Днес в 9:41 часа беше извършено контролирано взривяване с дистанционен механизъм на недовършената ИПК “Родина“, която очакваше своята съдба близо 33 години. Сградата се намира на бул „Цариградско шосе“ и е собственост на д-р Михаил Тиков, собственик на най-голямата верига частни болници, сред които е „Софиямед“. Районът беше обезопасен, а движението пренасочено час преди самия взрив. На мястото бяха екипи на полиция, пожарна и спешна помощ, за да се подсигури максимално безпроблемното протичане на интервенцията. Предвидени бяха и защитни диги от трошен бетон и телени мрежи.

Минути преди взрива./Снимка: Facebook

Събитието породи огромен интерес и бе излъчено чрез различни български телевизии, онлайн стрийминги. а мнозина ентусиасти пуснаха своите дронове в небето на столицата. Мнозина „плъзнаха“ из околността, за да видят зрелищното взирявяне. Не липсваха и хора на територията отвъд обезопасения периметър.

Метод за взривяване

Намесата бе извършена по метода на имплозията, като седмици преди това сградата е била подложена на подробни прегледи, експертна оценка на риска и подготвена за взривяване. За успешно разрушаване е необходим пълен анализ на подробните структурни чертежи на обекта, за да установят основните носещи елементи на сградата и да определи дали други зони трябва да бъдат повредени в допълнение към тези, определени в чертежите. След това се подбира видът взривни вещества, подходящи за случая, и точните места, на които трябва да бъдат заложени, както и последователността на взривяване. Важно е и предвиждането на възможните усложнения и изготвянето на резервен план за действие в случай на отклонения.

Падащата странично ИПК „Родина“/Снимка: Google

Взривено бе само високото тяло на обекта, като в първите секунди тялото започна да се спуска вертикално, но в последствие се отклони и падна стремглаво настрани, като големи елементи останаха неразрушени. Образува се огромно количество прах, което се разнесе доста бързо в посоката на кв. „Дружба“ поради наличието на вятър. За да предотвратят неблагоприятно въздействие, на мястото бяха предварително мобилизирани и водоноски за справяне с праховите частици.

Снимка, направена от дрон./ Източник: Facebook public stream

Инвестиционните намерения за мястото са все още неизвестни.

Това прави  решението за разрушаване на тази емблематична по своя замисъл сграда, станала част от паметта на едно поколение, сложно и ненапълно обосновано от културно-историческа гледна точка.

Трябваше ли да  бъде разрушена ИПК „Родина“ без да са посочени бъдещите намерения?

След експертната оценка на сградата се оказва, че високото тяло е конструктивно устойчиво и би могло да се трансформира в съвсем нова сграда. Свидетели сме на многобройни добри примери за преустройство и вдъхване на нов живот на изоставени сгради, които се превръщат в прекрасни функциониращи пространства в полза на обществото. Изоставени влакови депа стават културни центрове, библиотеки и музеи. Заводи се преобразяват в цветни оранжерии, детски градини и дори жилищни структури.

Все повече студенти разработват дипломни проекти на тема ревитализация на съществуващ сграден фонд, но възможен ли е този визионерен дух да бъде пренесен в действителност в българската култура, давайки своя отпечатък на средата, в която живеем?

Видео: Вестник „24 часа“

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Антарктическите станции и тяхната архитектура
Да живееш в изолация целогодишно

Всички ние станахме част от невиждано досега явление – екстремна изолация в контекста на д…