Skip to main content
search

Дългоочакваният игрален филм „Барби“, който предстои да излезе в кината в края на месеца, предизвиква истински фурор в цял свят. Режисиран от Грета Геруиг, филмът се стреми да въздейства както на децата, така и на възрастните. С участието на Марго Роби и Райън Гослинг, филмът изследва какво се случва, когато пластмасовата детска кукла Барби изпада в екзистенциална криза и трябва да напусне Страната на Барби и да влезе в реалния свят.

С огромната си по мащаб маркетингова кампания, тази филмова продукция оставя своя отпечатък върху редица различни сфери чрез колаборации с брандове за грим, дрехи, аксесоари, храна, интериорни бои и какво ли още не.

Ефектът „Барби“ отдавна не е лимитиран само и единствено до детски играчки. Днес той влияе дори върху архитектурата. Нека разгледаме къщите на Барби през годините, както и подробно анализираме имението й в дългоочакваната екранизация.

Коя е Барби? – нереалистичен идеал или феминистка икона

Образът на куклата Барби е свързан с разностранни образи на успешната жена. Тя има редица професии, изключително различни една от друга – от мажоретка, сервитьорка и фризьорка до астронавт, ветеринар, палеонтолог и много други. 

Интересен факт е, че Барби е и жена – собственик на имот още през 1962 г.

Във време, в което на жените в Америка масово са се отказвали ипотечни кредити заради техния пол или семейно положение. Още през 60-те обаче Барби успява да стане горд собственик на така наречената Къща на мечтите.

Първата къща на Барби е сгъваема , от картон, скромно ранчо с жълти стени. Скоро след създаването си, къщата се превръща във фурор в световен мащаб и създателите и започват да я развиват и разширяват спрямо променящия се начин на живот на Барби. 

С времето къщата се сдобива с множество удобства като асансьори, слънчеви тераси, модерни мебели и много спални.

Всичко това е с един- единствен собственик- Барби.

Барби с Архитектурна енциклопедия

Компания „Mattel“, притежаваща правата за всички играчки, свързани с Барби, през последните години се стреми да запознае широката публика с архитектурната страна на франчайза.

 

През миналата година излезе официална „енциклопедия“ за архитектурата на Къщата на мечтите, която запознава читателите със снимки, чертежи, идеи, които показват развитието на къщата на мечтите на Барби, и нейните архитектура и дизайн.

Днес според Mattel на всеки две минути се продава нова къща на мечтите на Барби.

За много момичета по света това е първият досег със света на архитектурата и интериорния дизайн.

Исторически преглед на кукленските къщи

Куклената къща на Барби винаги е била и продължава да е отражение на текущите тенденции в архитектурата и интериора. Тя е подвластна на случващите се събития в световен мащаб, но все пак остава интересна и иновативна по свой собствен начин.   

Градската къща на Барби от 1974 г. е вдъхновена от жилищната типология на къща Дом-ино на Льо Корбюзие – модулна сграда на няколко етажа с отворена планировка. 

Къщата от 1979 г. е вдъхновена от архитектурата на ски хижа с острия си двускатен покрив. Тогава е въведен нов елемент- оберлихт. В интериора са направени дизайнерски мебели, наподобяващи примери за истински такива от същия период.

Отворените стени и решетки отразяват зараждащото се американско разбиране за живот на закрито и открито. Използваните слънчеви цветове са вариации на Harvest Gold – един от най-актуалните цветове по това време. Две години по-късно същата къща на Барби става розова.

Магическото имение от 1990 г. отразява историческите белези на пост- модернизма, оцветени в розово. Фасадата й е декорирана с колони в дорийски стил, прозорците са вдъхновени от италианско палацо. Тази еклектика е нарочно постигната не заради историческото значение на самите елементи, а защото именно смесването на стилове е бил популярен мотив в къщи от предградията по това време. 

Къщата от 2000 г. ясно показва нарастването на популярността на къщите масово производство. Тя представлява имение във викториански стил. Друг интересен факт за нея е, че тя става първата Барби къща с достъпна среда, чрез интегрирането на асансьор за инвалидни колички. 

Къщата на Барби днес е вдъхновена от неомодернизма.  Тя е вече с ясна геометрична форма и плосък покрив. Интериорът й е съобразен както с принципи, наложени от пандемията, така и с нарастването на влиянието на социални мрежи. Планировъчното й решение е изградено на базата на пространства, които искаш да покажеш на последователите си в интернет. 

Тя се смята за препратка към първата кукленска къща на Барби и се приема като затваряне на цикъла от Барби къщи. 

Къщата на мечтите в реалността

Пренасянето на тази къща-мечта в реалния свят с човешки мащаб е нелека задача. С дизайна на къщата на мечтите за самия филм на Барби се заемат дизайнерът на продукцията Сара Грийнууд и дизайнерът Кейти Спенсър. Къщата за филма е построена на територията на Warner Bros Studios извън Лондон. Основната цел на дизайнерите е да накарат Барби да се усеща като истинска в този нереален свят от страна на зрителската аудитория.

Мащаб 

За да реализират мащаба на къщата във филма, подобна на картонените й предшественици, дизайнерите закупуват кукленска къща с цел подробното и проучване. Оказва се, че мащабът е неподходящ за заснемане на филмова продукция и решават да коригират пропорциите на помещенията, за да бъдат с 23 % по-малки от човешкия размер.

По този начин таваните на помещенията са доста по-ниски от реалността. Това кара актьорите изглеждат големи в пространството, но да се възприемат като по-малки от зрителите – точно като куклите.

Aрхитектурно решение

Къщата представлява триетажна конструкция в розов цвят, с пързалка отпред, която се извива спираловидно към басейн, с форма на бъбрек. 

В дизайна на къщата се цели да се улови абсурдно забавния аспект на кукленските къщи, като все пак се запази логика в пространствата и елементи, които са архитектурно издържани и достатъчно близо до реалността.

“Защо да слизате по стълбите, когато можете да се плъзнете във вашия басейн? Защо да се изкачвате по стълби, когато можете да вземете асансьор, който пасва на вашата рокля?“ казва режисьорът на филма.

Интериор

В Къщата на мечтите липсват визуални прегради, няма плътни стени и врати, защото в света на Барби няма неща, които остават напълно лични. Всички Барбита имат визуален контакт една с друга и се поздравяват. Всичко е на показ и заедно, липсва уединение.

Малкото врати, които съществуват в къщата са прозрачни – изградени от стъкло, а дръжките на вратите са във формата на буквата “Б” като Барби (В на латиница).

Мебелите са вдъхновени от тенденциите в интериора по време от края на 50-те, началото на 60-те години, когато е създадена куклата Барби и първата й къща.

Интересен и може би леко объркващ акцент в интериора са няколко декоративни статуи на малки маймунки, разпръснати на разнообразни места из къщата.

Друг интересен детайл от интериорните пространства е банята на Барби. Тя представлява голяма вана с балончета, които се разпростират във височина. Тя е изключително нефункционална, но много интересна и макар да не би работила в реалния свят, в Барби архитектурата пасва перфектно. 

На първия етаж се намира кухнята. Нейният дизайн е смесица от реално съществуващи мебели и предмети, и двуизмерни елементи. Изборът на 2D елементите препраща към реалните картонени дизайни на къщата на Барби от “Mattel”.

На втория етаж се намира спалнята на Барби. За нея екипът съчетава табла с мида, тапицирана с кадифе, а леглото е покрито с кувертюра с пайети. Гринууд определя къщата на Барби като къща на свободната жена, която може да прави своя избор как да организира дома си и как да го обитава. 

Гардеробът на Барби се състои от витрини, приличащи на кутии за играчки, в които всяко момиче е получавало тяхната кукла Барби, но украсени с нейните тоалети. (Снимка: Jaap Buitendijk)

“Автентична изкуственост”

„Ние буквално изграждахме алтернативната вселена на Barbie Land, стремейки се към „автентична изкуственост“ на всяка крачка”, казва режисьорката на продукцията.

“За целта за небесен фон на кадрите са използвани ръчно рисувани пейзажи вместо компютърно генерирани изображения (CGI). Всичко трябваше да бъде тактилно, защото играчките преди всичко са неща, с които имате допир.”

Цветове

Разбира се, всичко в къщата на мечтите е розово

Запазването на същността на детското стои в основата на това решение. За създаването на къщата на мечтите са използвани многобройни разцветки, тонове и нюанси на розовия цвят. Дори бялото, всъщност, е много блед нюанс на розово. 

Смесването на нюанси и дълбочини на света в интериора цели да го направи жив и завладяващ. Грета Геруиг споделя, че не е искала да оставя на заден план нещата, които са я накарали да обича Барби като дете и да интерпретира всичко това в екранизацията.

Интериорът е ярък, забавен, на моменти даже прекалено бонбонен.

Световен недостиг на розова боя

Строителната фаза на къщата на мечтите предизвика недостиг на флуоресцентния нюанс на боята Rosco в световен мащаб.

 “Светът изчерпа розовото.” – казва през смях режисьорът.

Къщата на Барби продължава да е актуална и до днес.

Този дълъг период е в рамките на цял човешки живот. Един изцяло женски образ в типично мъжки свят, който често е подценяван или идеализиран. Преходът от жената- икона до човека, който търси дом, за да намери сигурност, спокойствие и комфорт. Този дом, макар и с прозрачни стени, създава илюзията, че си защитен и имаш своето малко пространство, в което да развихриш интериорните си решения – смели, еклектични, нерационални. Явно винаги ще имаме нужда да надникнем в илюзиите на някой друг, за да се убедим, че нашите собствени не са толкова нездравословни.

Куклената къща на Барби е една своеобразна капсула на времето.

Винаги е била и продължава да е отражение на текущите тенденции в архитектурата и интериора. Тя е подвластна на случващите се събития в световен мащаб, но все пак остава интересна и иновативна по свой собствен начин.

 А розовото винаги ще ни напомня за Барби и нейния свят.

 

Източници:

Корица и снимки от снимачната площадка: Jaap Buitendijk

Собственост на Warner Bros. Pictures 

Мария Радева

Бъдещ архитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu