Преди известно време ви разказахме за един изумителен проект на Томас Хедъруик – музея за съвременно африканско изкуство Zeitz MOCCA. Разположен в Кейптаун, ЮАР, той дава нов шанс за изоставена индустриална сграда. Комплексът от силози е трансформиран с уважение към оригиналната структура и историята, която носи.

Днес ще ви разкажем още какво още се крие в бившата индустриална сграда. Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCCA) е на девет етажа и има 10 000 кв. м изложбена площ, разпределена между 80 галерии. На най-горните шест етажа от сградата, в кулата на бившия елеватор за зърно, е разположен петзвездният Silo Hotel. Той има 28 стаи и апартамента. Сред удобствата на хотела са панорамен бар, спа център, фитнес, басейн и частна галерия.

Да разгледаме прозорците…

Тъй като бюджетът не покрива скъпите извити стъкла от първоначалната идея, Хедъруик проектира многофасетни изпъкнали прозорци, които отразяват залива, града и близката планина. Конвексното остъкляване пречупва светлината и размива границите вътре-вън. Пикселизираната структура от триъгълни повърхности, обединени от тъмната мрежа на дограмата, рисува сложна мрежа, която си играе със светлината и хвърля изразителни сенки. Сиянието по залез превръща хотела в огромен диамант.

Контрастът

В контраст с видимия бетон и пестеливата материалност, които проследяваме в интериора на музея на долните етажи, хотелската част е обзаведена пищно, в богата цветова гама. Всички стаи и апартаменти са различни, подчинени на отделна тоналност. Палитрите са вдъхновени от произведенията на изкуството, които са избрани за хотела. Стилът е еклектичен – богати текстури и десени, аристократични мебели, пищни полилеи и големи картини са комбинирани със съвременни настилки и акценти.

Границата между старо и ново е ясно отчетлива и преплита посланието за историята на мястото с новата му функция.

Изкуството

Музеят експонира шедьоври на съвременното африканско изкуство, а хотелът ги е внедрил в своето преживяване. Всяка от индивидуално декорираните стаи от дизайнерката Лиз Байден приютява произведения на най-талантливите африкански съвременни творци.

„Изкуството вдъхва живот на пространството, създава топлина и разказва истории.“ – споделя Лиз Байден.

Индустриалните осветителни тела на последния етаж са направени от стоманени пръстени, част от оригиналната конструкция на зърнените силози. В хотелското лоби, където са запазени оригиналните бетонени стени на бункера за зърно, виси огромен полилей от южноафриканския дизайнер Халдан Мартин. Изящни персийски килими, екзотични тъкани и изискани мебели допълват еклектичната композиция.

Идентичността на мястото се крие не само в смелите дизайнерски решения, но и в поставянето на африканското изкуство във фокуса. Хотелът предоставя пътешествие сред неговите творби; създава един малък приказен свят, който отваря необичайните си прозорци към красотата на природния пейзаж.

Снимки: © dezeen.com

Повече за концепцията на Zeitz MOCCA можете да научите тук.

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

КАЛПАКЧИЕВАТА КЪЩА В БАНКЯ
За реставрацията, ценността на оригинала и отношението към наследството

Срещам се с екипа на E House Architects в тяхното уютно студио, където арх. Анна Неврокопс…