Skip to main content
search

Как е изглеждал Колизеумът в Древен Рим? И как ще изглежда Саграда Фамилия, когато бъде завършена? Това са някои от въпросите, на които нидерландското артистично дуо ДРИФТ отговаря със своите въздушни светлинни скулптури. След като усъвършенстват софтуера си за дронове, те успяват да създадат произведения на изкуството, които преобразяват пространството и помагат да се визуализира историята.

Визуализация на завършената Саграда Фамилия от студио ДРИФТ

Невероятни визуализации в реален размер ДРИФТ преосмислят бъдещето на архитектурата чрез намиране на нови начини за разбиране и възприемането на архитектурните творби на миналото. Идеята за използване на технологията на светлинни дронове като архитектурен похват хрумва на дуото за първи път след опожаряването на катедралата Нотр Дам в Париж и компроментирането на така познатия силует на сградата.

Повече за опожаряването на Нотр Дам четете тук

ДРИФТ са заинтригувани от идеята за използване на светлина за възстановяването на историческата катедрала и това ги кара да проучат как технологията може да се приложи към други известни архитектурни произведения.

Източник: Concr3De

Нотр Дам – какво следва? Четете тук

ДРИФТ работи с технологията на  дроновете за създаване на светлинни инсталации вече две години. Проектите им за визуализиране на отдавна загубеното са все още концепции, които чакат да бъдат реализирани на практика, но компанията е убедена, че те могат да бъдат лесно приложени, тъй като същата технология вече е използвана при друг тип инсталации в открито небе.

Визуализация на цялостния Колизеум от студио Дрифт

Потенциалът на тези въздушните скулптури е голям, защото те могат да разкрият загубените физически следи на историческите паметници без перманентни намеси в руиниралата среда като по този начин запазват изцяло автентичността на своята епоха. Въпреки масовите позитивни мнения за този тип инсталация, някои архитекти споделят мнението, че подобни инициативи отнемат архитектурата от процеса и красотата на творенето за намиране и прилагане на други методи за експониране, които включват проектантска дейност. 

Руините на Соли, Турция от студио Сайбърдрон

Ралф Наута, който заедно с Лонеке Гордийн основава ДРИФТ през 2007 г. коментира пред Дезийн, че за да насочим вниманието на младите поколения и да спечелим тяхното разбиране за миналото и впоследствие да ги убедим в неговата ценност и значимост, трябва да им представяме нещата по начин, който резонира с тях. 

Адаптацията към нуждите на настоящето е ключово за опазването на материалните следи на миналото.

“Тези човешки постижения, изграждани със забравени занаяти в продължение на поколения, заслужават цялото внимание, което могат да получат. Те ни учат на търпение, което отчаяно се нуждаем да преоткрием като общество”, добавя Ралф Наута.

Ралф Наута и Лоннеке Гордийн, създатели на студио ДРИФТ | Източник: Уикипедия

Създателите смятат, че завършването им със светлина подчертава потенциалната положителна сила на сегашните ни високотехнологични разработки в сравнение с бавните, но красиви строителни методи от миналото. Но и не само.

Същата технология може да се приложи, за да се види как бъдещите архитектурни проекти могат да променят силуета на даден град. 

Това показва още един начин, по който развитието на технологиите може да помогне на архитектурата да бъде малко по-обмислена и екологична.

Светлинна визуализация в реален размер от студио ДРИФТ

“Една голяма сграда може да промени драматично пейзажа на града. Можем да помогнем да се визуализира въздействието на това как нова структура може да обогати градския пейзаж или да се визуализира как едно общество би могло да се отрази на нея”, споделя художникът Ралф Наута 

Синхронизиране на сграда, вода и музика

Една от най-известните реализирани инсталации на ДРИФТ е „Разбиващи се вълни“, която представлява синхронизиран светлинен спектакъл от стотици дронове, осветяващи фасадата на проектираната от Херцог де Мерон Елбфилхармония в Хамбург. Светлинната инсталация е реализирана в чест на петата годишнина на концертната зала, която е завършена през януари 2017 г.

Повече за акустичния шедьовър на Хамбург четете тук

“Изкуството трябва да бъде достъпно за възможно най-много хора, затова проектирахме нашата инсталация в публичното пространство като изнесохме случващото се в залата навън, където хората да го видят”, казва Ралф Наута.

Светлинната инсталация „Разбиващи се вълни“, Хамбург от студио ДРИФТ

Синхронизираният екип от дронове изследва движението на водата, която заобикаля концертната зала, свързвайки сградата, реката и музиката в едно произведение на изкуството. То обгръща западната, южната и северната фасада, така че публиката да може да я наблюдава от околния пристанищен район. Светлинната скулптура също така се свързва с движението и музиката в залата.

Можете да научите повече за интересния процес по проекта „Разбиващи се вълни“ на студио ДРИФТ от интервюто на дуото:

Проектите на ДРИФТ са невероятно съчетание между изкуство и технология. Виждайки потенциала на безпилотните летателни апарати, дуото е успяло да приложи възможностите им в нови области и по този начин да даде на архитектите нов инструмент за визуализиране на бъдещето и миналото. Но те не са единственото студио, което се е заело с мисията да реконструира чрез използване на дронови технологии. 

Абатството Уитби, Обединеното кралство от студио Сайбърдрон

Студио Сайбърдрон имат дългогодишен опит в производството на дронове в развлекателната индустрия. Първоначално проектите им включват интерактивни светлинни шоута. Впоследствие Сайбърдрон се фокусира върху възстановяването на отдавна изчезнали руини макар и само като концептуални визуализации. Абатството Уитби в Обединеното кралство, Пловдивския амфитеатър в България и руините на Соли в Турция са само част от проектните им предложения.

Античният театър в Пловдив от студио Сайбърдрон

“Времето се движи неумолимо напред, заличавайки градовете, превръщайки епохите в история и оставяйки ни само техните фрагменти”, споделя екипа. “Сайбърдрон компенсира изгубеното, обличайки руините във футуристични архитектурни дрехи. Това е светлинна реставрация с дрон, която се случва тухла по тухла, точно пред очите ви”.

Взаимодействието на архитектурата със светлината предлага алтернатива на реконструкция като не нарушава целостта на руините и запазва материалната субстанция във вида, в който е достигнала до нас. Подобни временни инсталации предлагат възможността, възползвайки се от новите технологии, да си представим не само какво е било, но и на какво може да бъде.

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu