Skip to main content
search

Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж, Франция предстои да затвори изцяло врати за период от 5 години, обяви френската министърка на културата Рима Абдул Малак в началото на месец май. в това време ще релокира част от експозициите си в свои сателити в Брюксел, Джърси и други градове по света. Едновременно с това Гран Пале и Лувъра в Париж ще се превърнат във временен дом за някои изложби и проекти на Центъра. 

Национален център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж, Франция | източник: georgie.cc

Ръководството на Помпиду планира да реновира сградата в периода от 2025 г. до 2030 г., като така Националният център ще посрещне 50-годишния си юбилей през 2027 г. със затворени врати. Първоначалните намерения реновацията да се случи по-рано в периода 2023-2027 бяха отложени след обявяването на Париж за домакин на Летните олимпийски игри през 2024 г. 

Четете тук: Какво ще бъде бъдещето на стадионите в Катар?

Център “Жорж Помпиду” – емблема на движението хай-тек

Приет с много критика в началото, Центърът Помпиду представлява емблема в архитектурата от края на XX век днес. В началото на своята кариера Ренцо Пиано и Ричард Роджърс печелят отворения международен архитектурен конкурс през 1971 г. със своето съвременно високотехнологично предложение.Тяхното решение излага видимо всички инфраструктури и системи на сградата на  фасадата, за да могат да бъдат видени и проследени, позволявайки да се осмисли вътрешното пространство като едно цяло без прекъсвания.

Архитектите на Център Помпиду Ричард Роджърс и Ренцо Пиано | източник: Rogers Stirk Harbour + Partners, © Magnum Photos, Photo: Jean Gaumy

Заедно с Публичната информационна библиотека и Центъра за музика и акустични изследвания, модерната намеса в историческата среда започва да привлича значително повече посетители през годините, отколкото първоначалните очаквания предвиждат.

Четете тук: В памет на Ричард Роджърс

Скоро след откриването си, Центърът се превръща в една от водещите сцени за съвременно изкуство, какъвто остава и до днес. Наскоро, Помпиду отвори първата изложба на музея, посветена на произведенията, свързани с новата технология NFT (незаменим токен).

Концептуална скица на Ричард Роджърс и Ренцо Пиано за интериора на Центъра | източник: GettyImages

Повече за реновация на музея

Центърът Помпиду предстои да бъде затворен, за да може да се извърши ремонт на сградата. Според представителството на музея, тя е значително амортизирана, откакто е построена през 70-те години на миналия век и се нуждае от сериозна намеса. Мероприятията по реновацията, подкрепени от френското Министерство на културата, предвиждат премахване на азбестовите плочи от фасадите, подобряване на пожарната безопасност и достъпност, оптимизация на енергийното потребление и интериорни промени, възлизащи на обща стойност от 262 млн. евро.

Помпиду Център по време на строителството му, преди да бъде открит през януари 1977 г. | източник: GettyImages

Такава скъпоструващо и голямо затваряне е рядкост за музей от ранга на Център Помпиду, въпреки че не е безпрецедентно в историята. За сравнение реновацията на Музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк през 2019 г. струваше 450 млн. долара, но институцията затвори врати за публиката само за четири месеца и веднъж преди това, в периода 2002-2004 г. за отделен проект на стойност 425 млн. долара.

Четете тук: Международен екип реновира сградата на Европейския парламент

Нови експозиционни площи

Проектът за реновация се стреми да преустрои Центъра, за да отрази неговия мултидисциплинарен характер и да предложи на посетителите повече експозиционно пространство. Разширението на музея ще бъде с площ от 20 хил кв.м., като е предвидено да се помести в неизползван автобусен гараж в подземните части на музея. Новите пространства ще бъдат предназначени за киносалони, мултидисциплинарни изложби и съвременни произведения на изкуството.

Детайл от фасадата на Център Помпиду | източник: unsplash.com

Публичната информационна библиотека също ще получи допълнително пространство на втория и третия етаж от сградата. Институтът за изследване и координация на акустика и музика, който се намира на отсрещната страна и е част от Центъра, ще остане отворен по време на основната реновация. Ресторант ще бъде открит от южната страна на сградата, заемайки галерийно пространство, а голямата тераса на седмия етаж на сградата ще бъде отворена за първи път за широката публика.

Детайл от фасадата на Център Помпиду | източник: unsplash.com

Най-голямата ретроспективна изложба на Норман Фостър дебютира в Център Помпиду

Преди да затвори врати, Център Помпиду ще представи няколко големи изложби, сред които най-голямата изложба на Константин Бранкузи и Юбилейна изложба на сюрреализма планирани за 2024 г., както и обзорна изложба на черното изкуство в Париж в периода 1950-1990 г., насрочена за 2025 г.

източник: unsplash.com

По този повод през месец май дебютира най-голямата ретроспективна изложба на Норман Фостър в Център Помпиду. Посетителите имат възможност да се запознаят с 130 значими проекта чрез чертежи, оригинални мащабни модели, диорами, видео и други средства. Изложбата включва произведения от Фернанд Леже, Константин Бранкузи, Умберто Бочиони и Ай Уейуей, индустриални чудеса като глайдер и няколко ретро автомобила, често служещи като вдъхновение за архитекта.

Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ е сграда без прецедент в историята на архитектурата едновременно с начинът, по който се провежда конкурса за сградата и смелото решение на Ричард Роджерс и Ренцо Пиано, което го печели. Ето защо е важно предстоящата реновация да се проведе по същи начин – прозрачно и демократично, с креативен усет към иновациите и бъдещето.

Четете тук: Ключови хай-тек сгради, които трябва да познавате

 

Източници

Forbes: Paris’ Pompidou Centre Will Close In 2025 For Five-Year Renovation

ARTnews: Paris’s Centre Pompidou to Close for Five Years Starting in 2025

ArchDaily: Pompidou Center to Close Completely for Renovations during 3 years

The Architect’s Newspaper: Centre Pompidou will close for five years of renovations starting in 2025

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu