно да се случи по – бързо, заради вече направената крачка. Въпроса е, внимателно да се подберат следващите стъпки в етапите на спортното развитие.

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu