Skip to main content
search

Първите три сесии на международния форум Corrosion Prevention Balkans 2018 се състояха на 28-ми юни в хотел „Империал“ в Пловдив. Гостите на събитието бяха приветствани от Десислава Николова, която даде думата на Ернесто Нориега Стефановглавен изпълнителен директор на Corrosion Prevention Balkans 2018. Той подчерта важността на темата и покани на президиума проф. д-р Гюнтер Шмит, президент на Международния съвет по корозията (ICC) и член на Борда на Световната организация по корозия (WCO), който благодари за поетата инициатива на партньорите.

В световен аспект 2.5 трилиона американски долара годишно биват загубени заради корозията. Една трета от тази сума може да бъде спестена.

Това може да се случи дори само с прилагането на днешните знания и според Шмит има глобална необходимост от подобни конференции. Трябва да взимат участие не само тези, които работят над превенцията, а и тези, които взимат важни решения – правителство, браншови организации и инвеститори. Проучванията, целящи намаляване на корозията, спасяват животи, инфраструктура и индустриално имущество. Проф. Шмит сподели, че е открил, че в България няма организация, която тясно да се занимава с този проблем и се надява конференцията да „запали искрата“ за създаването на такава.

Думата взе и Добрина Проданова, председател на Търговската камара в Пловдив. Според нея, увеличаването на материалните активи е цел на всяка икономика. Годишно около един милиард лева годишно биват използвани от Община Пловдив за добиване на нови такива, а голяма част от тази инвестиция би могла да бъде поета от превенцията на корозията, стига в нея да бъдат вложени достатъчно проучвания. Това е изключително важен фактор за ръста на икономиката – машини, транспорт, хардуер, далекосъобщения, както и други отрасли. Проданова нарече превенцията на корозията „търсенето на лукса в нашия бит“. Думата Balkans в името на конференцията според нея е ключова:

„Да изтрием ръждата в отношенията на Балканите.“

Приветствието бе обръщение към гостите – експерти от десет държави: Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Полша, Чехия и Хърватия.

Бяха прочетени и поздравителни съобщения от кмета на Община Пловдив – г-н Иван Тотев,както и от Джефри Дидас, президент на NACE International – международната организация за контрол на корозията.

Модератор на първата сесия бе д-р Вилхелм Ернинг от Федералния институт за изследване и тестване на материали (BAM), Германия. В нея бе проведена презентация на тема „Глобалната необходимост от разпространение на знанията, научните изследвания и разработки относно влошаване състоянието на материалите и контрол на корозията“ от проф. д-р Гюнтер Шмит.

Формулата корозия – ръжда – боя е невинаги работеща.

Той поясни, че за широката общественост корозията означава просто ръжда и че има предразсъдъци спрямо по-задълбочени проучвания и предотвратяване на нейното действие. Всъщност няма част от живота, която не е засегната от корозията. Тя е може да бъде сериозна заплаха за здравето, криеща се както в ежедневни предмети като съдове за готвене, така и в сградниинсталации.

47% от питейната вода в България не достига до крайните потребители.

Проблемът за това се крие основно в корозията на тръбите. Тя влияе също и на производството на енергия и на нейното спестяване, културното наследство, здравето, комуникацията, транспорта, социалната и публичната сигурност. Според проф. Шмит прогрес може да бъде постигнат чрез образование и превенция на процеса в приоритетни сектори като енергетиката, строителството, транспорта и комуникациите чрез мениджмънт, мониторинг, въвеждането на сензорни системи и глобални стандарти.

В паузите гостите имаха възможност да се запознаят с различни компании, занимаващи се с продукти за превенция на корозията.

Следващият акцент от сесията бе  „Предимства и приложения на горещото поцинковане“, представено от инж. Стоян Трифонов. Той говори за химическата композиция на металите и техните механични свойства и показа някои техники за поцинковане. Д-р Вилхелм Ернинг разгледа темата „Изпускане на тежки метали в питейната вода: Как да тествате и оценявате материалите.“, разказвайки подробно за историята на добива на питейна вода. Резултат от нея са днешните хармонизирани стандарти. Спазването им обаче се оказва по-голямо предизвикателство и в тази връзка д-р Ернинг представи немската система на контрол по качеството на водата.

Ернесто Стефанов бе модератор на втората сесия, чиято първа тема „Антикорозионни системи и защитни покрития от Оргахим АД“ бе представена от Лади Николов. Той представи над стогодишната история на фирмата у нас, както и проучванията и техниките, които тя използва. След това Енцо Кампедели от МГ Аноди Интернешънъл АД, България и EC QUADRO SRL, Италия говори по темата „Материали и услуги за катодна защита“. Красимир Бачовски от Бласт инженеринг за България говори за индустриалните антикорозионни покрития и методите за подготовка на металната повърхност преди боядисване. Той също така представи по-подробно и стандартите за това, както и различните видове камери за бластиране, нанасяне на покрития и боядисване, които фирмата произвежда. За корозията на тръбопроводи и резервоари за суров нефт говори инж. Вацлав Шевъл от катедра „Метални строителни материали“, Технопарк Кралупи, Чехия.

Демонстрация на направа на заварка върху тръба за газопровод.

Модератор на третата сесия бе Михаил Ячевски от полското дружество по корозия. Беше представена фирмата PA-EL – Кресимир Кекез, PA-EL d.o.o, Хърватия, както и темите „DCVG проучвания и възстановяването на покритията“ от Субраманиам Раджу, Cathodic Corrosion Control Ltd, Великобритания и „Дейности, насочени към повишаване на корозионната осведоменост“ от Михал Ячевски. Гостите взимаха активно участие в сесиите, задавайки въпроси и споделяйки препоръки.

Вечерта беше проведен и коктейл за участниците в събитието. Утре отново сме тук, за да отразим втория ден от конференцията! Благодарим на организаторите за поканата.

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu