Skip to main content
search

В предишната статия ви представихме мостове, разрушили се по време на монтажа. Нека да разгледаме още примери на „паднали гиганти“:

Срутването на моста „Seongsu”- 1994г.

На 21 октомври 1994г. част от моста „Seongsu” с дължина 48м се разрушава по време на експлоатация. Съоръжението премоства река Хан в Сеул, има четири пътни ленти, разделен е на две части – по две ленти за всяка част. Общата дължина е 1160,8м, а ширината му е 19,4м.  Строителството започва през 1977г., а е въведен в експлоатация през октомври 1979г. Конструкцията се състои от стоманена ферма, стоманобетонни устои и стълбове и стоманобетонна плоча. Статическата схема е герберова греда.

Разрушението на моста „Seongsu” на 21 октомври 1994г.(Снимка: ©https://storify.com)

Причините за инцидента са лошите заварки. Уморните пукнатини са  започнали от некачестваните шевове и са довели до недопустими деформации. Използването на калциев хлорид, за да се предотврати замръзването на повърхността е причинило корозиране на стоманата. Допуска се и неточности в конструирането на моста да са довели до разрушението. При инцидента загиват 32 и са ранени още 19. След срутването на моста, конзолната част е трябвало да се замени, но се взема решение конструкцията да бъде съборена, заради компрометирането на елементите. Строителството на новия мост приключва на 15 август 1997г., като е запазен визуалният ефект.

Мостът “Seongsu”, завършен на 15 август 1997г. (Снимка: ©https://www.tumblr.com)

Срутването на моста „Хинце Рибейро“ – 2001г.

През нощта на 4-ти март 2001г. в Северна Португалия, Entre-os-Rios се срутва стогодишния мост “Хинтце Рибейро“. При инцидента загиват 59 души, пътуващи в автобус и пътниците в три коли. Строежът на моста е завършен през 1886г., а конструкцията му е стоманобетонна – гредова. Дължината му е 336м. Разделен е на части. Пътната конструкция е поддържана от 6 гранични стълба с височина от 15 до 30м. Според националните власти трагедията е причинена от неконтролируемо извличане на пясък под основите, което компрометира стабилността на стълбовете.

Срутването на моста „Хинце Рибейро“ (Снимка: ©http://teste4949.blogspot.bg)

Срутването на моста в Португалия е сигнал, че за безопасната експлоатация на мостовете е необходим строг контрол и подходяща поддръжка.

Срутването на надлеза „Де ла Конкорде“ – 2006г.

На 30 септември 2006г. в Лавал, Квебек се срутват част от три пътни ленти, пешеходна пътека от надлеза „Де ла Конкорде“. Съоръжението е построено през 1970г. със седемдесет години експлоатационен живот. Конструкцията на надлеза представлява система от сглобяеми предварително напрегнати греди, подпрени върху еластомерни лагери. Те формират централната част на надлеза. Гредите са кухи и намаляват теглото на конструкцията. Те са с дължина 61,8м и ширина 27,4м. Месеци преди трагедията, жители забелязват разрушения в частта на надлеза.

Срутването на надлеза „Де ла Конкорде“ – 2006г. (Снимка: ©http://www.cbc.ca)

Липсата на срязваща армировка и некачественото ѝ влагане, липсата на водонепропусклива мембрана за защита на плочата, повредите, причинени по време на ремонтните дейности са част от физическите причини, установени от комисията и записани в Доклада за срутването на надлеза „Де ла Конкорде“. Циклите на замръзване, агресивните към бетона соли и  динамичното натоварване водят до увеличаване на пукнатините. Срутването на надлеза е резултат от срязването в късата конзола от югоизточната част.  Препоръките на специалистите след инцидента са актуализиране на кодекси, стандарти и наръчници, но и въвеждане на отчети за състоянието на съществуващи конструкции.

Срутването на моста I-35W Мисисипи“ – 2007г.

На 1 август 2007г. по време на следобедния трафик централната част на моста се срутва в р. Мисисипи. Тринадесет души загиват, а повече от 100 са ранени по време на инцидента. Мостът I-35W Мисисипи, официално наричан “Мост 9340“, е пуснат в експлоатация през 1967г. Строителството му започва през 1964г. и е бил вторият най-натоварен мост в Минесота с над 141000 автомобила дневно. Дължината му е 579m, централната му част представлява стоманена дъга – 140м. Няколко доклада – през 2001г., 2005г. и 2006г. го класифицират като мост „с недостатъчна коравина“. Като причини са посочени уморните пукнатини в основни елементи, данни за лошо заваряване, корозия на лагерите и измятане на гредите.

Срутването на моста I-35W Мисисипи“ – 2007г. (Снимка: ©http://www.windwarriors.net)

Няколко седмици преди разрушението е започнат ремонт за подмяна на нарушената пътна настилка, предпазни парапети и други. Използвана е тежка механизация. По време на разрушението са затворени четири от лентите за ремонтни дейности. След инцидента изследователи от Националния съвет за транспортна безопасност (NTSB) заедно с Щатната пътна администрация (FHWA) използват високи техники (3D лазерно сканиране, въздушни снимки) и прецизни компютърни модели за провеждане на анализ, за да открият причините за инцидента. След прецизно разследване заключват, че срутването на моста се дължи на химичното замърсяване на южната опора (корозия на лагерите) и връзките на стоманените греди, които са били с дебелина на половина от необходимата.

Срутването на моста I-35W Мисисипи“ – 2007г. (Снимка: ©http://www.windwarriors.net)

Мостовете са основна част от инфраструктурата на една страна.

Разрушенията им ни карат да се замислим за по-прецизни изчисления на конструкцията, добър монтаж и надежден контрол по време на експлоатация. Тези мерки могат да помогнат за предотвратяване на подобни катастрофи в бъдеще.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

2 коментара

Остави коментар

Close Menu