Skip to main content
search

През октомври 2022 г. архитектът кмет на Братислава, Матуш Вало, печели втори мандат на местните избори с почти двоен резултат спрямо предишния път. В Прищина, Перпарим Рама, също архитект, печели първи мандат на изборите за кмет през 2021 г. Фокусът и на двамата са работа с градските пространства, развитието на устойчиви политики, намиране на начини за подобряване на връзката на жителите с противоречивото минало на градовете им и създаването на чувство за принадлежност към града като общност и физическо пространство. 

Всичко това се случва в Източна Европа, в контекста на свят, който все повече си задава въпроса какво е бъдещето на архитектурната професия и какво е мястото на архитекта в планирането и управлението на градовете. Наблюдаваме ли ново течение на впускане на архитектите и градостроителите в политиката, опитвайки се да предложат нови начини за развитие и управление на източноевропейските градове? 

Активистът Матуш Вало и Братислава

Преди да влезе в политиката Матуш Вало се самоопределя като градски активист. Още през 2008 г. създава инициатива, с която събира идеите на други архитекти за промяна на Братислава, с които след това организира и изложба в Националната галерия на Словакия. Като част от дейността си на активист с фокус градска среда посещава конференция в Ню Йорк през 2010 г., където среща редица съмишленици. Там осъзнава, че 

“Активизмът има стъклен таван и ако искам реална промяна, трябва да вляза в политиката.”

Кметът на Братислава – Матуш Вало. Източник: Sme – Gabriel Kuchta

По това време се появява и идеята за книгата Plan Bratislava, която събира на едно място редица експерти по градски политики и техните идеи. Преди започването на работа по книгата Вало им казва: “Ако споделите идеите си с мен, ви обещавам, че ще ги превърна в реалност.” Книгата е абсолютен хит в града и се разпродава масово още, когато излиза на пазара. Тя залага на добър графичен дизайн и качествена визуална комуникация, които седят в основата на успешната пиар стратегия на екипа от съмишленици. 

Книжката Plan Bratislava залага на разбираем език и добър графичен дизайн, за нея Вало казва: “Plan Bratislava се превърна в академичен подход към печеленето на избори, обществото го разбра, медиите го разбраха, 77 души се събраха и го преъврнаха в реалност.” Източник: www.planbratislava.sk

Plan Bratislava е първият успех по пътя на Вало, който му печели местните избори през 2017 г. Той споделя, че през първите години на управлението си следва книгата като Библия, работейки активно с личностите, които са я превърнали в реалност. Фокусът на Матуш е върху създаването на по-приветлив и сигурен град за децата, подобряване на връзката на жителите с противоречивото минало на Братислава и възвръщането на чувството за принадлежност към града. Очевидно тези стъпки са успешни, защото той триумфира на следващите избори за кмет с двоен резултат пред своите противници.

Проблеми – паралели

Братислава се среща с много подобни на София проблеми – след 1989 г. градът измества фокуса си от развитието на публични пространства и сгради и започва масов приток на частните инвестиции, които често предхождат градското планиране. От 2017 г. насам обаче все повече инвеститори работят пряко с общината и обръщат все повече внимание на качеството на градската среда. 

Едно от най-големите предизвикателства се оказва и работата с частните подизпълнители към общинските служби, които са дълбоко свързани с корупционни сделки. Силна политическа воля успява да направи процесите прозрачни на цената на заплахи и сериозни политически провокации.

Сградата на Националното радио в Братислава. През 2018 г. е обявена за паметник на културата. Източник: Alexandra Timpau, повече снимки ТУК.

Новите политики включват и работа с историческите сгради в Братислава, включително и със следвоенното наследство, тъй като днес едни от най-представителните сгради в града са именно от този период, например, сградата на Националното радио и площад “Свобода”, който наскоро бе напълно възобновен. Поставен е основен фокус и върху градските пространства и тяхното развитие. Вало вярва в максимата, че когато жителите смятат, че градът им е красив, а пространствата приветливи и сигурни, те създават по-дълбока връзка с града си и се идентифицират с него. 

 

В Общината се открива и нова дирекция, наречена Metropolitan Institute Bratislava, която играе ролята на съвет по дизайн. Тя се занимава със създаване на стандарти за облика на града, организира конкурси и задания за градски интервенции. След успеха на Plan Bratislava в работата на общината активно продължава да се използва и силата на графичния дизайн и добрата визуалната комуникация за разпространение на информация за нещата, които се променят и подобряват в града. 

Матуш Вало освен успешен архитект, а вече и кмет, е и член на една от най-популярните рок банди в Словакия, а умението му да смесва експертиза със съвременни начини на управление и забавление се оказва нужната рецепта за възраждане на словашката столица. 

Възраждането на халите в града също е част от проектите на Вало, преди 10 години сградата е била празна, а днес изживява истински Ренесанс. Върху нея работи цял колектив от експерти, които чрез иновативни комуникационни методи създават връзка между жителите, архитектурата и бизнесите, които се помещават в сградата. Източник: www.welcometobratislava.eu

За всичко това той разказва подробно в летния брой на списанието Monocle с фокус върху градовете и качеството на живот в тях, което посвещава статия и подкаст епизод на него.

Перпарим Рама и Прищина

Докато Матуш Вало в Братислава има натрупан опит като кмет вече цял успешен мандат, Перпарим Рама в Прищина е в началото на своя път като градски управник. Той попада в ролята на кмет след множество неуспешни опити да съветва предишните управници на града по отношение на различни градски политики, през 2012 г. е куратор на първото участие на Косово на Архитектурното Биенале във Венеция, когато дейността му като архитект започва да набира популярност пред местна публика.

През 2021 г. по предложение на опозиционната партия в страната решава да се впусне в кметската надпревара с идеята да може най-сетне да повлияе позитивно върху развитието на града.

Библиотеката в Прищина, която става ключова локация в Manifesta Biennal през 2022 г. Снимка: Atdhe Mulla

Въпреки, че е кмет на Прищина само от година и половина, някои промени в града вече се наблюдават. В интервю за международното списание за дизайн култура Nomad през тази година, той разказва за визиите и предизвикателствата, с които се среща. Още в началото започва да работи с фокус върху подобряването на качеството на живот на жителите в града с решаването на основни проблеми като нелегалното строителство, липсата на инфраструктурни проекти и проекти за обществено обслужване като училища и детски градини, както и въвличането на местните общности в развитието на града.

Рама пред един от символите на Прищина – библиотеката. Източник: klankosova.tv

Наред с управленските задачи през миналата година Перпарим Рама инициира и реализира успешното културно събитие Manifesta Biennial, което превърна града в център на съвременните изкуства за няколко месеца. Със създаване на нова културна идентичност за града и пространство за развитие на алтернативно мислене Рама се надява да постави Прищина на картата на Европа и света.

По време на събитието редица занемарени пространства и изоставени сгради също са възродени с цел да изобразят пред жителите как те могат да се завърнат в живота на столицата и да станат активни градски зони. Рама също има визия да развива качеството на градските пространства като вече е започнал активен процес в тази посока. 

Перпарим Рама гледа на Прищина като град, който има безкрайно много възможности за развитие, защото все още е в процес да дефинира себе си като европейска столица. Той се опитва да сложи и фокус върху историята на града, като я използва като отправна точка за бъдещо развитие. 

Гражданските и експертни организации за София

Архитектите и урбанистите са възпитавани и възприемани като стратегически мислители, които оформят градовете и сградите и начина на живот на хората. В последните години обаче те до голяма степен губят тази си функция и все повече се занимават с проектантска дейност “на парче”, далеч от големите идеи и процесите по планиране на средата. Новата тенденция в близки по история и манталитет до нас държави показва, че архитектите и градостроителите постепенно започват да се завръщат към основния смисъл на тяхната професия, изразена в това да създават стратегии за градовете, да ги имплементират и да създават по-добри условия на живот за техните обитатели. 

Тази година и София, с подобни на Братислава и Прищина проблеми, е на прага на местни избори.

И у нас за първи път активни граждански организации и експерти, сред които и редица архитекти и градостроители, подобно на Вало и Рама осъзнават, че пътят към реални промени в градската среда минава през политиката. 

До 2022 г. Спаси София като гражданска организация бе една от най-активните у нас, още тогава, подобно на Вало, те подготвиха и своята книга “План за София”. През октомври миналата година експертната организация “Екипът на София”, начело с архитект Любо Георгиев, представи своите решения за София, базирани до голяма степен на дългогодишната им работа за Визия за София, където пряко се анализираха проблемите на града и възможните им решения. 

През май Анета Василева попита в свой текст за “Тоест” Възможно ли е истинско въвличане на гражданите без популизъм? Може ли да се създадат осмислени политики като процес, а не скучни програми, спуснати две седмици преди изборите?… Могат ли политиците да говорят за истинските грижи и проблеми на хората, за толкова важното ни ежедневие?“

По това време в София протичаше “безпрецедентен процес”, както го бе нарекла тя. Партии, независими експерти и граждански организации работят заедно и анализират какво и как точно трябва да се промени в града.” 

Екипи на гражданските и експертни организации за първи път бяха на терен и се интересуваха пряко от проблемите на кварталите и жителите им, правеха се стратегии за въвличането им в планирането на бъдещи политики. Все процеси, които са иновативни за нашите ширини, но изглежда се случват и на други места близо до нас.

Днес обаче, около месец преди местните избори, ситуацията изглежда малко по-различно. Ролята на силните граждански организации, които през последните години с действията си предизвикваха начина, по който трябва да се развива столицата, остава някак на заден план. 

Цитат от “Визия за София”. Източник: vizia.sofia.bg

На прага на местните избори сякаш силната гражданска енергия и ролята на експертите като архитекти и градостроители е просмукана от политически несгоди и партийно парцелиране. Изглежда устремът за по-добър, сигурен и работещ град са практически изчезнали от дебата за местна политика, а фокусът пада по-скоро върху геополитически проблеми, с които би следвало да се занимават политиците на национално ниво. Градът, пространствата му и жителите му, за съжаление, изглежда не са приоритет.

Новото течение в местната политика на постсоциалистическите градове обаче, ни показва, че промените в средата не се случват чрез пътя на политическото говорене, а с поставяне на града, гражданите му и проблемите им в центъра на диалога. 

Ще може ли и София да осъзнае това и да го приеме и като свое възможно бъдеще или отново ще се размине с тенденциите и ще продължи да се губи в дълбините на политическата алчност, трансформирана в обществено напрежение по теми, които не влияят пряко върху качеството на живот на всеки един от нас като жител на града?

_____________________________
Източници и референтни линкове:

•Подкаст на Monocle, The Urbanist. City Profile: Bratislava 
•Брой 165 на Monocle, Issue 165 August/July 2023
Интервю в Nomad. Perparim Rama, Mayor of Pristina 
•Екипът на София, Добрите примери от Европа: Братислава 
•Анета Василева за Тоест, Преди местните избори: Гражданите и градът 
•Анина Сантова за Капитал, Местните избори 2023: София за основен ремонт 
•Сайт на Plan Bratislava 
•Сайт на Metropolitan Institute Bratislava
•Сайт на Визия за София
•Сайт на План за София

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu