Skip to main content
search
  • Инж. Чомаковски, спомняте ли си кой беше първият обект, който посетихте?

Още като студент посещавах строителни обекти – тогава това бе част от задължителния процес по обучение на младите инженери. Първият запомнящ се за мен проект бе Бизнес парк Варна – помня как тогава останах силно впечатлен от строителната площадка и цялостната атмосфера, която имаше там. Човек добива съвсем друга перспектива при досега с фактическия строителен процес.

  • Колко често се случва да посещавате строителна площадка?

В последно време буквално всеки ден съм на строителната площадка. Все по-рядко влизам в офиса. Така имам непосредствен достъп до „извора“ на събитията. Също така, провеждам доста от оперативните си срещи там и в компанията това е практика. Организираме срещите си „на терен“, което за екипа и за мен е много полезно, защото решаваме въпросите на място.

  • Защо е необходимо често да сме с „работни обувки“?

За постигането на качествен обект трябва да мотивираш хората.

За да можеш да дадеш един добър резултат, трябва да имаш пряк и непосредствен контакт на мястото на събитието, да мотивираш хората, които са там – обектовото ръководство, както и да контролираш строежа.  Ако стоиш само в офиса или пребиваваш някъде другаде, извън строителната площадка, това няма как да се случи. Затова трябва да си там, където е „екшъна“.

  • Смятате ли, че студентите са достатъчно мотивирани да посещават строителни обекти, има ли достатъчно възможности за това?

Честно казано – не. Навикът, създаден в процеса на обучение на днешните студенти, е свързан с повече теоретични знания и твърде малко практически. Към момента това е нещо, което не им достига. Преди години не беше така, а сега все повече липсва допира до строителния обект. Всеки, обаче, който има желание, е винаги добре дошъл на строителния обект.

  • Какво послание бихте отправили към младите лидери на строителния сектор?

Бих отправил апел към младите „лъвове“ днес – да останат в България.

Лидер е човек, който вече е извоювал своето място на пазара и се е доказал. Наскоро говорих за това и с ръководството на гимназията, където учи моята дъщеря. За мен е ценност всички тези жадни за знания млади хора, които искат да станат добри професионалисти, да останат тук. Ако и да отидат в чужбина, за да се образоват допълнително, е важно да се върнат след това. Нека градят и строят тук, защото страната ни има нужда младите лидери да бъдат такива тук и сега.


Инж. Николай Чомаковски е един от тримата гости на предстоящото на 19-ти февруари събитие на Лидерите, които строят – „Време е да обуем работните обувки“. То ще  се състои от 18:30 ч. във фоайето на новата сграда на УАСГ. Запази своето място тук!

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu