Skip to main content
search

Безплатна онлайн платформа в помощ на строителите

Български експерти разработиха онлайн платформа с интерактивна законодателна база. Нейната основна цел е да подпомага строителите в изпълнението на мерките за пожарна безопасност.
Платформата съдържа пълния текст на Наредбата за строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, както и каталог на фирми, предлагащи сертифицирани според българското и европейско законодателство продукти.
Търсенето се осъществява по категории продукти и съответните фирми, както и чрез ключови думи. Предоставена е и информация какво трябва да съдържат различните документи с възможност за тяхното разпечатване.

Платформата може да откриете тук.

Обявен е конкурс за директор на НИНКН

По искане на Камарата на архитектите в България (КАБ) Министерство на културата обяви конкурс за директор на НИНКН. Членовете на журито ще бъдат осигурени от КАБ, която насърчава всички колеги да се включат. Повече за изискванията за избор на директор може да прочетете тук.

Форум за промени в ОУП на Столична община

Снимка: citybuild.bg

На 17-ти януари ще се проведе обществен форум, на който ще бъдат обсъдени възможностите за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Столична община. Целта е той да отговаря на променящите се съвременни условия и да съвпада с вижданията на различните заинтересовани страни.
През последните месеци бяха проведени редица фокус групи, на които бяха обсъдени проблемите в настоящия план. Идеите за тяхното разрешаване ще бъдат обсъдени по време на форума, като участие ще вземат както експерти, така и публиката.

Форумът ще се проведе между 15 и 18 часа в зала “Джон Атанасов” в София тех парк.

Одобрение за преобразяването на бул. “Македония”

Снимка: “Спаси София”

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде одобрение за инициативата “Парк Македония – поискай шанс за Зелена София”. Макар и да не се предвижда цялостното изпълнение на проекта на екипа на “Спаси София” и арх. Явор Иванов, булевардът определено ще придобие нов облик. Предлага се силно озеленяване чрез засаждане на дървета и тревни площи, както и продължение на зелената трамвайна линия от Руски паметник. Включени са още две пешеходни алеи, двупосочни велосипедни алеи, детски площадки, места за отдих. Автомобилите също намират своето място в проекта. Предвижда се изграждането на обозначени паркоместа от външните страни на булеварда.

Завършиха сцената за откриването на ЕСК в Пловдив

Снимка: Фондация “Пловдив 2019”

Фондация “Пловдив 2019” разпространи снимки на завършената сцена за откриването на Европейска столица на културата. Тя представлява метална конструкция с 30-метрова кула, 10 LED екрана и над 350 прожектора. Страничните подиуми са с дължина от 100 метра всеки и ще бъдат поставени от двете страни на кулата.
Сцената е разположена на бул. “Цар Борис III Обединител”, а откриването е на 12-ти януари от 19 часа.

Първият в света подводен хотел е вече факт

Снимка: © Conrad Hotels & Resorts

На Малдивите официално откриха първия в света подводен хотел. Той се намира на 16 фута под вода и е изграден на две нива. Включва частен бар, фитнес и дори басейн.
За да бъде устойчив, хотелът е с модулна структура, която първоначално е построена в Сингапур, а след това преместена на мястото на обекта. Там всеки елемент е прикрепен към бетонни пилони, които да осигурят стабилност при променливи течения.
Главен архитект и дизайнер на проекта е Ахмед Салим.

Прототип на плаваща конструкция за спешни случаи

Снимка: © SO?

Базираната в Истанбул SO? проектира и построи прототип на плаваща конструкция, която да бъде използвана за настаняване след земетресения. Проектът “Float&Float” е направен от лека, сгъваема стоманена структура, специално разработена за спешни случаи. Състои се от две главни части: горна конструкция с фиксирани, сгъваеми мебели и плаващ бетонен понтон.
При създаването на конструкцията е обърнато сериозно внимание на качеството на живот в нея, имайки предвид, че жертвите на земетресения и наводнения обикновено прекарват най-малко година във временно настаняване.

Създадоха 3D принтирана реплика на дървесина

Снимка: Columbia University

Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк разкриха метод за създаване на реплика на външната и вътрешната структура на дървесина, използвайки 3D принтер и специални сканиращи техники. Пресъздаването на външния профил на естествени елементи е вече изпробвано и утвърдено, но това на вътрешната текстура бе основно предизвикателство пред индустрията на 3D принтирането.
В последното си проучване екипът обяснява как система от картографиране на цвят и воксел е довела до продукцията на принт, наподобяващ текстурата на маслиново дърво.

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu