Инвеститор: Васил Генчев
Изпълнител: „ЗС Инвест“
Архитектура: арх. Стефан Шекеров
Конструкция: инж. Милчо Илиев
Стени: тухли Wieneberger Porotherm N+F, 12 см, 25 см
Местоположение: местност „Плочата“, гр. Плевен
Функционален тип: еднофамилна жилищна сграда
Застроена площ: 346,50 кв. м – едноетажно застрояване
Година на завършване: 2018 г.
Отличия: второ място на Wienerberger Brick Awards 2018 г.


Проект, който ни направи особено впечатление още по време на изложбата на Wienerberger Brick Awards, е нетрадиционното за българската практика третиране на темата „еднофамилна къща“ в Aura House на арх. Стефан Шекеров. Тя е лаконична с обемите и функционалната си организация, но изразителна и категорична в своята цялост. Къщата отчита и се съотнася към околното пространство, като го включва в цялостната програма на решението. Особено внимание е обърнато на слънцето и неговото влияние, на зеленината и на размиването на границите вътре-вън.

Aura House е разположена в обширен имот в новоразвиваща се жилищна зона в южната част на Плевен. Застрояването е позиционирано в североизточната част на имота, съобразено с удобен подход от улицата. По този начин най-пълноценно е усвоена максималната полза от просторен, слънчев и озеленен двор. Осигурено е цялостно отваряне на сградата от юг към обширна тераса с басейн и затваряне към неблагоприятното изложение и улицата. Богатото остъкляване и възможността за цялостно прибиране на витрините размиват границата вътре-вън.

Ситуация Aura House | ® Shekerov Architects

Функционалната организация

Къщата е решена с изчистени и ясни функционални връзки между групите помещения в нея, като е определена основна ходова линия, около която са групирани. Делението на обемите идва от разпределението, което отговаря на заданието на клиента.

Търсено е оптимално функционално решение.

Влизането е от изток, откъдето са пешеходният и автомобилният достъп. Тази фасада е подчертана с дървена облицовка и силно издадена козирка. Гаражът е за два автомобила, а преддверието директно въвежда в просторната група „Ден“. Помещенията от нея са с по-големи площи и височини и значителни с размерите си витрини. Дневната е свързана с трапезарията с кът за камина. Главната спалня е „прикрепена“ към крилото на дневната част, като по този начин всичко, случващо се в къщата, е съобразено с обитаващите главната спалня.

Разпределение Aura House | ® Shekerov Architects

Обемите са обобщени и категорични, линиите – ясни и изразителни.

Конструкцията е монолитна стоманобетонна над жилищните площи, а покривът – единичен топъл плосък с външно и вътрешно водоотвеждане. Козирката над гаражите е метална, окачена на ванти. Всички външни и вътрешни стени са изпълнени с тухли Wieneberger Porotherm N+F – съответно с дебелини 25 и 12 см. Комбинацията от външни стени от керамични тухли  с вертикални кухини и допълнителен топлоизолационен пакет гарантира нисък разход на енергия  за отопление и охлаждане и отличен микроклимат в сградата.

® Shekerov Architects

Покривът контролира микроклимата в къщата

Целият покрив на по-високия обем завършва със специфичен борд – слънцезащитен елемент, който осъществява контрол над греенето през различните сезони. През лятото, когато слънцето е високо, интериорните пространства са защитени от преослънчаване, а зимата, когато слънцето е по-ниско, са щедро огрявани.

Разрез | ® Shekerov Architects

„Специфичният борд, който всъщност е целият покрив на главното крило на къщата, е един вид обърнат нормален покрив. Чрез обръщането на наклона на покрива през лятото, когато слънцето е високо в небето, дневната част на къщата изобщо не се нагрява. През зимата, когато слънцето е ниско, тя приема обилни количества слънчева светлина, което помага за постигането на комфортен микроклимат. По този начин къщата се нуждае от минимални намеси от отоплителната и охладителна системи. Точният наклон е изчислен чрез съвременните програми за проектиране, които показват градусите на слънцегреене целогодишно, използвайки точното местоположение по географски координати.“, споделя повече детайли арх. Шекеров.

Изометрия, изобразяваща функцията, която е търсена, с изобразяването на конкретния детайл | ® Shekerov Architects
Снимка от летния сезон, доказваща, че системата реално работи | ® Shekerov Architects

Вдъхновението за обемите и идеята за покрива произлизат от търсената слънцезащита на дневната част и делението на обемите. Въпросният обем е предизвикал дискусии относно името на къщата, като в крайна сметка е избран терминът „Аура“, съотнасящ се към явлението в оптиката, означаващо ореол (светлинен пръстен) около даден обект.

Козирката заема ролята на този „ореол“, допускащ в къщата само благоприятното въздействие на слънцето.

® Shekerov Architects

Как архитектът убеждава инвеститора да приложи подобно по-нестандартно решение?

„Не е нужно особено убеждаване на клиента да се приложи конкретна визия, стига тя да изпълнява поставените в заданието задачи. Въпросният клиент е добре запознат със съвременните методи на строителство и плюсовете, и минусите, които носят със себе си.“, споделя арх. Шекеров. 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Арх. Павел Янев: интериорният дизайн от идеята до изпълнението
Новият уебинар на Novas Artes ще се проведе на четвърти юни

Третото събитие на Novas Artes ще се проведе следващия четвъртък, четвърти юни. След като …