Oyamel House от RP Arquitectos израства сякаш от земята, за да разгърне рамката, на която е подчинена – интериор и екстериор в едно неизменно единство, съществуващи и допълващи се взаимно. Сградата се намира в Ксалапа, Мексико и е малко по-различна от това, което бихме дефинирали като „къща“. Диалогът й с околната среда рисува своеобразен контраст, но същевременно грубия облик допълва зеления спокоен пейзаж. На внушителната площ от 811кв.м употребата на бетон е не просто значителна, а е цялостен финален щрих.

Къщата е скала, поникнала на хълма; стени, подове и обеми разгръщат сивата палитра на единната структура.

Въпреки суровата си гама, Oyamel House блести с отенъците и чистотата си; с неподправените линии на материала.

Простотата на естетиката на къщата носи своето послание. Примитивния, недовършен облик крие много повече от самоцелна пестеливост – където формата е самодостатъчна, разнообразието от цветове и материали е излишно.

Изчистените, но същевременно и дръзки линии на бетона провокират нов прочит на пространството, а разположението на обемите насред гората създават любопитни гледки.

Три солидни обема се противопоставят един на друг, отваряйки поглед към различни посоки. Отворите са пестеливи, акцентиращи предимно върху обширната група „Ден“, съставена от дневна, трапезария и стая за игри. Обширните пространства събират в себе си гараж за четири автомобила, кухня със зона за закуска, две телевизионни зали, гимнастически салон, три спални и просторни тераси, които да свържат всичко това с природата.

Ортогоналната сграда е функционална и гъвкава. Скрита стоманена конструкция носи внушителните еркери, а бетонът е финишен материал, покриващ цели 95% от къщата.

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

One Comment

  1. БЕТОНЕН ОБЛАК | Stroiinfo | Стройинфо

    септември 21, 2017 at 10:47 pm

    […] […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Създаване на общност за споделяне на полезни практики от Autodesk Revit
Предстои втората среща на Sofia Revit User Group

В днешното време на дигитализация все повече се говори за BIM (Building Information Modeli…