Skip to main content
search

Ако сте архитект, страдате от пост-университетска депресия и безпътие, не искате да работите за никого и офис атмосферата ви задушава или пък сте професионалист с опит, на който му е писнало да се движи по конвенционалната линия; ако имате нужда от повече самостоятелност и по-глобална разпознаваемост; ако обичате да пътувате и не сте сигурни точно къде Ви се живее… Ако отговаряте на един от тези профили или просто обичате свободата, то днес интернет има решения на Вашите проблеми.

image: archiobjects.org

Архитектурното списание “Archiobjects” ни представя списък с онлайн платформи, които могат да послужат на архитектите в развитието на самостоятелен бизнес онлайн. Проучването на Лука Оннибони, създател на платформата, представя няколко сайта, които успешно помагат на архитектите сами да се рекламират и да предлагат услугите си в мрежата. Днес дигиталният маркетинг е от изключително значение за успешното предлагане на продуктите ни. Посредством услугите на някои специализирани сайтове, можете да достигнете бързо и лесно до глобалния пазар. Необходима е само подходящата реклама.

Създайте си онлайн профил в някои от установените фрийланс платформи

Най-отворена и успешна според Оннибони е платформата GoPillar. На практика, това е сайт, който предлага малки архитектурни конкурси с парични награди, в които всеки може да участва. Последователите на платформата са над 14 000 архитекти и дизайнери от цял свят. В сайта могат да се регистрират както клиенти, така и дизайнери и архитекти. Клиентите споделят от какъв проект се нуждаят, като той може да варира по мащаб. Изготвят се както цялостни архитектурни решения, така и рендери, чертежи, и по-тясно специализирани услуги. Всяко задание от клиент се превръща в конкурс, в който взимат участие тези, който смятат, че могат да се справят със задачата. След края на конкурса клиентът избира любимото си решение и изплаща необходимата сума за резлизирането му, предвидена в началото. Този подход дава възможност на клиента много по-богата палитра от решения, а на архитектите – възможност за изява без необходимост от предварително установена практика на работата им. Може да сте дори студент и въпреки това вашето решение да се окаже най-желаното от определена аудитория.

image: ilmessaggero.it

На подобен принцип работи и платформата Hauzz. Тя предлага три различни услуги на потребителите си. В нея можем да разгледаме над 9 милиона идеи за дома, да се свържем с архитекти на свободна практика, а също и да закупуваме продукти.  Архитектите създават свой профил в сайта, като предлагат портфолиото, услугите и контактите си. След това профилът им бива класифициран по географско положение и по рейтинг, съставен от мнението на клиентите, които са работили с тях. Ако сте фрийлансър, това е една добра възможност за израстване и добиване на разпознаваемост.

image: www.davidduncanlivingston.com

Друга отлична възможност за архитекти на свободна практика са платформите Upwork, Freelancer, GURU, 99designs, Peopleperhour и др. В тези сайтове намират попрището си много фрийлансъри с различни професии. Необходимо е да създадете свой профил и да посочите всичките си умения, с които може да спечелите клиентите. Тъй като архитектите обикновено се славят с широк спектър от умения, техният профил може да попадне в различни категории – като се започне от строителство чак до графичен дизайн и консултиране. Създаването на убедителен профил е фундаментален за участието в тези платформи. Клиентите са изправени пред много богат избор от регистрирани специалисти от една и съща сфера и за разлика от подхода в GoPillar, тук те се ръководят от профила на дизайнера в платформата преди да му зададат желаната работа. Колкото повече наблегнем на доброто представяне на уменията си, толкова по-голям шанс бихме имали в борбата с конкуренцията.

image: biz30.timedoctor.com

Продавайте продуктите си

Друг метод за добиване на професионална независимост може да се окаже предлагането на нашето лично производство. Ако например сте страстен почитател на 3D принтирането, платформата  Shapeways Ви предлага възможността да продавате създадените от вас „джаджи“ онлайн на цена, която вие сами определяте. На същият принцип Graphicriver пък се специализира в продаването на графично съдържание. Всичко, което може да предложите – векторни изображения, снимки, презентации, видеа, плъгини и т.н. може да се превърне в успешно закупуван продукт. Така освен с финансиране ще се сдобиете и с популярност на предлагания от Вас продукт.

image: alternativeto.net

Създайте свое уеб пространство

Ако все пак не ви се влиза в никоя от изброените платформи и искате да развиете своя собствена уникална идея за бизнес, то има уебсайтове, които са се погрижили и за тази опция. Kickstarter и Indiegogo например са две платформи, които ви позволяват свободно да изложите идеята си под формата на видео, да я насочите към определена аудитория и чрез сайта да събирате спонсорства за осъществяването й. За започването на лична практика от огромно значение е създаването на добър уебсайт и правилното представяне пред набелязаната аудитория. За непотомствените архитекти един от най-добрите начини за установяване на име е печеленето на конкурси. Затова участвайте!

image: www.digitaltrends.com

Интернет е средство, което има много негативи. Ако обаче се научим да го използваме в наша полза, може да се превърне в безкрайна палитра от възможности.

 

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu