Skip to main content
search

Конструкцията на най-високата „дървена“ сграда бе завършена в Норвегия. Тя се казва Mjos Tower и се смята, че освен природосъобразна, е и с висока пожароустойчивост. Намира се на 100 км северно от Осло и носи името на езерото, до което е разположена.

Сградата е с височина 85.4 м и има 18 етажа. Дървесината, вложена в конструкцията, е възобновяем материал. Тя дава възможност за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в сравнение с бетона, който е основният строителен материал в европейските градове. Разликата се крие в производството им.

Конструктивната система на сградата е скелетно-гредова, а елементите не са просто късове дърво. Те са произведени от многослойна слепена дървесина (Glulam – glued laminated timber), която е трудногорима и се запалва само след продължително въздействие на пламъци. Укрепващите елементи на конструкцията са дървени диагонали, минаващи през няколко етажа. Техните профили достигат и до размери 1.5 х 0.6 м, тъй като трябва да бъдат поети и големи ветрови натоварвания, с което люлеенето на върха на кулата да бъде ограничено до 14 см. Фундаментите на кулата са пилотни.

Визуализация на конструкцията на сградата. | Изображение: www.baulinks.de

Очаква се сградата да бъде открита през март 2019 г., с което ще изпревари сегашния първенец – кулата Treet (49 м), която се намира в Берген и държи рекорда за най-висока сграда от дърво в света. Mjos Tower ще помещава апартаменти, закрит басейн, хотел, офиси, ресторант и публични зони. Първоначалният проект предвижда височина 81 м, но пергола на покрива добавя още 4.4 м. Това я прави малко по-висока от строящата се във Виена кула HoHo (84 м), която има хибридна конструкция от 76% дърво и други материали.

Макар и вече реалност, високите сгради от дърво все още са рядко срещани. Друг подобен амбициозен проект е Boabab Tower в Париж (120 м), който обаче е отхвърлен от местната администрация. Abebe Court Tower в Лагос (87 м) очаква своето строителство скоро.

Какво представлява многослойната дървесина?

Слепената многослойна дървесина е вид строителен материал, съставен от няколко пласта дърво, свързани със здрави и влагоустойчиви лепила. Специфичното при нея е, че в един елемент дървените части се комбинират така, че фладерите им (структурата, получена от годишните пръстени) да бъдат ориентирани в различни посоки. По този начин се увеличава коравината и носимоспособността на дървото. Именно лепилата и допълнителната обработка придават на този вид строителен материал по-високи пожароустойчиви качества.

Многослойни дървени греди. | Изображение: weekesforest.com

Повече за дървесината можете да прочетете тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu