Инвеститор: Васил Генчев
Изпълнител: „ЗС Инвест“
Архитектура: арх. Стефан Шекеров
Конструкция: инж. Милчо Илиев
Стени: тухли Wieneberger Porotherm N+F, 12 см, 25 см
Местоположение: местност „Плочата“, гр. Плевен
Функционален тип: еднофамилна жилищна сграда
Застроена площ: 346,50 кв. м – едноетажно застрояване
Година на завършване: 2018 г.
Отличия: второ място на Wienerberger Brick Awards 2018 г.


Проект, който ни направи особено впечатление още по време на изложбата на Wienerberger Brick Awards, е нетрадиционното за българската практика третиране на темата „еднофамилна къща“ в Aura House на арх. Стефан Шекеров. Тя е лаконична с обемите и функционалната си организация, но изразителна и категорична в своята цялост. Къщата отчита и се съотнася към околното пространство, като го включва в цялостната програма на решението. Особено внимание е обърнато на слънцето и неговото влияние, на зеленината и на размиването на границите вътре-вън.

Aura House е разположена в обширен имот в новоразвиваща се жилищна зона в южната част на Плевен. Застрояването е позиционирано в североизточната част на имота, съобразено с удобен подход от улицата. По този начин най-пълноценно е усвоена максималната полза от просторен, слънчев и озеленен двор. Осигурено е цялостно отваряне на сградата от юг към обширна тераса с басейн и затваряне към неблагоприятното изложение и улицата. Богатото остъкляване и възможността за цялостно прибиране на витрините размиват границата вътре-вън.

Ситуация Aura House | ® Shekerov Architects

Функционалната организация

Къщата е решена с изчистени и ясни функционални връзки между групите помещения в нея, като е определена основна ходова линия, около която са групирани. Делението на обемите идва от разпределението, което отговаря на заданието на клиента.

Търсено е оптимално функционално решение.

Влизането е от изток, откъдето са пешеходният и автомобилният достъп. Тази фасада е подчертана с дървена облицовка и силно издадена козирка. Гаражът е за два автомобила, а преддверието директно въвежда в просторната група „Ден“. Помещенията от нея са с по-големи площи и височини и значителни с размерите си витрини. Дневната е свързана с трапезарията с кът за камина. Главната спалня е „прикрепена“ към крилото на дневната част, като по този начин всичко, случващо се в къщата, е съобразено с обитаващите главната спалня.

Разпределение Aura House | ® Shekerov Architects

Обемите са обобщени и категорични, линиите – ясни и изразителни.

Конструкцията е монолитна стоманобетонна над жилищните площи, а покривът – единичен топъл плосък с външно и вътрешно водоотвеждане. Козирката над гаражите е метална, окачена на ванти. Всички външни и вътрешни стени са изпълнени с тухли Wieneberger Porotherm N+F – съответно с дебелини 25 и 12 см. Комбинацията от външни стени от керамични тухли  с вертикални кухини и допълнителен топлоизолационен пакет гарантира нисък разход на енергия  за отопление и охлаждане и отличен микроклимат в сградата.

® Shekerov Architects

Покривът контролира микроклимата в къщата

Целият покрив на по-високия обем завършва със специфичен борд – слънцезащитен елемент, който осъществява контрол над греенето през различните сезони. През лятото, когато слънцето е високо, интериорните пространства са защитени от преослънчаване, а зимата, когато слънцето е по-ниско, са щедро огрявани.

Разрез | ® Shekerov Architects

„Специфичният борд, който всъщност е целият покрив на главното крило на къщата, е един вид обърнат нормален покрив. Чрез обръщането на наклона на покрива през лятото, когато слънцето е високо в небето, дневната част на къщата изобщо не се нагрява. През зимата, когато слънцето е ниско, тя приема обилни количества слънчева светлина, което помага за постигането на комфортен микроклимат. По този начин къщата се нуждае от минимални намеси от отоплителната и охладителна системи. Точният наклон е изчислен чрез съвременните програми за проектиране, които показват градусите на слънцегреене целогодишно, използвайки точното местоположение по географски координати.“, споделя повече детайли арх. Шекеров.

Изометрия, изобразяваща функцията, която е търсена, с изобразяването на конкретния детайл | ® Shekerov Architects
Снимка от летния сезон, доказваща, че системата реално работи | ® Shekerov Architects

Вдъхновението за обемите и идеята за покрива произлизат от търсената слънцезащита на дневната част и делението на обемите. Въпросният обем е предизвикал дискусии относно името на къщата, като в крайна сметка е избран терминът „Аура“, съотнасящ се към явлението в оптиката, означаващо ореол (светлинен пръстен) около даден обект.

Козирката заема ролята на този „ореол“, допускащ в къщата само благоприятното въздействие на слънцето.

® Shekerov Architects

Как архитектът убеждава инвеститора да приложи подобно по-нестандартно решение?

„Не е нужно особено убеждаване на клиента да се приложи конкретна визия, стига тя да изпълнява поставените в заданието задачи. Въпросният клиент е добре запознат със съвременните методи на строителство и плюсовете, и минусите, които носят със себе си.“, споделя арх. Шекеров. 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

ТОТАЛПРОЕКТ: един различен поглед към соцархитектурата
За обектите от близкото минало като ново архитектурно наследство

В края на юни беше открита изложбата „Тоталпроект“ – копродукция на Топл…