Skip to main content
search

Вчера, на 1-ви март, освен да си разменяме мартенички, бяхме въвлечени и в още един празник – „Ден на италианския дизайн по света“ в рамките на конференция „Дизайн и устойчиво развитие“. Форумът се организира от сдружението на италианския бизнес „Конфиндустрия България“ в партньорство с главния архитект на София арх. Здравко Здравков, Посолството на Италия и Италианския културен институт. Специално за събитието в България пристигна арх. Масимилиано Фуксас, един от най-влиятелните италиански архитекти.

Снимка: http://confindustriabulgaria.bg/

Програмата започна с поздравителни адреси от кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Република Италия в България Стефано Балди. Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков сподели, че е важно архитекти от ранга на Масимилиано Фуксас да пристигат в София. Според него е крайно време да започне да се създава качествена архитектура с отношение както към средата, така и към тенденциите, които 21-ви век задава.

„Пътят, по който сме тръгнали, е в правилната посока.“ – каза арх. Здравков.

Следващият поздравителен адрес беше от председателя на Камарата на архитектите в България, арх. Борислав Игнатов. Той сподели, че българските архитекти имат нужда от подобни форуми, защото в наши дни най-важната стока е информацията.

Снимка: http://confindustriabulgaria.bg/

Италия винаги е била символ за високо качество и красота. Тя има много допирни точки с България. Модератор на конференцията беше Раймондо Флакомио, който от дълги години живее в нашата страна. Той е автор на сградата домакин на събитието – впечатляващият Бизнес Център Вертиго.

В следващата част арх. Здравков говори по темата за „Архитектура и устойчивост – стратегии за развитието на София“. Той разказа за настоящите и бъдещи казуси, които касаят столицата и за насърчаването на дебати, които предшестват планирането.

През тази година предстоят обявяването на конкурси за ключови места в София, които да преодолеят прекъснатите връзки и неглижираните градски пространства.

Емилиано Стайфл, директор на Международен Бизнес Център на УниКредит Булбанк, разказа за преплитането на дизайн и бизнес, въплътено в интересната сграда на ул. „Г.С.Раковски“ и „Аксаков“.

Снимка: http://confindustriabulgaria.bg/

Официален гост на конференцията беше известният италиански архитект Масимилиано Фуксас. Той сподели, че добре познава България – за първи път идва през 80-те. Още тогава той определил нашата столица като очарователна. С даденостите, които имаме, можем да развием града до нивото на много други европейски столици. „Това място може да стане магично.“ – каза за София арх. Фуксас.

Фуксас именува лекцията си „Любовта ще спаси света“, защото именно тя е основен двигател, който има силата да променя.

 „Различните периоди трябва да бъдат осмислени и да съжителстват заедно.“

Съвременната интерпретация на пространството в историческия център на Рим | Ex Unione Militare Refurbishment / Fuksas Design | Снимка: ORCH chemollo

Арх. Фуксас разказа как се ражда архитектурната идея. Той представи свои проекти с историите на тяхното създаване. Той третира сградата като място, от което може да се вижда градът. Там идва и неговата роля като катализатор на активности и развитие на потенциала на градската среда. Що се отнася до типичните елементи, които прилага в проектите си, Фуксас показа много водни огледала, които „уравновесяват пространството“, както и приложение на скулптурни елементи и игри със светлината. Обемите, които създава, са интригуващи и носят почерка на неговия експериментаторски дух.

„Един архитект може да подпомага изкуството в града.“

“Сърцето” на сградата е белязано от скулптурната и динамична форма на стълбището | Armani Fifth Avenue / Fuksas Design | Снимка: Ramon Pratt

Освен в мащаба на строителни обекти, Фуксас има и значителен опит в продуктовия дизайн. Определи работата по тях като много бавна – малкият мащаб не означава по-малко работа, защото се влиза в много подробен детайл. Той и съпругата му са работили над изработката на столове, лампи, огледала, бижута, вази и много други. Категоричният подход и смелите решения са това, което оформя обекти с изключителна художествена стойност.

Непрекъсната линия, която рисува обемите на елегантен дизайн. | MUMBAI Furniture for HAWORTH CASTELLI / Fuksas Design

 

В заключение, арх. Фуксас затвърди максимата, че „Архитектурата вълнува и създава емоции.“ С много усмивки и вдъхновение гостите се отправиха към неформалната част на конференцията. Благодарим на организаторите на събитието за възможността да бъдем част от италианския празник!

 

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu