Skip to main content
search

Списанието, отразяващо тенденциите в българския интериор още от 1967-ма година, става на 55 години. Въпреки различните периоди, през които е преминало изданието, то остава и до днес най-всеобхватният архив на  постиженията на българския интериорен дизайн. На тържественото събитие по повод ежегодните награди за най-добър интериор се усети и амбицията за развитие, която показа сплотеният екип на списанието. Още повече, усети се и стремежът към създаване на общност, която сплотява дизайнери, любители и всички хора, заинтригувани от дизайна на вътрешните пространства.

Един от тазгодишните броеве

В двете главни категории на конкурса – жилищни интериори и обществени пространства, бяха връчени награди на журито и награди на публиката. Професионалното жури включваше утвърдени имена в света на дизайна като арх. Радина Гешева, арх. Пенка Станчева, арх. Станислав Константинов, арх. Миглена Бояджиева, арх. Боби Борисов и екипът на Наш Дом. В поздравителната си реч арх. Пенка Станчева изрази похвала за нивото на номинираните проекти. А главният редактор на списанието – Антоанета Баева напомни, че студиата, които се поместват на страниците му, своевременно и пишат историята на българския дизайн. 

Кои са отличените интериори?

Третото място в надпреварата между жилищните интериори беше отредено за интериора на студио Don’t DIY, в който основополагаща идея е зеленината и умело организираното пространство.

Снимка: Асен Емилов

Второто място спечели Румен Евстатиев в колаборация със Склада за апартамент в София с подчертан земен, минималистичен и артистичен проект с основни материали – дърво, метал, кожа.

Снимка: Венцислава Василева

Първата премия беше връчена на HUSH архитекти за апартамент с индустриален дизайн, базиран върху първокласното съчетание между тухла, неръждаема стомана и естествена дървесина. Самите архитекти разказват това за интериора: “Сърцето на дизайна е умелото съчетание на спокойни, класически мебели и елементи с ярък характер, а комбинацията на хладно индустриално излъчване с настроението на уютен дом прави интериора наистина специален.”

Снимка: Studio Blenda

Сред обществените интериори отличен на трето място беше проектът на студио Cache Atelier с проекта Innovation hub Sofia. Дом за стартиращи компании, които могат да развият идеята си, предлагащ непринудена атмосфера, спокойни сини тонове, място за контренрация и място за споделяне на идеи.

Снимка: Минко Минев

А второто място зае Ива Платиканова за проекта си Училище сред природата, който акцентира на естествената природна среда като метод за възпитание.

Вижте тези съвети за обзавеждане от 60-те

Победителят в категория Обществени пространства се оказа проект с параметричен дизайн, обновяващ градската среда. Проектът на студио GRID архитекти – Павилион Чайка е отворено публично пространство за събития за младежи, създадено по инициатива на Община Бургас в Морската градина. Проектът е параметрична структура от дърво и стомана, изпълнена с високотехнологични цифрови технологии и машини, и вдъхновена от полета на чайката.

Снимка: Smile G Photography

Сред наградите на читателите също изпъкнаха изключително добри проекти.

В жилищните проекти Татяна Станчева от TANNE design studio се класира на трето място с просторен семеен апартамент с бохемски привкус. Тя включва материали като естествена дървесина, сива тапицерия, цветови акценти и неутрални тонове.

Снимка: Nikki Candelero

Антония Саранеделчева от МОМИ студио показа функционално овлядан проект, наименован “⅓ синьо”, който се класира втори. Синият цвят е част от  основната концепция, разработен е детайлът на кухненския остров и цялата композиция е обединена от стилни черни линейни елементи.

Снимка: Евгени Иванов

А най-много гласове събра интериорът на Румен Евстатиев и Склада. Инспирирани от музиката, те създават интериор със стилен подбор на мебели, нежна цветна палитра и интересна проестранствена геометрия. Казват, че “Добрият дизайн се ражда там, където функцията и изкуството са равностойни.” 

 TANNE design studio зае трето място и за обществен интериор на офис, решен с метал и дърво.

Второто място отиде за хотелски апартамент в София на интериорния дизайнер Иван Александров и продуктовата дизайнерка Надежда Димитрова. Той се открои със смел почерк, ярки цветове, нестандартни форми и постмодерен дух. 

Снимка: BulFoto agency

И призът в категорията отиде за Цветелина Димитрова от Baraka Design Lab. Проектът за бутиков морски хотел борави умело с ландшафта и озеленяването, включва интересни дизайнерски мебели, а във вътрешните пространства включва вдъхновения от морето и заобикалящата хотела гледка.

Такива събития и конкурси са едно от най-важните условия за развитието на дизайна, защото успяват да създадат конкурентната среда. А тя е резултат именно от конкурси и професионална критика.

Затова можем само да се надяваме да работим в среда на добри проектанти.

И да се борим да надминаваме старите си постижения, учейки се един от друг. Пожелаваме на изданието да се развива все повече и да дава все по-голяма платформа за изява на българските архитекти и интериорни дизайнери. 

Разгледайте всички номинирани проекти тук.

Прочете повече за важността на експертната критика

Виктория Димитрова

Архитект и изследовател, който търси оригиналните идеи и интересните проявления на архитектурата и дизайна. Вярва, че културата е горивото на личностното развитие.

Остави коментар

Close Menu