Преди известно време ви разказахме за един изумителен проект на Томас Хедъруик – музея за съвременно африканско изкуство Zeitz MOCCA. Разположен в Кейптаун, ЮАР, той дава нов шанс за изоставена индустриална сграда. Комплексът от силози е трансформиран с уважение към оригиналната структура и историята, която носи.

Днес ще ви разкажем още какво още се крие в бившата индустриална сграда. Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCCA) е на девет етажа и има 10 000 кв. м изложбена площ, разпределена между 80 галерии. На най-горните шест етажа от сградата, в кулата на бившия елеватор за зърно, е разположен петзвездният Silo Hotel. Той има 28 стаи и апартамента. Сред удобствата на хотела са панорамен бар, спа център, фитнес, басейн и частна галерия.

Да разгледаме прозорците…

Тъй като бюджетът не покрива скъпите извити стъкла от първоначалната идея, Хедъруик проектира многофасетни изпъкнали прозорци, които отразяват залива, града и близката планина. Конвексното остъкляване пречупва светлината и размива границите вътре-вън. Пикселизираната структура от триъгълни повърхности, обединени от тъмната мрежа на дограмата, рисува сложна мрежа, която си играе със светлината и хвърля изразителни сенки. Сиянието по залез превръща хотела в огромен диамант.

Контрастът

В контраст с видимия бетон и пестеливата материалност, които проследяваме в интериора на музея на долните етажи, хотелската част е обзаведена пищно, в богата цветова гама. Всички стаи и апартаменти са различни, подчинени на отделна тоналност. Палитрите са вдъхновени от произведенията на изкуството, които са избрани за хотела. Стилът е еклектичен – богати текстури и десени, аристократични мебели, пищни полилеи и големи картини са комбинирани със съвременни настилки и акценти.

Границата между старо и ново е ясно отчетлива и преплита посланието за историята на мястото с новата му функция.

Изкуството

Музеят експонира шедьоври на съвременното африканско изкуство, а хотелът ги е внедрил в своето преживяване. Всяка от индивидуално декорираните стаи от дизайнерката Лиз Байден приютява произведения на най-талантливите африкански съвременни творци.

„Изкуството вдъхва живот на пространството, създава топлина и разказва истории.“ – споделя Лиз Байден.

Индустриалните осветителни тела на последния етаж са направени от стоманени пръстени, част от оригиналната конструкция на зърнените силози. В хотелското лоби, където са запазени оригиналните бетонени стени на бункера за зърно, виси огромен полилей от южноафриканския дизайнер Халдан Мартин. Изящни персийски килими, екзотични тъкани и изискани мебели допълват еклектичната композиция.

Идентичността на мястото се крие не само в смелите дизайнерски решения, но и в поставянето на африканското изкуство във фокуса. Хотелът предоставя пътешествие сред неговите творби; създава един малък приказен свят, който отваря необичайните си прозорци към красотата на природния пейзаж.

Снимки: © dezeen.com

Повече за концепцията на Zeitz MOCCA можете да научите тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

ПЕРИ България отпразнува своя 20-годишен юбилей
Ден на отворените врати посрещна много клиенти и партньори

ПЕРИ България отпразнува своя специален 20-годишен юбилей на 25 септември 2020 г. Под форм…