Skip to main content
search

Под мотото „Отличният дизайн е право, не привилегия“ ще се проведе третото издание на международния архитектурно-инженерен форум Share 2019. Събитието ще се състои на 30-ти май в НДК Конгресен център София. Посетителите ще имат възможността да видят презентации на награждавани проекти, да участват в дискусии и архитектурни работилници, както и да обсъдят заедно с водещи архитекти от изявени фирми наскоро наградените им проекти от най-големите архитектурни конкурси по света.

Форумът Share е международна верига от архитектурни конференции и събития в Централна и Източна Европа, която се стреми да изучава и споделя добрите архитектурни и инженерни практики в зоната.

IMAGE: SHARE-ARCHITECTS

Тазгодишното издание се организира от Културна Асоциация  PROEVENT и Камарата на aрхитектите в България. Водещ на конференцията ще бъде арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България. Събитието ще се състои от 3 части: София утре, Официални Презентационни панели и Презентация на специалния гост. Специалният гост тази година ще бъде Карол Рос Барни, основател на архитектурното студио „Рос Барни“, САЩ, тя ще представи специалната презентация.

Лекторите на SHARE Sofia 2019 

Главен Лектор – Карол Рос Барни (САЩ)- основател на студио „Рос Барни“

Карол Рос Барни е член на Американския институт на архитектите (АИА) и е начело на екипа за проектиране на публични пространства още от основаването на студио „Рос Барни“ през 1981 г. Със своята 40-годишна кариера, Карол е допринесла значително за строителството, професията и архитектурното образование. Като архитект, урбанист, ментор и лектор тя твърдо стои зад тезата, че добрият дизайн е човешко право, а не привилегия.

CHICAGO RIVERWALK, © IWAN BAAN AND KATE JOYCE STUDIOS

Главен лектор Санжай Пури (Индия) – Основател на „Санжай Пури Архитекти“

Санджай Пури е лектор на многобройни международни архитектурни събития и жури на реномирани професионални архитектурни конкурси, сред които Световния фестивал на архитектурата. Студио „Санжай Пури Архитекти“ са носители на над 114 международни архитектурни награди.

SHIVA MUSEUM, JAIPUR, RAJASTHAN, INDIA: 2018 WINNER OF BEST FUTURE CULTURAL BUILDING WORLDWIDE, PLAN AWARDS, ITALY, IMAGE: SHARE-ARCHITECTS

Специален лектор – Керем Ергиноглу (Турция) – Партньор в студио „Erginoğlu & Çalışlar“

Студио „Erginoğlu & Çalışlar“ са независима архитектурна фирма, основана през 1993 г. в Истанбул от Хасан Чалъшлар и Керем Ергиноглу.  Основният принцип на компанията е да разглежда всеки проект в неговия индивидуален контекст и да допринася за него чрез иновативни архитектурни решения.  Студиото споделя, че в тяхната работа най-важно е уважението към природата.

BODRUM DEMIRBUKU HOUSES, IMAGE: SHARE-ARCHITECTS

Лектор по темата осветление – Елефтериа Деко (Гърция) – Основател на фирмата за осветителен дизайн „Елефтерия Деко“.

Елефтериа Деко е добре познат осветителен дизайнер в развлекателната индустрия.  От 1990 г. е проектирала осветлението на повече от 450 пиеси, музикални и танцови спектактли, опери и художествени инсталации.  През 2009г. е наградена с приза “Жена творец на годината” за приноса си към изкуствата и за блестящия си дизайн  на осветление в Гърция.

Гост лектор – Ангел Захариев (България) – Основател и мениджър на архитектурното студио A&A.

През годините на своята професионална кариера, арх. Захариев е изградил голям опит в проектирането на българския пазар, както и стабилни връзки с местни и международни професионалисти. Като лидер на проектантския екип на студио „A&A“, арх. Захариев е отговорен за дизайна на едни от най-разпознаваемите проекти в България за последните години като: Бизнес Парк София, Capital Fort, Музейко и др.

CAPITAL FORT, IMAGE: M.OPOZNAI.BG

IMAGE: SHARE ARCHITECTS

Гост лектор – Тихомир Казаков (България) – Регионален директор в „Stephen George International“

Тихомир Казаков е менджър на софийския клон на „Stephen George International“. Той е заместник-директор, и като такъв, е отговорен за политиката на фирмата и професионалната квалификация на екипа.

KAMENITZA – SGI
IMAGE: SHARE-ARCHITECTS

Гост лектор – Джулиан Уейър (Дания) – Партньор в „C.F. Møller Architects“

Джулиан Уейър има богат опит в областта на архитектурата, ландшафтната архитектура и градския дизайн. Носител е на множество награди от конкурси. Освен това има преподавателска кариера и научен интерес, който претворява в статии и публикации.

THE MAERSK TOWER IN 2017 WON THE COPENHAGEN MUNICIPAL AWARDS, THE COPPER IN ARCHITECTURE AWARD, THE WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL (WAF) AWARD. IMAGE: SHARE-ARCHITECTS

Гост лектор– Станислав Денко (Полша) – Директор и основател на „Wizja Sp. z o.o“.

Едни от най- забележимите проекти на Станислав Денко са: Посолството на република Полша в Ню Делхи, Индия (1973-1978), Международно летище, Терминал I “Йоан-Павел II” Краков-Балице (1989-1994) и др. Философията на студиото обвързва архитектурата  с културните дадености на мястото и отрича проектирането като самоцел.

THE CENTER OF DOCUMENTATION OF THE ART OF TADEUSZ KANTOR ‘CRICOTEKA’. IMAGE: SHARE-ARCHITECTS

Гост лектор– Деан Лах (Словения) – Собственик на „Enota“

Деан Лах е съосновател на архитектурното студио „Енота“ от 1988 г. Работата им е представяна на множество изложби и е публикувана в издания и статии по целия свят. Екипът споделя, че фокусът в работата им е свързването на сградите с околната им среда и в изследването на съвременните социални тенденции.

Гост Лектор – Дорте Кристенсен (Холандия) – Архитект и директор на „Ателие PRO“

Дорте Кристенсен обича да играе с преходите между жилищна и обществена архитектура. Тя вярва в многофункционалното използване на сградите. Културният център Клинкер и интериорът на кметството на Девентер демонстрират баланса между функционалност и социална стойност. Дорте често е лектор в конфернции и форуми за образователна, болнична и социална архитектура.

TRANSFORMATION SCHELDEHOF RESIDENTIAL CARE CENTRE – WAN AWARD HEALTH CARE 2018 WINNER. IMAGE: SHARE-ARCHITECTS

Гост лектор – Матей Бленкуш (Словения) – Професор във Факултета по архитектура, Любляна

Матей Бленкуш е доцент и декан на Архитектурния факултет на университета в Любляна, където преподава дисциплината “Структура и Дизайн”. Получава докторска степен от архитектурния факултет на университета в Любляна, а магистърската му работа защитена в Технологичния университет в Хелзинки е наградена като най- добра дипломна работа през 1999 година.

Програма

За пълната програма на събитието и целия списък с лектори вижте сайта share-architects.com

Билети

За повече информация относно наличност и допълнителни привилегии, посетете официалния сайт.

  • Standard – 49€ ( 29€ за членове на КАБ). Членовете на Камарата на Архитектите в България (КАБ) ползват намаление при регистрация, въз основа на получения код от Камарата. Намалението важи само за Standard билет.
  • Young – 15€. само за лица под 30 години. Пакетът включва всички преимущества на Standard билет.
  • Business – 499€. Включва достъп до лекциите на SHARE Sofia 2019 за двама посетители, плюс допълнителни привилегии.

Про-културното сдружение Pro Event имат за цел да направят културата по-достъпна за всякакви категории аудитория, организирайки за целта специфични събития и осигурявйки обучение на специалисти от различни професионални направления.

 

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu