Skip to main content
search

Лондонската галерия Serpentine обяви японския архитект Джуня Ишигами за дизайнер на едноименния павилион за 2019 г. Ишигами, който на 44 г. е вторият най-млад дизайнер на павилиона (след Фрида Ескобедо през 2018 г.), е известен със своя лек и ефимерен подход към дизайна.

Дизайнът на Ишигами приема формата на шисти, издигащи се от пейзажа на парка. Конструкцията ще се носи от светли колони, които образуват вътрешно поле, напомнящо на гора. Навесът над пространството е вдъхновен не само от естественото покриване на пространство, но и от покрива като основния структурен елемент, който определя и обединява отделните компоненти на архитектурния образ.

Тъмнината от шистовия покрив ще създаде спокойно пространство, предразполагащо към размисъл и почивка. Ишигами определя своя дизайн за павилиона като пример за собствената му философия за „свободно пространство“ (бързаме да припомним последната тема на архитектурното Биенале във Венеция), в която той „търси хармония между създадени от човека структури и тези, които вече съществуват“.

“Моят дизайн за павилиона играе с нашето възприятие за застроената среда на фона на естествения пейзаж, подчертавайки естественото и органично усещане, сякаш е израснало от тревата, наподобяващо хълм, изграден от скали”, обяснява Ишигами в изявление пред пресата. “Това е опит да се допълни традиционната архитектура с модерни методологии и концепции, да се създаде на това място продължение на природата, както никога досега. Притежавайки тежкото присъствие на покривите от шисти, наблюдавани по целия свят, и едновременно с това изглеждащ толкова лек, сякаш може да бъде издухан от вятъра, купът от разпръснати скали се издига като вълнообразно парче плат.”

Ишигами е деветнадесетият архитект, който проектира павилион в Serpentine, следвайки произведенията на Фрида Ескобедо от Мексико (2018 г.), Франсис Кере от Буркина Фасо (2017 г.), Бярке Ингелс от Дания (2016 г.) и студио SelgasCano от Испания (2015 г.).

Програмата Serpentine Pavilion е създадена през 2000 г. от Джулия Пейтън Джоунс и Ханс Улрих Обрист, за да даде възможност на международните дизайнери да споделят своя талант сред нова и влиятелна аудитория. Комисията е известна със своята интензивна времева рамка: избрани дизайнери имат само шест месеца да проектират и реализират своя павилион. Това води до компресиран процес, който насърчава експериментирането и бързото мислене.

“Развълнувани сме, че можем да споделим проекта за Serpentine Pavilion на Джуня Ишигами – структура, вдъхновена от естествения свят и разположена в средата на едно от най-зелените пространства на Лондон: Кенсингтън Гардънс”, заявиха художественият директор на Serpentine Galleries Ханс Улрих Обрист и главния изпълнителен директор Яна Пийл в съвместно изявление. “Павилионът и съпътстващата го програма ще бъдат в центъра на общата екологична насока на Serpentine – продължаващо изследване на сложни системи, междувидови ландшафти и околна среда.”

Ишигами е носител на наградата “Златен лъв” на Венецианското биенале през 2010 г., чийто куратор беше Казуйо Седжима. Наскоро той беше ключовото лице зад продължителна и успешна изложба в парижката фондация “Картие”. Изложбата, която се проведе през пролетния сезон, сега пътува към Шанхай.


Източник: archdaily.com
Снимки: © Junya Ishigami + Associates

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu