Вчера, на 1-ви март, освен да си разменяме мартенички, бяхме въвлечени и в още един празник – „Ден на италианския дизайн по света“ в рамките на конференция „Дизайн и устойчиво развитие“. Форумът се организира от сдружението на италианския бизнес „Конфиндустрия България“ в партньорство с главния архитект на София арх. Здравко Здравков, Посолството на Италия и Италианския културен институт. Специално за събитието в България пристигна арх. Масимилиано Фуксас, един от най-влиятелните италиански архитекти.

Снимка: http://confindustriabulgaria.bg/

Програмата започна с поздравителни адреси от кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Република Италия в България Стефано Балди. Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков сподели, че е важно архитекти от ранга на Масимилиано Фуксас да пристигат в София. Според него е крайно време да започне да се създава качествена архитектура с отношение както към средата, така и към тенденциите, които 21-ви век задава.

„Пътят, по който сме тръгнали, е в правилната посока.“ – каза арх. Здравков.

Следващият поздравителен адрес беше от председателя на Камарата на архитектите в България, арх. Борислав Игнатов. Той сподели, че българските архитекти имат нужда от подобни форуми, защото в наши дни най-важната стока е информацията.

Снимка: http://confindustriabulgaria.bg/

Италия винаги е била символ за високо качество и красота. Тя има много допирни точки с България. Модератор на конференцията беше Раймондо Флакомио, който от дълги години живее в нашата страна. Той е автор на сградата домакин на събитието – впечатляващият Бизнес Център Вертиго.

В следващата част арх. Здравков говори по темата за „Архитектура и устойчивост – стратегии за развитието на София“. Той разказа за настоящите и бъдещи казуси, които касаят столицата и за насърчаването на дебати, които предшестват планирането.

През тази година предстоят обявяването на конкурси за ключови места в София, които да преодолеят прекъснатите връзки и неглижираните градски пространства.

Емилиано Стайфл, директор на Международен Бизнес Център на УниКредит Булбанк, разказа за преплитането на дизайн и бизнес, въплътено в интересната сграда на ул. „Г.С.Раковски“ и „Аксаков“.

Снимка: http://confindustriabulgaria.bg/

Официален гост на конференцията беше известният италиански архитект Масимилиано Фуксас. Той сподели, че добре познава България – за първи път идва през 80-те. Още тогава той определил нашата столица като очарователна. С даденостите, които имаме, можем да развием града до нивото на много други европейски столици. „Това място може да стане магично.“ – каза за София арх. Фуксас.

Фуксас именува лекцията си „Любовта ще спаси света“, защото именно тя е основен двигател, който има силата да променя.

 „Различните периоди трябва да бъдат осмислени и да съжителстват заедно.“

Съвременната интерпретация на пространството в историческия център на Рим | Ex Unione Militare Refurbishment / Fuksas Design | Снимка: ORCH chemollo

Арх. Фуксас разказа как се ражда архитектурната идея. Той представи свои проекти с историите на тяхното създаване. Той третира сградата като място, от което може да се вижда градът. Там идва и неговата роля като катализатор на активности и развитие на потенциала на градската среда. Що се отнася до типичните елементи, които прилага в проектите си, Фуксас показа много водни огледала, които „уравновесяват пространството“, както и приложение на скулптурни елементи и игри със светлината. Обемите, които създава, са интригуващи и носят почерка на неговия експериментаторски дух.

„Един архитект може да подпомага изкуството в града.“

„Сърцето“ на сградата е белязано от скулптурната и динамична форма на стълбището | Armani Fifth Avenue / Fuksas Design | Снимка: Ramon Pratt

Освен в мащаба на строителни обекти, Фуксас има и значителен опит в продуктовия дизайн. Определи работата по тях като много бавна – малкият мащаб не означава по-малко работа, защото се влиза в много подробен детайл. Той и съпругата му са работили над изработката на столове, лампи, огледала, бижута, вази и много други. Категоричният подход и смелите решения са това, което оформя обекти с изключителна художествена стойност.

Непрекъсната линия, която рисува обемите на елегантен дизайн. | MUMBAI Furniture for HAWORTH CASTELLI / Fuksas Design

 

В заключение, арх. Фуксас затвърди максимата, че „Архитектурата вълнува и създава емоции.“ С много усмивки и вдъхновение гостите се отправиха към неформалната част на конференцията. Благодарим на организаторите на събитието за възможността да бъдем част от италианския празник!

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

One Comment

  1. […] архитект Масимилиано Фуксас ни разказа как любовта ще спаси света. По-късно през същия месец потърсихме мястото на […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Скорпиос – курортът за супер богати
Историята на частния остров и плановете за неговото развитие

Макар и в промеждутък между две дъждовни седмици, вече сме изпълнени с трепетни очаквания …