Skip to main content
search

Светът посрещна 2023 година с избор на нова архитектурна столица от ЮНЕСКО в партньорство с Международния съюз на архитектите (МСА). Градът, който получи тази чест е Копенхаген. Столицата на Дания приема почетното звание от Рио де Жанейро и ще носи титлата през следващите 3 години.

В последните години датската столица често оглавява класациите не само за най-щастливо население, но и тези за въглеродно-неутралната инфраструктура, удобство на пешеходно и велосипедно придвижване и високо качество на обществената среда. В допълнение, историческият облик на Копенхаген, който успешно е намерил своето място в тъканта на съвременния град, прави столицата подходящ избор за титлата. В резултат на това градът ще бъде домакин на редица събития и изложби, посветени на архитектурното наследство и средата, която обитаваме. Там ще се проведе и Световният конгрес на МСА.

КАКВО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ В КОПЕНХАГЕН ПРЕЗ 2023?

МСА Световен конгрес на архитектите

02-08 юли 2023 г.

Конгресът събира архитекти от целия свят, за да дискутират и популяризират ролята на архитектурата като инструмент за постигане на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Там ще видим множество водещи имена от света на архитектурата с опит в устойчивото проектиране като Франсис Кере, Бярке Ингелс, Урсула фон дер Лайен, Кунле Адейеми, Чимаманда Нгози Адичи и Крис Дауни, които ще бъдат сред говорителите в 28-мото издание на конгреса в Копенхаген.

Архитектурен фестивал Копенхаген

1-11 юни 2023 г.

Тази година Архитектурният фестивал в Копенхаген ще бъде на тема “Форми на живот”, който изследва всички видове на живот в контекста на градското обитаване: симбиоза, хабитати, баланс на живот и цикличност. Събитието включва локална изложба, вариант на датския павилион на Венецианското биенале, куриран от директора на фестивала – Жозефин Мишо.

“Отворена къща” Копенхаген

“Отворена къща” е международна инициатива, чието начало е поставено в Лондон преди 30 години. Целта на събитието е в рамките на два дни през март тази година  да отвори вратите на редица сгради в Копенхаген за широката публика – от дворци през централи за ядрена енергия до частни домове. Инициативата се опитва да направи архитектурата по-достъпна за общността и поради това ще предостави достъп на посетителите до над 40 сгради.

Четете тук: Новият стар квартал на Копенхаген

Първата постоянна изложба за Датска архитектура 

24 март 2023 г.

В рамките на Архитектурния фестивал Центърът за датска архитектура подготвя първата си постоянна изложба, която представя датското строително изкуство от периода на викингите до съвремието. Това дава възможност на посетителите да изследват различните стилови периоди, да научат повече за именитите датски архитекти и да разберат по-добре развитието на строителната култура в Дания.

Четете тук: Музей на Ханс Кр. Андерсен отваря врати в Дания

ДАЦ архитектурно бягане

Датският архитектурен център организира и нова форма на градски туризъм посредством “архитектурно бягане“. Маршрутите на обиколките позволяват на бегачите да изследват по нов начин датските сгради, паркове, публични пространства, исторически сгради и музеи. Специално планираните обиколки дават ексклузивен достъп до сгради, обикновено затворени за обществеността.

Четете тук: Необичайна велоалея в Копенхаген

Градски разходки: Capital of Cool

всяка събота 13:30 – 15:30

Пред уикендите Датския архитектурен център организира турове с гид. Всяка разходка е на специфична тема и представя града през различна призма: от емблеми на съвременната архитектура, през исторически забележителности и изпълнени с живот квартали. Копенхаген е разпознаван като един от най-жизнените и устойчиви градове, а целта на туровете е да помогнат на посетителите на града да се потопят в автентичната атмосфера на града.

Четете тук: Нов инкубатор за архитектура и урбанизъм

Мозайка от филми

1-11 юни 2023 г.

Организаторите на фестивала в Копенхаген инициират световен конкурс за късометражен филм под аджендата на ООН: “Нито един изоставен назад”. Победителите ще бъдат поканени да присъстват на Фестивала, а всички получени филми ще бъдат събрани във филмова мозайка от ежедневни гласове от различни географски и културни контексти.

Изборът на Копенхаген за световна архитектурна столица е прекрасен повод да посетим града и да се бъдем част от събитията, организирани през настоящата година. Ще имаме възможността да научим много повече за историята на датската архитектура, както и да дискутираме съвременни стратегии за устойчиво развитие на градовете. През 2026 г. ще бъде избрана следващата Световна архитектурна столица, която ще приеме титлата от Копенхаген. До тогава предстоят редица събития в датската столица, на които с удоволствие ще присъстваме.

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu