Фрида Ескобедо е архитектът, на когото е възложена отговорната задача да проектира тазгодишния изложбен павилион в Хайд Парк, Лондон. Тя ще бъде най-младият архитект, изпълнявал тази задача от началото на инициативата, започнала през 2000 г. Нейният проект предвижда затворено пространство, оформено от два правоъгълни обема, позиционирани под ъгъл. С взаимодействието между светлина и вода, дизайнът се стреми да пресъздаде усещането за мексиканската жилищна архитектура, използвайки британски материали, като по този начин свързва двата контекста.

План | Image © Frida Escobedo, Taller de Arquitectura

Павилионът ще бъде изграден от циментови покривни шиндли с изявена текстура и тъмен цвят. Подредени една върху друга чрез разминаване, те оформят така наречената celosia – вид ажурна стена, характерна за Мексико. Вътрешното пространство ще има триъгълен басейн, а долната страна на покритието на структурата ще има рефлективни панели. Съвместно те формят вариращи отражения на променящото позицията си през деня слънце. Ситуирането на пространството в посока север-юг е препратка към Началния меридиан, намиращ се на няколко километра източно – в Гринуич. Според Ескобедо, дизайнът на павилиона е допирна точка на материалност и исторически вдъхновения, които са неразделна част за същността на Лондон.

Идеята на павилиона е изразяване на време и архитектура чрез интензивно наслагване на обикновени материали и прости форми.

Материалите, подчертаващи светлината, сенките, отраженията и прозрачността, превръщат сградата сама по себе си в часовник, отмерващ преминаването на деня. Те ще бъдат произведени във Великобритания и така ще свържат английската субстанция и мексиканската концепция, за да вдъхнат у посетителя силно чувство за „летящото“ време, изобразено чрез игра, импровизация и съзерцание на летните месеци.

Архитект Фрида Ескобедо е 18-тият и най-младият архитект, който приема поканата да проектира временния павилион. Инициативата започва през 2000 г. с участието на арх. Заха Хадид и представя първите сгради на световноизвестни архитекти, които все още нямат изпълнени сгради във Великобритания. В последните години тя се явява като платформа за изявяване на открояващи се таланти като Соу Фуджимото и Бярке Ингелс.

Image © Frida Escobedo, Taller de Arquitectura, Renderings by Atmósfera

Ескобедо е позната с работата си по активизиране на обществени и жилищни пространства. Тя открива своето студио през 2006 г. в Мексико Сити и изгражда няколко значими за страната проекта като библиотеката Librería del Fondo Octavio Paz и разширение на галерията La Tallera Siqueiros в Куернавака. Работите й са представяни на Венецианското биенале, Лисабонското триенале, в Сан Франциско, Лондон и Ню Йорк. Най-скорошните й проекти включват сгради на Станфордския университет, както и жилищни комплекси в Гереро и Салтильо, Мексико. Носител е на награди и изнася лекции в целия свят.

Serpentine Pavilion 2018 ще съдържа своите традиционни програми с експериментални интердисциплинарни вечери, в които участниците в сферите на изкуството, архитектурата, музиката, филма, теорията и танца ще създадат нови и специфични творби в отговор на дизайна на архитекта. Така се дава възможност за уникални начини за интерпретиране и изживяване на архитектурата и изпълнителските изкуства. Павилионът ще отвори врати на 15-ти юни и ще може да бъде посетен до  7-ми октомври тази година.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Градска среда

2 коментара

  1. […] ви представихме тазгодишния Serpentine Pavilion в Лондон, а днес ще разгледаме още един пример от […]

    Reply

  2. […] Тя съвпада с временната архитектурна инсталация Serpentine pavilion, за която писахме наскоро. Структурата е изградена […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Противоречиво санирание в София наруши паметник на културата
Сградата недвижима културна ценност осъмна с бутафорна фасада

Противоречиво саниране на сградата на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 87 в София остави…