В предишната статия ви разказахме историята на мостовете. Разгледахме различните конструктивни схеми и едни от най-ярките примери сред тях.

Мостовете са отговорни съоръжения, те се нуждаят от прецизни изчисления, както по време на експлоатационния му живот, но и по време на монтажа. При изграждането на съоръженията статическата схема може да се промени и да възникнат усилия, различни от тези при крайните гранични състояния.

Mонтажът се различава в зависимост от материала, отвора на съоръжението и премостваното препятствие. При стоманобетонни конструкции  различаваме поотворен монтаж, уравновесен конзолен монтаж, тактово изтласкване, конвенционален кофраж (монолитно изпълнение).

Монтажът на „Golden Gate“ (Снимка: ©http://atomictoasters.com)

При стоманените мостове начина на изграждане зависи от конструктивната схема. Най-разпространени са конзолен монтаж, конзолно избутване и ротационен.

Нека да разгледаме няколко примера за паднали мостове. Те ни напомнят колко важна част е изграждането на съоръженията.

Срутването на мостът „Квебек“ -1907г.

В края на 19в. в разрастването на Квебек се появява необходимост от преодоляване на р. „Св. Лорънс“. Проектът на моста „Квебек“ е с най-дългата стоманена рамкова конструкция със светла дължина 548,6м. Строителството започва в началото на октомври 1900г. и е предшестван от много финансови проблеми. Мостът се срутва на 29 август 1907г. по време на изграждането. 75 работници загиват при инцидента. Причините за трагедията са няколко. Главният инженер е Едуар Ноар, разработвал проекти за мостове под 90м, а консултант е Теодор Купър. Конструкцията е изградена от три части – две конзолни ферми, които се балансират от анкерирани котви, и пространството между тях – проста ферма. Срутването на моста е започнало от южната конзолна част. Смята се, че причините са дефектна изработка.

Останалата част от моста „Квебек“ (Снимка: ©http://www.canadashistory.ca)

Горните и долните пояси на конзолните ферми са извити поради естетически причини. Това води до увеличаване на вторичните напрежения на елементите и намаляване на огъвната им коравина. След сравнение на предполагаемото натоварване от собствено тегло и действителното се установява, че е допусната грешка с от 3,3 до 8,7%.  Всички тези причини, съчетани с недоброто разбиране на действието на стоманените колони води до ужасната трагедия и загубата на човешки животи.

Разрушената част от моста „Квебек“ (Снимка: ©https://www.tes.com)

Срутването на “Second Narrow Bridge” -1958г.

Строителството на моста започва през ноември 1957г. Конструкцията е рамкова, изградена от стомана ферма, със светъл отвор – 335м. Инцидентът става на 17 юни 1958г. по време на монтажа, умират 19 работници.  Причината за срутването е изчислителна грешка в дебелината на стеблата на скарата, която поддържа слабите места.

Разрушението на „Second Narrow Bridge през 17 юни 1958г. (Снимка: ©vancouver.elasticbeanstalk.com)

Липсата на усилващи елементи и ефективно диафрагмено действие  води до недопустими усилия и разрушаване на моста.  Съоръжението е завършено през 1960г. и  в памет на загиналите е преименуван на „Ironworkers Memorial Second Narrows Crossing”.

„Ironworkers Memorial Second Narrows Crossing” (Снимка: ©https://miss604.com)

Срутването на моста  „Царица Юлиана“ – 1967г.

Мостът е  със стоманена рамкова конструкция, 500м отвор, четири платна и е разположен в града Вилемстад, столицата на Кюрасао. Проектът е изготвен за да облекчи трафика през съществуващата конструкция. Светлата височина (56,4м) е избрана с оглед свободното преминаване на корабите, пътуващи за пристанището Шлегет. Строителството започва в средата на 1960г. от източния бряг. През 1967г. монтажът достига до последната част на първата половина, когато мостът се срутва и убива 16 работника. Причината за катастрофата не е изяснена, но се смята, че в основата е умората на материала. Работата по изграждането продължава два месеца след инцидента, но от западния бряг.

Срутването на моста „Царица Юлиана“ – 1967г. (Снимка: ©http://curacaochronicle.com)

Срутването на моста „Чирайра”- 2018г.

Срутването на моста „Чирайра”- 2018г.(Снимка: ©https://edition.cnn.com)

Вантовият мост в планинската част на централна Колумбия се срутва по време на строежа на 15 януари 2018г. Светлата височина на моста е 274м, а отворът му е 457м. Десет работника умират при инцидента. Причините все още се изясняват.

Разрушилият се мост в Колумбия (Снимка: ©https://www.nytimes.com)

Монтажът на мостовете е сложен процес, съпроводен със сложни технологични операции и оборудване.

Авариите при тях са свързани с прекъсване на трафика и водят до големи стопански и социални последици. Историята на още „паднали гиганти“ ще проследим във втора част.

 

Заредете още от Траяна Цветкова
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

За БДЖ с любов

Динамиката на живота се е променила значително последните години с навлизането на новите т…